Nie mogę odpalić mojej ZAFIRY
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Należy pamiętać że na czujnik idzie 5V z ecu niebieski przewód, brązowy to masa ale nie karoseri ona wychodzi z ecu i to ten przewód przecinamy. To samo tyczy się czujnika temp oleju, na innym forum właśnie doszliśmy do tego że jak odłączymy wtyczke od tego czujnika to auto dobrze pali.Jest jeszcze jedna sprawa jak podgrzewamy świece wymuszonym przeciskiem to świece żeby nabrać temperatury potrzebuje około 15sec a jak podłączy pod aku to moment i gorące od razu, czyli coś steruje natężeniem prądu na świece i osobno czasem grzania drugie jest ok tylko co steruje natężeniem prądu (czujnik temp oleju).
-
Markon
-
Markon
-
Janus
Myślę że moduł świec steruje prądem przez tranzystory/tyrystory po przez PWM. Oczywiście sposób grzania zależy albo od czujnika temp oleju, albo temp płynu (silnika) - bądź nawet obu tych czujników...Dziadek13 pisze:czyli coś steruje natężeniem prądu na świece i osobno czasem grzania drugie jest ok tylko co steruje natężeniem prądu (czujnik temp oleju).
-
Markon
-
Janus
-
Janus
Tak, pod warunkiem że towar będzie nieużywany. Można zmienić zdanie co do słuszności zakupu albo z powodu złego doboru przedmiotu. Ale nie zwracać towar używany, bo sklepy to nie wypożyczalniejanekW67 pisze:Niekoniecznie. Zawsze możesz odstąpić od umowy i zwrócić towar.JARO pisze:chyba zostaje kupno w ciemno.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Czasami idzie sie dogadać ze sprzedawcą.Janus pisze:Tak, pod warunkiem że towar będzie nieużywany. Można zmienić zdanie co do słuszności zakupu albo z powodu złego doboru przedmiotu. Ale nie zwracać towar używany, bo sklepy to nie wypożyczalniejanekW67 pisze:Niekoniecznie. Zawsze możesz odstąpić od umowy i zwrócić towar.JARO pisze:chyba zostaje kupno w ciemno.
Oczywiście!
-
firek
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
JARO, czy do fatalnej w skutkach wymiany rozrządu wszystko w autku było OK?
Jeśli tak to wypadałoby sprawdzić ponownie jego ustawienie...
Jeśli ten trop okaże się nie trafny to zostaje podmiana czujników wałka i wału a następnie sprawdzenie sterownika-niestety potrafią paść bez ostrzeżenia..(mój akurat umarł podczas wymiany oleju) i wywalał błąd czujnik obrotów wału- dopiero naprawa sterownika pomogła..
Jeśli tak to wypadałoby sprawdzić ponownie jego ustawienie...
Jeśli ten trop okaże się nie trafny to zostaje podmiana czujników wałka i wału a następnie sprawdzenie sterownika-niestety potrafią paść bez ostrzeżenia..(mój akurat umarł podczas wymiany oleju) i wywalał błąd czujnik obrotów wału- dopiero naprawa sterownika pomogła..
-
Janus
Problem pojawił się po wymianie rozrządu i pompy oleju. Sprawdzał bym wszystko związane z tą wymianą:JARO pisze:No i d....pa. Cewka nowa i ten sam problem.
1) Czujnik wałka wymieniony
2) Cewka wymieniona
3) Czy sprawdzałeś ustawienie rozrządu?
4) Czy sprawdzałeś sam napinacz, jego ustawienie i mocowanie do pompy oleju?? Bo napinacz w tym silniku zdaje się jest przykręcany do korpusu pompy oleju. A co jeżeli napinacz jest źle założony i zmienia naciąg w trakcie pracy?
Pamiętasz jak pisałeś że w trakcie rozruchu miałeś jakby problem z brakiem kompresji? Może to były objawy przestawionego rozrządu...
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, 09:04 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.