[B] - jarojk - 1.9, Enjoy, 150, 2007 Olsztyn
-
jarojk
[B] - jarojk - 1.9, Enjoy, 150, 2007 Olsztyn
Od poniedziałku jestem posiadaczem takiej oto ciemno niebieskiej Zofii :-)
Przesiadłem się z Zafirki A na B ;-)
Pierwsze wrażenia??
Moja stara miała teoretycznie 100 koników, ta ma 150... więc muszę bardzo uważać na prędkości... ;-)
Obsługa kierunkowskazów - na klik..a nie na przełączenie... przy wyłączaniu (jak zmiana pasa np..) często "za daleko" kliknę i mi się przeciwny włącza...Wkurza mnie radio...włącza się po każdym uruchomieniu silnika...jeszcze nie doszedłem jak to wyłączyć... Przyciski - jeszcze się ich uczę.. a sporo ich hahaha
Wersja nie jest mocno bogata..ale ma dość mały przebieg (148 tys - sprawdzony w ASO) ładnie chodzi, nowe hamulce z tyłu, podobno zmieniany przy 135 tys rozrząd (tu na słowo muszę wierzyć), dwa komplety kół, chociaż z zimówek jedna okazała się ferelna i dziś pierwszy raz złapałem kapcia :-)), więc kupiłem dwie nówki oponki...(Vikingi - chwilowo na lepsze mnie nie stać ;-))) a używek nie chcę...)
Mam nadzieję że jakiś czas pojeździ... Poprzedniczka postawiła dość wysoko poprzeczkę bo ma na liczniku 330 tys -, ja ją mam od 176.. ile miała wcześniej ?? chusteczka (i cofający licznik) je wie...
Teoretycznie 2 tys temu był wymieniany olej... Ale .. w przyszłym tygodniu i tak zmienię...Olej, filtr oleju, filtr powietrza, płyn w chłodnicy (zastanawiam się nad płynem hamulcowym i w skrzyni biegów - to jest ta 6 biegowa i podobno awaryjna?? )
To na razie tyle... zrobiłem nią na razie 300 km.. w weekend 400 zrobię...
Przesiadłem się z Zafirki A na B ;-)
Pierwsze wrażenia??
Moja stara miała teoretycznie 100 koników, ta ma 150... więc muszę bardzo uważać na prędkości... ;-)
Obsługa kierunkowskazów - na klik..a nie na przełączenie... przy wyłączaniu (jak zmiana pasa np..) często "za daleko" kliknę i mi się przeciwny włącza...Wkurza mnie radio...włącza się po każdym uruchomieniu silnika...jeszcze nie doszedłem jak to wyłączyć... Przyciski - jeszcze się ich uczę.. a sporo ich hahaha
Wersja nie jest mocno bogata..ale ma dość mały przebieg (148 tys - sprawdzony w ASO) ładnie chodzi, nowe hamulce z tyłu, podobno zmieniany przy 135 tys rozrząd (tu na słowo muszę wierzyć), dwa komplety kół, chociaż z zimówek jedna okazała się ferelna i dziś pierwszy raz złapałem kapcia :-)), więc kupiłem dwie nówki oponki...(Vikingi - chwilowo na lepsze mnie nie stać ;-))) a używek nie chcę...)
Mam nadzieję że jakiś czas pojeździ... Poprzedniczka postawiła dość wysoko poprzeczkę bo ma na liczniku 330 tys -, ja ją mam od 176.. ile miała wcześniej ?? chusteczka (i cofający licznik) je wie...
Teoretycznie 2 tys temu był wymieniany olej... Ale .. w przyszłym tygodniu i tak zmienię...Olej, filtr oleju, filtr powietrza, płyn w chłodnicy (zastanawiam się nad płynem hamulcowym i w skrzyni biegów - to jest ta 6 biegowa i podobno awaryjna?? )
To na razie tyle... zrobiłem nią na razie 300 km.. w weekend 400 zrobię...
Ostatnio zmieniony 27 gru 2016, 18:50 przez jarojk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rafoooo
Wygląda ładnie
... pstryknij jeszcze parę fotek z środka.
Na chwilę obecną to życzę bezawaryjności i szerokości
Do kierunkowskazów szybko się przyzwyczaisz, a radio żeby się nie włączało, to wystarczy w ustawieniach przełączyć opcje ... Link
Na chwilę obecną to życzę bezawaryjności i szerokości
Do kierunkowskazów szybko się przyzwyczaisz, a radio żeby się nie włączało, to wystarczy w ustawieniach przełączyć opcje ... Link
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 16:39 przez Rafoooo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
czarekcw
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Już pisałem, ale się powtórzę; zawsze podobały mi się te ślepka 
Bezawaryjności
Bezawaryjności
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 21:46 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jarojk
Sofija ma za sobą pierwszą trasę z przyczepką ;-) Olsztyn - Gdańsk na pusto i Gdańsk - Olsztyn 450 znanej skandynawskiej firmy
kg na przyczepce, pozytywnie zaskoczony i spalaniem (prędkość 90-100) 8,6 l na setkę, przy silnym wietrze, gdzie w czasie jazdy "na pusto" przyczepka wysoka na 1,9 m zachowywała się jak żagiel ;-) i mocą, zero odczucia obciążenia, czy to pod górkę, czy pod silny wiatr, nie było "czuć" osłabienia.
Po prawie 1 tysiącu przebiegu
Z pierwszych "awarii" - P2279 - dwa razy mi się włączył, ale sam zgasł po jakimś czasie...a w trakcie świecenia, żadnych negatywnych oznak... ani osłabienia silnika, ani
falowania... nic... tylko tyle że świecił...
Nie działa centralny w tylnych drzwiach za kierowcą...znalazłem manuala do naprawy wiązki...ale nie wiem czy chce mi się tym bawić...
Nie umiem tempomatu włączyć
- muszę instrukcję poczytać hahaha
Do tego gazu to się nie przyzwyczaję...non stop za ciężka noga.. ja raczej przepisowo jeżdzę, a Sofiją się nie da...
Do ciągle włączającego się radia wraz z zapłonem też się nie przyzwyczaję...lubię dzwięk silnika ;-) :> :> :> Czy ktoś ma jakiś patent na to aby mnie się nie włączało za każdym razem??
Hmm niby kolorowy wyświetlacz, niby nowszy model..ale komputer pokładowy pokazuje tylko chwilowe spalanie, zasięg i średnie... w "starszej" siostrze więcej tego było ... Co można jeszcze uruchomić ??
Wczoraj zauważyłem że brak jednej kontrolki .. a mianowicie temperatury płynu chłodzącego... :-( hmm
Mam ciśnieniowe spryskiwacze lamp przednich, ale... powodują kolosalny wir w zbiorniczku z płynem, a dwa jeden mi się nie chowa do końca.. tak prawie centymetr wystaje...
A tak - Baaardzo fajne autko :-)
Po prawie 1 tysiącu przebiegu
Z pierwszych "awarii" - P2279 - dwa razy mi się włączył, ale sam zgasł po jakimś czasie...a w trakcie świecenia, żadnych negatywnych oznak... ani osłabienia silnika, ani
Nie działa centralny w tylnych drzwiach za kierowcą...znalazłem manuala do naprawy wiązki...ale nie wiem czy chce mi się tym bawić...
Nie umiem tempomatu włączyć
Do tego gazu to się nie przyzwyczaję...non stop za ciężka noga.. ja raczej przepisowo jeżdzę, a Sofiją się nie da...
Do ciągle włączającego się radia wraz z zapłonem też się nie przyzwyczaję...lubię dzwięk silnika ;-) :> :> :> Czy ktoś ma jakiś patent na to aby mnie się nie włączało za każdym razem??
Hmm niby kolorowy wyświetlacz, niby nowszy model..ale komputer pokładowy pokazuje tylko chwilowe spalanie, zasięg i średnie... w "starszej" siostrze więcej tego było ... Co można jeszcze uruchomić ??
Wczoraj zauważyłem że brak jednej kontrolki .. a mianowicie temperatury płynu chłodzącego... :-( hmm
Mam ciśnieniowe spryskiwacze lamp przednich, ale... powodują kolosalny wir w zbiorniczku z płynem, a dwa jeden mi się nie chowa do końca.. tak prawie centymetr wystaje...
A tak - Baaardzo fajne autko :-)
-
Rafoooo
... LINK Do ustawień radiajarojk pisze: Czy ktoś ma jakiś patent na to aby mnie się nie włączało za każdym razem??
Tylko w "test Mode" sprawdzisz jaką masz temperaturę (przytrzymaj setting do momentu usłyszenia dzwięku- po czym BC zmieniasz, aż uwidzisz jaką masz temperature silnika.jarojk pisze:Wczoraj zauważyłem że brak jednej kontrolki .. a mianowicie temperatury płynu chłodzącego... :-( hmm
jarojk pisze:Nie umiem tempomatu włączyć- muszę instrukcję poczytać hahaha
... wciskasz kierunek w stronę kierownicy (w osi manetki), nie w górę lub dół, tylko energicznie przycisk tempomatu
... miałem podobnie, rozruszałem go na początku i chyba nasmarowałem prowadnicę, do teraz jest ok.jarojk pisze:Mam ciśnieniowe spryskiwacze lamp przednich, ale... powodują kolosalny wir w zbiorniczku z płynem, a dwa jeden mi się nie chowa do końca.. tak prawie centymetr wystaje...
... jak masz jakieś pojęcie w lutowaniu i izolowaniu kabli to dasz radę spokojnie z tym zrobićjarojk pisze:Nie działa centralny w tylnych drzwiach za kierowcą...znalazłem manuala do naprawy wiązki...ale nie wiem czy chce mi się tym bawić...
-
czarekcw
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0jarojk pisze:Z pierwszych "awarii" - P2279 - dwa razy mi się włączył, ale sam zgasł po jakimś czasie...a w trakcie świecenia, żadnych negatywnych oznak... ani osłabienia silnika, ani
Chyba jest bezpiecznik do spryskiwaczy lamp- zawsze można go wymontowaćjarojk pisze:Mam ciśnieniowe spryskiwacze lamp przednich, ale... powodują kolosalny wir w zbiorniczku z płynem, a dwa jeden mi się nie chowa do końca.. tak prawie centymetr wystaje...
-
jarojk