[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Hmmm...rafant4011 pisze:Pewnie FBI chce sprawdzić twój dowód rejestracyjny
Crazy, to moiże jednak nie podawaj mojego maila
Rafoooo, jak chcą drugą taką to powiem że nie mam
Ta jest jedyna w swoim rodzaju ( a przynajmniej takie są założenia i plany ).
No chyba że rzucą grubym hajsem, to się pomyśli. Wykonam wersję Mini OPC z Matiza
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
OPC prawdziwe tak ma,Cray123 pisze:Marcin, we wszystkich ZB jest to, że przy przekręcaniu zapłonu wszystkie wskazówki idą w prawo i się wracają czy u Ciebie było coś majstrowane??
Ale moja też ma OPC Scan tylko musiałem Can Smart Module dołożyć
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- Sumik
- Zafiromaniak
Tak jak Crazy, pisze. Ori OPC ma taką opcję, ale jest możliwość żeby coś takiego uruchomić.
Co do poszukiwań Zośki to kiedyś kupując części do auta pokazałem gościowi o co mi chodzi i jak wyszedł z hali i zobaczył Zofię to zatrzymał się na chwilę, pokiwał głową i powiedział:
"aha, to do tej Zafiry..."
Spytałem o co chodzi to tylko powiedział, że auto jest znane na Sosnowcu...
Obejrzał, dał rabat o który nie pytałem i się rozstaliśmy. Od tamtej pory nic dziwnego się nie wydarzyło tak więc chyba jest
Co do grupy VAG-a mogło tak być Trzymam z kilkoma chłopakami, którzy śmigają kręconymi MK2 i MK3. Często spotykam 2 gości kręconymi Leonami TDI, które puszczają czarną chmurę i znikają, ale zawsze tak jest, że jak trzeba pogonić to w najmniej spodziewanym momencie zostają w tyle
Co do poszukiwań Zośki to kiedyś kupując części do auta pokazałem gościowi o co mi chodzi i jak wyszedł z hali i zobaczył Zofię to zatrzymał się na chwilę, pokiwał głową i powiedział:
"aha, to do tej Zafiry..."
Spytałem o co chodzi to tylko powiedział, że auto jest znane na Sosnowcu...
Obejrzał, dał rabat o który nie pytałem i się rozstaliśmy. Od tamtej pory nic dziwnego się nie wydarzyło tak więc chyba jest
Co do grupy VAG-a mogło tak być Trzymam z kilkoma chłopakami, którzy śmigają kręconymi MK2 i MK3. Często spotykam 2 gości kręconymi Leonami TDI, które puszczają czarną chmurę i znikają, ale zawsze tak jest, że jak trzeba pogonić to w najmniej spodziewanym momencie zostają w tyle
- Sumik
- Zafiromaniak
Cray123, nie powiem czy się da czy nie bo po prostu nie wiem. Musisz dopytać chłopaków, którzy siedzą w elektronice.
Co do mojej Zośki to wczoraj udało się w końcu zajechać do garażu i podłubać. Turbo zdemontowane i niestety nie mam dobrych wieści. Kolektor jest pęknięty i to dość poważnie między 3 a 4 cylindrem. To chyba z tego słychać mały przedmuch na zimnym silniku:
Dodatkowo jak zwykle pęknięcie przy zaworze upustowym na gorącej stronie:
Dziwne jest to że kolektor się zdeformował i zmieniły się szczeliny między cylindrami:
Ogólnie turbina do wymiany. Cała, bo nie widzę tutaj opcji spawania...
Teraz mam 3 wyjścia. Kupić regenerowaną z dobrym kolektorem za 1000 zł, kupić ori nową za 2700 zł lub hybryde na nowym turbo z nowym kolektorem za ... tutaj kwestia dogadania z gościem, ale zapewne nie będzie tanio, grubo ponad 3 koła :>
Jutro jadę się dowiedzieć co i jak :>
Tak poza tym oczyściłem wszystko do skłądania:
I zabrałem się za demontaż alternatora bo coś przestaje doładowywać baterią. Pod obciążeniem ładowanie spada do 13,4V czyli za mało:
Tak więc komora znowu rozgrzebana, a Zofia uziemiona czeka na nową dmuchawkę...
Na poprawę humoru w ramach doposażania auta kupiłem syrenę alarmu i troszkę ją odświeżyłem:
A następnie po złamaniu ręki w 2 miejscach umieściłem syrenę w miejscu docelowym... kto to wymyślił
Teraz czekam na resztę gratów do doposażenia auta bo kilka zamówiłem, no i w tygodniu okaże się co z turbo.
Co do mojej Zośki to wczoraj udało się w końcu zajechać do garażu i podłubać. Turbo zdemontowane i niestety nie mam dobrych wieści. Kolektor jest pęknięty i to dość poważnie między 3 a 4 cylindrem. To chyba z tego słychać mały przedmuch na zimnym silniku:
Dodatkowo jak zwykle pęknięcie przy zaworze upustowym na gorącej stronie:
Dziwne jest to że kolektor się zdeformował i zmieniły się szczeliny między cylindrami:
Ogólnie turbina do wymiany. Cała, bo nie widzę tutaj opcji spawania...
Teraz mam 3 wyjścia. Kupić regenerowaną z dobrym kolektorem za 1000 zł, kupić ori nową za 2700 zł lub hybryde na nowym turbo z nowym kolektorem za ... tutaj kwestia dogadania z gościem, ale zapewne nie będzie tanio, grubo ponad 3 koła :>
Jutro jadę się dowiedzieć co i jak :>
Tak poza tym oczyściłem wszystko do skłądania:
I zabrałem się za demontaż alternatora bo coś przestaje doładowywać baterią. Pod obciążeniem ładowanie spada do 13,4V czyli za mało:
Tak więc komora znowu rozgrzebana, a Zofia uziemiona czeka na nową dmuchawkę...
Na poprawę humoru w ramach doposażania auta kupiłem syrenę alarmu i troszkę ją odświeżyłem:
A następnie po złamaniu ręki w 2 miejscach umieściłem syrenę w miejscu docelowym... kto to wymyślił
Teraz czekam na resztę gratów do doposażenia auta bo kilka zamówiłem, no i w tygodniu okaże się co z turbo.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
przy klapce nie ma tragedii.ogólnie można to zrobić.najgorsze jest zdeformowanie
5 min bym się nie zastanawiał jeżeli to rzeczywiście jest LEHSumik pisze:regenerowaną z dobrym kolektorem za 1000 zł
nowy LEH 2700zł+2000zł hybryda.robi się 4700zł.ogólnie szkoda rozpierniczać nowe turbo i dawać na hybrydację.lepiej wysłać zarznięte turboSumik pisze: kupić ori nową za 2700 zł lub hybryde na nowym turbo z nowym kolektorem za ... tutaj kwestia dogadania z gościem, ale zapewne nie będzie tanio, grubo ponad 3 koła
- doktor
- Mieszkaniec
- Imię: Sebek
- Auto: Astra H OPC 'Burg
- Model: AH
- Oznaczenie silnika: z20leh
mi sie turbo identycznie zdeformowalo jeszcze za czasow astry g
ale jak na hamowni widzialem ze kolektor swieci jak slonce to w sumie nie ma co sie dziwic
moje tak samo popekalo ale na kazdym cylindrze i mocno przy klapce
na szczescie udalo sie dorwac nowke kolektor rdzen juz czeka i na swieta sie biore za skladanie puzli
ale jak na hamowni widzialem ze kolektor swieci jak slonce to w sumie nie ma co sie dziwic
moje tak samo popekalo ale na kazdym cylindrze i mocno przy klapce
na szczescie udalo sie dorwac nowke kolektor rdzen juz czeka i na swieta sie biore za skladanie puzli
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
po dobrym przejeździe też się świeci.zerknij kiedyś w ciekawościdoktor pisze:ale jak na hamowni widzialem ze kolektor swieci jak slonce to w sumie nie ma co sie dziwic
- Sumik
- Zafiromaniak
Tak jak mówisz. Kiedyś w nocy kumplowi pokazywałem to nie wierzył, że tak można rozgrzać kolektor. No i są efekty
To co pisałem o hybrydzie to gościu daje nowe graty. Nowa turbina i przeróbka wszystko jest w cenie. Nie tak że daje nową dmuchawke za 2700 i do tego dopłącam do hybrydy kolejne 2 kółka. Pewnie za całość krzyknie coś ponad 3000 zł. Rozmawiałem z nim to mówił że dają 2 rodzaje kół kompresji. Ori kute koła od KKK tylko pochodzące z innych modeli turbo.
Troszkę mnie zainteresował tą hybrydą. Jednak trzeba liczyć się z tym że jak wrzucę hybrydę to od razu trzeba dłubać program bo jazdy nie będzie. A tutaj trzeba doliczyc kolejne 2 kółka. I impreza przed śwętami może się skończyć ( ze wszytskimi olejami, uszczelkami i innymi gratami, które wyjdą podczas składania ) w granicy 6-7 tys. Nie wiem czy jestem na to gotowy...
To co pisałem o hybrydzie to gościu daje nowe graty. Nowa turbina i przeróbka wszystko jest w cenie. Nie tak że daje nową dmuchawke za 2700 i do tego dopłącam do hybrydy kolejne 2 kółka. Pewnie za całość krzyknie coś ponad 3000 zł. Rozmawiałem z nim to mówił że dają 2 rodzaje kół kompresji. Ori kute koła od KKK tylko pochodzące z innych modeli turbo.
Troszkę mnie zainteresował tą hybrydą. Jednak trzeba liczyć się z tym że jak wrzucę hybrydę to od razu trzeba dłubać program bo jazdy nie będzie. A tutaj trzeba doliczyc kolejne 2 kółka. I impreza przed śwętami może się skończyć ( ze wszytskimi olejami, uszczelkami i innymi gratami, które wyjdą podczas składania ) w granicy 6-7 tys. Nie wiem czy jestem na to gotowy...