BUCZENIE PO PRZEKROCZENIU 80KM
-
czarekcw
Mi też tak dziwnie buczy od ok 80km/h do max 92km/h, powyżej tej prędkości buczenie znika, skręcając kierownicą w prawo to buczenie jest głośniejsze, w lewo prawie ustaje. Na wiosnę wkładam komplet nowych opon i wtedy będę miał podgląd czy to na pewno łożysko.
A czy warto brać tak drogie łożyska? Na Oplex oferują łożyska po 200zł.
A czy warto brać tak drogie łożyska? Na Oplex oferują łożyska po 200zł.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
czarekcw
Jeszcze się łudzę że może zbieżność była zwalona bo jedną letnią miałem mocniej zjechaną z przodu a te zimowe też pewnie były tak użytkowane.
Jak to łożysko to lipka trochę ale cena nie zabija https://opelczesci.com.pl/pl/p/PIASTA-L ... 7-1.9/1135
Ale trochę dziwne że po przekroczeniu pewnej prędkości jest cicho, sam w innym aucie miałem walnięte łożysko jak również z kimś jeździłem co miał to popsute to poniżej pewnej prędkości było cicho ale im szybciej tym głośniej.
Jak to łożysko to lipka trochę ale cena nie zabija https://opelczesci.com.pl/pl/p/PIASTA-L ... 7-1.9/1135
Ale trochę dziwne że po przekroczeniu pewnej prędkości jest cicho, sam w innym aucie miałem walnięte łożysko jak również z kimś jeździłem co miał to popsute to poniżej pewnej prędkości było cicho ale im szybciej tym głośniej.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2016, 20:17 przez czarekcw, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jak nie masz pewności co do buczenia łożysk to jest stara dobra metoda.
- Podnosisz auto na lewarku do góry, np prawy przód.
- Podkładasz tył i najlepiej jakąś kobyłkę z przodu.
- Odpalasz auto, wyłączasz kontrolę trakcji i wszystkie wspomagacze i delikatnie rozpędzasz koło, najlepiej powoli z 2 biegu jak za wolno to można wrzucić 3.
- Tylko delikatnie trzeba sprawdzić czy jakiś system się nie pobudzi do życia bo może dojść do zrzucenia auta z podnosnika.
- Dodajesz gazu tak do 50-60 km/h ( bo napędzasz wtedy tylko 1 koło i kręci się ono szybciej wyrzucasz na luz i gasisz auto.
Podczas pracy koła na wyłączonym silniku słychać czy buczy czy nie, a dodatkowo eliminujesz ewentualnie rozregulowaną zbieżność i hałasujące opony. Jak nie buczy to sprawdzasz drugie koło i wiesz wszystko
- Podnosisz auto na lewarku do góry, np prawy przód.
- Podkładasz tył i najlepiej jakąś kobyłkę z przodu.
- Odpalasz auto, wyłączasz kontrolę trakcji i wszystkie wspomagacze i delikatnie rozpędzasz koło, najlepiej powoli z 2 biegu jak za wolno to można wrzucić 3.
- Tylko delikatnie trzeba sprawdzić czy jakiś system się nie pobudzi do życia bo może dojść do zrzucenia auta z podnosnika.
- Dodajesz gazu tak do 50-60 km/h ( bo napędzasz wtedy tylko 1 koło i kręci się ono szybciej wyrzucasz na luz i gasisz auto.
Podczas pracy koła na wyłączonym silniku słychać czy buczy czy nie, a dodatkowo eliminujesz ewentualnie rozregulowaną zbieżność i hałasujące opony. Jak nie buczy to sprawdzasz drugie koło i wiesz wszystko
Ostatnio zmieniony 07 gru 2016, 20:44 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarekcw
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Wrzucenie N, nie popsuje skrzyni, aczkolwiek nie powinno się tego robić, z uwagi na przegrzewanie się oleju w skrzyni, co może skutkować przyspieszonym zużyciem skrzyni.czarekcw pisze:No chyba taka lipa trochę, jak czytałem wszędzie przy każdym automacie to zabraniali wrzucania N jak jest na D i auto w ruchu.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2016, 21:05 przez janekW67, łącznie zmieniany 2 razy.
Oczywiście!
-
Mawerix
-
Skasowany użytkownik 6483
-
robas
Właśnie nie zauważyłem, żeby coś takiego występowało. Odbieram dzisiaj auto, więc sprawdzę. Ogólnie skręcam w lewo, obciążana jest prawa strona...PiotrWie pisze:A dźwięk zmienia się podczas slalomu z prędkością ok 80/h? Hałas z łożyska przedniego koła musi się zmieniać przy skrętach.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 09:59 przez robas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
k@niu
Witam też miałem problem z diagnozą czy to piasta czy skrzynia, podniosłem samochód na dwóch lewarkach podparłem aby był stabilny, rozpędzenie do 120 i zgaszenie silnika z kanału było słychać idealnie przy włączonym silniku buczenie w kabinie słyszalne na zewnątrz nie, jak przyłożysz kawałek drewienka do piasty i do ucha też usłyszysz na odpalonym silniku. Ale uwaga podeprzyj samochód by był stabilny mi przy podnoszeniu jeden lewarek się złamał więc lepiej aby był stabilny. I weż sobie kogoś do pomocy.
-
tomi1108