[B] Oświetlenie zewnętrzne LED
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wszystkie te magiczne "żarówki LED" z "filtrem CAN BUS" pracują na granicy możliwości przy 12V. Po odpaleniu silnika pojawia się ponad 14V, które je zabija. Migotanie to efekt przegrzania. Pomijając już piecyk zrobiony z rezystora "oszukujacego", przez każdą diodę pchany jest prąd w okolicach 20mA, gdzie prąd nominalny to w porywach 15mA. Wstawianie przekaźnika w niczym nie pomoże. Diody dostaną takie samo napięcie powodujące ich grzanie, a dodatkowo pojawi się błąd w sterowniki.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
No właśnie jak takie coś się będzie zachowywać w aucie
http://oswietleni.pl/zestaw-zarowki-phi ... p-714.html
http://oswietleni.pl/zestaw-zarowki-phi ... p-714.html
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Witam wszystkich.
Chciałem odświeżyć troszkę wnętrze auta i wsadzić żarówki LED, które dają troszkę więcej światłą niż seryjne. Nie koniecznie myślałem o zmianie barwy bo kiedyś jak w domu wsadziłem zimne 6000K to czułem się jak w szpitalu.
Czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania czy też producentów żarówek, które faktycznie świecą fajnym światłem, nie kosztują po 15 zł za żarówkę i świecą dłużej niż 2 tygodnie ??
Potrzebuję żarówek:
- do schowka C10W 41mm
- do lampki z przodu C10W 41mm i 2xW5W
- do lampki na środku 2xW5W
- do lampki z tyłu 2xW5W
Tutaj chyba nie musi być CAN Bus bo raczej nie ma sprawdzania sprawności oświetlenia wnętrza, no chyba że się mylę :>
Dodatkowo chcę wymienić oświetlenie rejestracji i tu już mogą być zimne, 2xW5W.
Czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania?
Proszę o pomoc
Chciałem odświeżyć troszkę wnętrze auta i wsadzić żarówki LED, które dają troszkę więcej światłą niż seryjne. Nie koniecznie myślałem o zmianie barwy bo kiedyś jak w domu wsadziłem zimne 6000K to czułem się jak w szpitalu.
Czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania czy też producentów żarówek, które faktycznie świecą fajnym światłem, nie kosztują po 15 zł za żarówkę i świecą dłużej niż 2 tygodnie ??
Potrzebuję żarówek:
- do schowka C10W 41mm
- do lampki z przodu C10W 41mm i 2xW5W
- do lampki na środku 2xW5W
- do lampki z tyłu 2xW5W
Tutaj chyba nie musi być CAN Bus bo raczej nie ma sprawdzania sprawności oświetlenia wnętrza, no chyba że się mylę :>
Dodatkowo chcę wymienić oświetlenie rejestracji i tu już mogą być zimne, 2xW5W.
Proszę o pomoc
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tak to u mnie wygląda,Sumik pisze:
Proszę o pomoc
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=303609#303609
C10W- http://allegro.pl/c5w-c10w-festoon-led- ... 00197.html z 9 diodami daje naprawdę mocno, a są jeszce z 12
W5W- http://allegro.pl/w5w-t10-postojowka-ca ... 54530.html
Ostatnio zmieniony 14 gru 2016, 16:22 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
Jeżeli nie lubisz oświetlenia szpitalnego to szukaj czegoś w okolicy 4000-4500K. Wszystkie białe diody z światłem o temperaturze barwowej powyżej 5000K posiadają luminofor przepuszczający sporo składowej niebieskiej, przez co przy tej samej mocy wydaje się, że jest jaśniej, ale barwy są mocno przekłamane.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
A montowałeś jakieś inne żarówki do oświetlenia tablicy czy takie same jak do oświetlenia wnętrza?
Flora, a Ty masz jakiegoś faworyta jeżeli chodzi o oświetlenie LED? Dość mocno siedzisz w tym temacie i też chyba stosowałeś coś takiego do siebie? Jak tak to daj znaka co mógłbyś polecić odnośnie oświetlenia o temp. poniżej 5000K
Flora, a Ty masz jakiegoś faworyta jeżeli chodzi o oświetlenie LED? Dość mocno siedzisz w tym temacie i też chyba stosowałeś coś takiego do siebie? Jak tak to daj znaka co mógłbyś polecić odnośnie oświetlenia o temp. poniżej 5000K
Ostatnio zmieniony 14 gru 2016, 17:42 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- rafant4011
- Zafiromaniak
- andreff84
- Przeglądacz
- Oznaczenie silnika: Z19dt
Wymieniłem żarówki w oświetleniu tablicy rejestracyjnej na Led-y.
ledy smd z canbus i dziwna sprawa z oświetleniem tablicy rejestracyjnej.
Jak otwieram autko zapala się oświetlenie tablicy i jest OK. Odpalam silnik oświetlenie tablicy miga i gasnie, zapala się dopiero jak zgaszę silnik. Światła mam zaprogramowane na 5 i 5. I jak przekręce z auto na łączenie świateł to oświetlenie tablicy działa i jak włączę auto znów oświetlenie dalej działa. Mówimy tu o sytuacji gdzie auto odpalane jest tylko raz
Wymieniłem żarówki w oświetleniu tablicy rejestracyjnej na Led-y.
ledy smd z canbus i dziwna sprawa z oświetleniem tablicy rejestracyjnej.
Jak otwieram autko zapala się oświetlenie tablicy i jest OK. Odpalam silnik oświetlenie tablicy miga i gasnie, zapala się dopiero jak zgaszę silnik. Światła mam zaprogramowane na 5 i 5. I jak przekręce z auto na łączenie świateł to oświetlenie tablicy działa i jak włączę auto znów oświetlenie dalej działa. Mówimy tu o sytuacji gdzie auto odpalane jest tylko raz
- rafant4011
- Zafiromaniak
Wystarczył by linkandreff84 pisze:Kolego juz w tym temacie o tym mówiłem
Miałem podobnie z przodu, kupiłem innej firmy diody ale nie canbusy i problem znikł teraz założyłem spowrotem te same canbusy i jest ok... O co chodziło nie wiem, może jedna z nich była trafiona i teraz "wylosowałem" te dobre
Ostatnio zmieniony 14 gru 2016, 22:40 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.