[A/B] oświetlenie wnętrza auta.

To jest miejsce do prezentowania własnych modyfikacji w Zafirach - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Wiadomość
Autor
BajBus

#16 Post autor: BajBus »

w VB też tak miałem, podejrzewam że to z racji tego że diody potrzebują bardzo mało prądu żeby świecić, a w instalacji zawsze coś idzie to taki jest efekt, na akumulator nie ma to w pływu, blisko rok jeździłem z takimi diodami (VB miała jeszcze w drzwiach)
darekimi

#17 Post autor: darekimi »

Panowie zakupilem do mojej zafci taka lampeczke i mam pytanko jak zrobic aby dzialaly te dwa przyciski do wlanczania i wylanczania.W kostce ktora dochodzi do lampki sa tylko dwa przewody jak wpinam to wlaczniki wogole niedzialaja

Obrazek

Obrazek
darekimi

#18 Post autor: darekimi »

no panowie nikt tego nieprzerabial??????
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#19 Post autor: Harry200 »

A jak otworzysz drzwi to działają,bo jeżeli masz oryginalnie dwa przewody to pewnie jeden to minus a drugi plus , na jeden odcina zasilanie przełącznik drzwiowy więc po zamknięciu drzwi po prostu brak jest zasilania,nie pamiętam tylko który biegun w Zafirze odcina przełącznik drzwiowy,sprawdzę w schematach to Ci póżniej odpiszę..
AndrzejS

#20 Post autor: AndrzejS »

Musisz doprowadzić przewód, żeby na stałe miał zasilanie, bo ten który masz działa tylko po otwarciu drzwi. Dodatkowo wtyczka do przerobienia oryginalna nie będzie pasować.
darekimi

#21 Post autor: darekimi »

moze ktos ma taka lampke i by sprawdil w ktore wtyki sa doprowadzone inne przewody bo u mnie ida dwa po skrajnych stronach a gdzie podlaczyc ten dodatkowy a moze potrzeba wiecej niz jeden.
Probowalem na zapalonym swetle zmienic napiecie pod inne wejscia lampki dodatkowe sie zapalaja ale wylacznikiem przy lampce nie moge ich zgasic i dlatego moze ktos chociaz ma schemat podlaczenia lub zobaczy na swojej lampce z czym to sie je
darekimi

#22 Post autor: darekimi »

Znalazlem schemat moze kogos zainteresuje.Jutro wyprobuje

Lampka wnetrza schemat
AndrzejS

#23 Post autor: AndrzejS »

A czy po zamknięciu drzwi masz napięcie na przewodzie zasilającym? Jeżeli nie to nie pomogą mostki.
darekimi

#24 Post autor: darekimi »

No wlasnie po zamknieciu drzw wszystko gasnie i nadal lipa moze pomozecie.Bo jak nie to lampka do sprzedania
AndrzejS

#25 Post autor: AndrzejS »

Sprawdź czy masz napięcie na przewodzie zasilającym po zamknięciu drzwi. Być może odcinana jest masa. Jeżeli tak to tylko podłączyć dodatkową masę na stałe (tylko do lampek na przycisk) i już. Jeżeli nie to musisz doprowadzić nowy przewód zasilający, z miejsca w którym jest na stałe zasilanie. Najbliżej chyba są światła, ale przed wyłącznikiem.
Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#26 Post autor: jendrek »

darekimi pisze:No wlasnie po zamknieciu drzw wszystko gasnie i nadal lipa moze pomozecie.Bo jak nie to lampka do sprzedania
Stały prąd powinieneś tez mieć na oświetleniu drugiego rzędu siedzeń .
AndrzejS

#27 Post autor: AndrzejS »

darekimi pisze:No wlasnie po zamknieciu drzw wszystko gasnie i nadal lipa moze pomozecie.Bo jak nie to lampka do sprzedania
Udało się podłączyć?
Oggway

#28 Post autor: Oggway »

BajBus pisze:w VB też tak miałem, podejrzewam że to z racji tego że diody potrzebują bardzo mało prądu żeby świecić, a w instalacji zawsze coś idzie to taki jest efekt, na akumulator nie ma to w pływu, blisko rok jeździłem z takimi diodami (VB miała jeszcze w drzwiach)
Odgrzeje kotleta
Po pierwsze: Czesc Bajbusie (VKP / VU :) )
Po drugie: Multitimer steruje masa lampki. Wylaczona lampka ma +12V stalego i jakies +10V z multitimera. Ta roznica napiec wystarcza LEDom by leciutko swiecic.

Rozwiazanie: udawac ze jest wsadzona standardowa zarowka - np. przez podlaczenie rownolegle z "zarowka" LED rezystora 150-180 Ohm o mocy tak ze 3W. Multitimera to nie uszkodzi, a zdejmie napiecie z LEDow. Sprawdzone w mojej VB :)
AndrzejS pisze:Sprawdź czy masz napięcie na przewodzie zasilającym po zamknięciu drzwi. Być może odcinana jest masa. Jeżeli tak to tylko podłączyć dodatkową masę na stałe (tylko do lampek na przycisk) i już. Jeżeli nie to musisz doprowadzić nowy przewód zasilający, z miejsca w którym jest na stałe zasilanie. Najbliżej chyba są światła, ale przed wyłącznikiem.
Przy lampce macie staly + i sterowana mase z multitimera. Czujniki w drzwiach daja sygnal wlasnie do multitimera a nie wprost do lampki. Zeby dzialalo stale oswietlenie na przelacznikach - potrzebna jest drobna modyfikacja Oplowskiej lampki oraz dodatkowa stala masa (nie trzeba ciagnac przewodow - pod lampka macie w blachach sufitu gotowy otwor pod wkret - a karoseria jest na masie :))

Pozdrawiam
rolex24

#29 Post autor: rolex24 »

co to moze byc za zlacze nad lampka, jest tam plaska tasma 3 zyly i poprzez zlacze przechodzi w 3 kabelki(nie widac konca tych kabli). mam zwylka lampke i zwykle lusterko a nie chce pruc podsufitowki
Besiek

#30 Post autor: Besiek »

rolex24 pisze:co to moze byc za zlacze nad lampka, jest tam plaska tasma 3 zyly i poprzez zlacze przechodzi w 3 kabelki(nie widac konca tych kabli). mam zwylka lampke i zwykle lusterko a nie chce pruc podsufitowki
Ja jak podłączyłem tą trzy żyłową taśmę do kostki która też była luzem, to zaczęła mi działać lampka nad tylną kanapą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Własne modyfikacje”