Filtr kabinowy
Moderator: Sebu$
Filtr kabinowy
Witajcie, szukałem w necie (w aucie też) ale nie znalazłem informacji. Gdzie jest filtr przeciwpyłkowy? Ktoś sam już wymieniał?
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Kolego jest za schowkiem ale dla pomocy proszę instrukcję filtrona http://www.filtron.pl/katalog/instrukcje/1223k.pdf powodzenia
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jest jeden typ:
13271191 - nr części
1808246 - nr katalogowy
FILTR, WENTYLACJA WNĘTRZA (FILTR POLUTANTÓW Z WĘGLA AKTYWNEGO)
Filtr
13271191 - nr części
1808246 - nr katalogowy
FILTR, WENTYLACJA WNĘTRZA (FILTR POLUTANTÓW Z WĘGLA AKTYWNEGO)
Filtr
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Debiutant
- Imię: Andrzej
- Auto: Opel Zafira C
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Ja wsadzam tańszą kabinówkę ale z węglem aktywnym, i robię to częściej ( 2 razy w roku) żeby utrzymać układ w czystości.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2016, 20:30 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Bzdura - w oryginale nie było takich (klimatyzacje były w autach od lat 70-tych XX wieku i nikt nie myślał wtedy o filtrach węglowych, na pierwsze montaże też były zwykłe, chyba że w nowych autach są takie wymogi, filtr ma filtrować, nie ważne z czego jest, ważne aby pasował i aby był w porę wymieniony. Kiedy należy wymienić - wtedy jak jest brudny i nie spełnia swojej roli, poza tym ważne jest wyczyszczenie całego kanału przed i za filtrem i sprawdzenie drożności odpływu wody za filtrem (po polaniu wody ma być mokro pod autem), jak parkuje się pod chmurką, gdzie jest dużo drzew to żaden filtr ci nie pomoże bo przed filtrem zbierze się tyle liści i innego syfu, że żaden filtr tego nie przerobi. Przy czyszczeniu/wymianie ważne jest dokładne sprawdzenie okolic (wymieniamy filtr kabinowy - czyścimy i sprawdzamy okolice, wymieniamy klocki, tarcze hamulcowe - sprawdzamy przewody, odpowietrzniki, zardzewiałe osłony, ewentualne wycieki, czyścimy przepustnicę - wymontujmy, przeczyśćmy wszystkie kanały, silnik krokowy itp.), dobry mechanik o tym powinien wiedzieć, a jak jest, jest różnie, a potem to samo od nowa a my za to płacimy. Do rzeczy, zawsze stosowałem filtrona z wymianą wiosna i jesień i nie miałem problemów.Mawerix pisze:Jeśli jest klima w aucie to nie powinno montować się innego filtra jak węglowy.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2017, 22:19 przez misio, łącznie zmieniany 2 razy.
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!
- radek12
- Przeglądacz
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Exclusive 2.0CDTI manual
- Model: ZafiraC130KM96kW
Mówisz i masz. Filtr znajduje się z przodu, za schowkiem pasażera, trzeba go wyjąć.
Potrzebne narzędzia:
-klucz 7mm długi lub z przedłużką
-zakrzywiony wyjmak(może być płaski śrubokręt) 1. Otwieramy schowek.
2. Odkręcamy 4 śruby mocujące schowek w narożnikach klucz 7, do prawej dolnej jest ciężki dostęp i potrzebny długi klucz. 3. Odchylamy lekko na zewnątrz lewą pokrywkę i wyciągamy schowek. 4. Odłączamy kostkę. 5. Odginamy lekko na zewnątrz 2 zatrzaski na środku klapki i otwieramy ją w dół. 6. Wyciągamy filtr podważając go od dołu wyjmakiem lub płaskim śrubokrętem lub centralnie robimy w nim dziurę(użyłem wyjmaka bo nie chciałem zniszczyć dobrego filtra który jeszscze nie kwalifikował się do wymiany) śrubokrętem. Uwaga:palcami nie wyjdzie. 7. Składanie w odwrotnej kolejności.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2018, 00:41 przez radek12, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Oznaczenie silnika: CDTI
tak to wygląda u mnie Zafira C z 2016 r., filtr węglowy za 47 zł i godzina roboty dla nowicjusza, aby nie połamać:) wcale nie jestem pewien, czy strzałką do dołu, bo połowa zdjęć pokazuje strzałką do góry, ktoś wie?
tak to wygląda u mnie Zafira C z 2016 r., filtr węglowy za 47 zł i godzina roboty dla nowicjusza, aby nie połamać:) wcale nie jestem pewien, czy strzałką do dołu, bo połowa zdjęć pokazuje strzałką do góry, ktoś wie?