Błąd P300 i P303 - 1.6CNG
Błąd P300 i P303 - 1.6CNG
Witam mam takie błędy jak w temcie czyli wypadanie zapłonu. Sprawdzałem świece i na każdej jest iskra nie wien co jeszcze sprawd ić lub co może być uszkodzone. Auto na gazie chodzi troche nie równo a na benzynie jest spoko ale jak sie zagrzeje to też jakby chodził nie równo no i jeszcze coś świszczy nie wiem czy to od tego czy to może pasek.
Ma ktoś jakieś pomysły co sprawdzić wymienić
Ma ktoś jakieś pomysły co sprawdzić wymienić
Ostatnio zmieniony 28 sie 2014, 20:25 przez smolec, łącznie zmieniany 1 raz.
- djviejo
- Świeżak
- Imię: Viejo
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A1.8XEL
Po skasowaniu błędów podczas jazdy po pewnym czasie /raz szybciej a raz później/ zaczynają falować obroty i to mocno a wyczuwalne są w chwili zatrzymania np. na światłach / DZIEJE SIĘ TO TYLKO NA GAZIE/ zapala się info na lewym zegarze -samochodzik z kluczem i po chwili zapala się " check engine " .Po podłączeniu do kompa wywala mi różne błędy :
- raz 303 , 1203
- innym razem 300 ,303 ,1203
- później pokazał się 1382
skasowałem błędy i znów 1203
podkreślam TYLKO NA GAZIE
co mu dolega
co robić dalej ?
ps: sorry za nie ten dział
Po skasowaniu błędów podczas jazdy po pewnym czasie /raz szybciej a raz później/ zaczynają falować obroty i to mocno a wyczuwalne są w chwili zatrzymania np. na światłach / DZIEJE SIĘ TO TYLKO NA GAZIE/ zapala się info na lewym zegarze -samochodzik z kluczem i po chwili zapala się " check engine " .Po podłączeniu do kompa wywala mi różne błędy :
- raz 303 , 1203
- innym razem 300 ,303 ,1203
- później pokazał się 1382
skasowałem błędy i znów 1203
podkreślam TYLKO NA GAZIE
co mu dolega
co robić dalej ?
ps: sorry za nie ten dział
Witaj
Też miałem podobny problem, tyle że mi się to działo na benzynie. Pomogło przeczyszczenie przekaźników które są pod reflektorem z przodu od strony pasażera. Jest tam taka mała skrzynka, wyciągaj po kolei przekaźniki i wyczyść bo mogą być zaśniedziane tak jak było to u mnie.
Najlepiej to zdjąć koło i nadkole i wszystko będzie jak na dłoni
Pozdrawiam
Też miałem podobny problem, tyle że mi się to działo na benzynie. Pomogło przeczyszczenie przekaźników które są pod reflektorem z przodu od strony pasażera. Jest tam taka mała skrzynka, wyciągaj po kolei przekaźniki i wyczyść bo mogą być zaśniedziane tak jak było to u mnie.
Pozdrawiam
- djviejo
- Świeżak
- Imię: Viejo
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: A1.8XEL
Pozdrawiam
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
P0101 to błąd czujnika masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność czyli w skrócie chodzi o przepławkę. Sprubuj ją wyczyścić jakimś alkoholem lub środkiem do czyszczenia przepływek. Niczego w środku nie dotykaj palcami bo jest on bardzo delikatny. Najlepiej bezdotykowo lub jakimś małym delikatnym pędzelkiem.
Ten drugi nie wiem, no chyb, że sprawdź czy dobrze go zapisałeś.
Ten drugi nie wiem, no chyb, że sprawdź czy dobrze go zapisałeś.