CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#166 Post autor: rhaaziel »

Sprzęt podłączony :D Wszystko działa bardzo fajnie, dokladnie tak jak się spodziewalem :D

Tymczasowo radio siedzi w tej kieszonce z siatki która jest przy nogach pasażera ale docelowo będzie wyżej, tzn. planuje zainstalować uchwyt tak aby mieć radio tuż obok lewarka biegów po stronie pasażera.
Sprawdziłem kilka różnych wariantów (np. w kieszonce fotela, w tunelu środkowych, czy pod deską rozdzielcza w lewym rogu) i w tym miejscu będzie mi najwygodniej obsługiwać radyjko a i pasażerowi nie będzie w niczym przeszkadzać, grucha będzie spokojnie leżeć w tej małej wnęce przed popielniczką (której nie używam).
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

darkp1

#167 Post autor: darkp1 »

Panowie a jak macie z szumami po postawieniu anteny na aucie? Jak stała na parapecie domu, to szumy były w radiu i sqlechem się regulowało. Po postawieniu antenki na aucie, squelch skręcony na minimum i szumów nie ma. Też tak macie?

darkp1

#168 Post autor: darkp1 »

wojtek_z, wiem o tym. Ale dziwi mnie fakt że wtedy w ogóle szumów nie ma. Tak jakby radio traciło czułość.

Woytas

#169 Post autor: Woytas »

darkp1 pisze:Tak jakby radio traciło czułość.
a masz problem w porozumiewaniu się? tzn czy musisz sq odkręcić na dużą czułość żeby coś usłyszeć?( inaczej jak skręcisz na pół lub więcej to nie docierają do ciebie komunikaty?)

Woytas

#170 Post autor: Woytas »

wojtek_z pisze:są dwie możliwości
:lol: jest ich trochę więcej niż dwie:
1. Super fart i zestrojenie anteny z autem tak jak rzadko się zdarza (przy magnesie w to wątpie)

W przypadku moich wcześniejszych dywagacji:
1. Jednak rozstrojenie anteny związane z używaniem zestawu w innym miejscu (dom, parapet)
2. Końcówka mocy powoli pada w związku z tym co wyżej.

Warto podpiąć SWR-kę i sprawdzić czy wszystko ok.
wojtek_z pisze:a wymieniłem "bata" na nowego
a zestrajałeś po wymianie, jak nie to to zrób bo spalisz końcówę mocy , jakby co to na SPOT wezmę SWR-kę

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#171 Post autor: jacek76 »

darkp1 pisze:U mnie to i radyjko jest nie za dobre bo Cobra 19 , jeszcze chyba coś z czułością jest posadzone, trzeba będzie zajrzeć, ale z tego co czytam to antenka jest nie za dobra. A radio dalej nadaje niż odbiera.
Jeżeli jest to ta cobra plastikowa a nie stara srebrna , to jest to strasznie lipne radio i najprawdopodobniej będzie to wina zimnych lutów. Jak sie troche na tym znasz to lutownica w ręke i do dzieła.

--scalone--
wojtek_z pisze:
darkp1 pisze:Ale dziwi mnie fakt że wtedy w ogóle szumów nie ma.
darkp1 są dwie możliwości, masz dobrą antenę i...super swr-kę zrobioną na Zafci.
Ja wymieniłem "bata" na nowego i sq. od razu musiałem skręcić,nie dało się słuchać...znaczy masz dobrze ;)
chyba,że:
Woytas pisze:a masz problem w porozumiewaniu się?
nooo,to jest problemik!
Swr ma znaczenie tylko jeśli chodzi o nadawanie. Miałem niedawno cobrę 148 , która miała wbudowana swr-miarkę więc się trochę tym pobawiłem . Ustawiłem swr na 3,5 to nikt mnie nie słyszał , przestawiłem na 1,1 i od razu się odezwali.

--scalone--

Pisałem , że jeśli znajdę linki do sklepu z opisami anten i radii to podrzucę.

Znalazłem.

Antena CB PRESIDENT MISSOURI
http://www.cb-radio.info.pl/sklep/anten ... d,490.html

Antena CB PRESIDENT FLORIDA
http://www.cb-radio.info.pl/sklep/anten ... id,18.html

CB radio Ultra III
http://www.cb-radio.info.pl/sklep/radio ... d,512.html

//Proszę o Edytowanie Postów, a nie strzelanie jednego po drugim! /BajBus
Ostatnio zmieniony 20 maja 2010, 22:19 przez jacek76, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#172 Post autor: rhaaziel »

Nie chce się spierać bo nie o to tutaj chodzi... od razu jednak widać że oceny w tym sklepie wynikają z chęci sprzedaży danego modelu!

Przykładowo, oceniania często przeciętnie ze względu na mizerne wykonanie w wielu testach antena Hustler 100 (aczkolwiek przez wielu chwalona) jest u nich praktycznie najlepsza! tylko Sirio ML 145 ma lepszą ocenę (to akurat bardzo dobra antena!).

Widać, że sklep nastawił się na średnią półkę cenową i konkretne modele. Podejrzewam, że wchodząc do jakieś sklepu, który 'specjalizuje' się w Presidentach oceny byłby całkiem odmienne ;)

Powołując się na oceny anten nigdy nie ufałbym sklepom, nastawiłbym się bardziej na fora użytkowników i opinie kupujących, a te są zupełnie inne np. w przypadku PRESIDENT MISSOURI, wystarczy poczytać np tutaj:

http://www.ceneo.pl/;015899157-10.htm
http://www.opineo.pl/opinie-424628-pres ... souri.html

Oceny nie są może idealne ale są znacząco wyższe niż w tym sklepie.

Inną sprawą jest fakt, że ja świadomie zdecydowałem się na krótką antenę, wiem, że długie baty są lepsze jeśli chodzi o zasięg i strojenie ale w moim przypadku każda ponad 80 cm byłaby za długa.

Pozdrawiam i szerokości dla wszystkich :D
Ostatnio zmieniony 20 maja 2010, 21:24 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
...teraz japoniec...

Anony Mous

#173 Post autor: Anony Mous »

Panowie widze, że dość ostra dyskujsja się tu rozwinęła...Mam pytanie bo myślałem też o zakupie cb na wakacje i powiem że jestem w tych sprawach bardziej niż zielony. Padło tu wiele firm odbirników i anten....zdaje sobie sprawe, że wasze zastrzeżenia wiążą sie z ceną danych zestawów. Czy mogłbym prosić o propozycję kilku polecanych zestawów od najniższej przez średnią do najwyżej półki. O co chodzi z tymi antenami na magnes lub nie? Co to jest ten ASC? dzieki

Woytas

#174 Post autor: Woytas »

kaliope pisze:Czy mogłbym prosić o propozycję kilku polecanych zestawów od najniższej przez średnią do najwyżej półki. dzieki
Niższą półkę to sobie odpuśc.
Jeżeli nie jeździsz zawodowo i potrzebujesz radia do zafci to np:

http://www.allegro.pl/item1035152180_al ... gw_fv.html

http://www.allegro.pl/item1040972682_cb ... sklep.html

A z antenami chodzi o to ,że nawet najlepsza antena na magnes będzie generowała jakieś zakłócenia (dokładnie magnes).
Ideałem jest antena montowana na stałe ale wiąże się to z dziurkowaniem Zosi :(
Dla tzw. użytku nie profesjonalnego wystarczy ta pierwsza ale trzeba pamiętać, że koniecznie trzeba antene zsynchrionizować z Zochą- najlepiej udać się do profesjonalnego punktu sprzedaży, gdzie od razu zsynchronizują, gdy tego nie zrobisz możesz spalić końcówkę mocy.
Nawet w zestawach (cb + antena) konieczne jest strojenie aby gwarancji nie stracić

Anony Mous

#175 Post autor: Anony Mous »

rozumiem, że te dwa zestawy maja taką samą antene ale inne radia. Ten Harry 2-krotnie drozyszy ale czy o wiele lepszy? Jak one sie maja do siebie? jak powiedzmy opel (alan) i audi (harry)? Czy troche niżej jak dacia (alan) i opel (harry)?

Woytas

#176 Post autor: Woytas »

prosiłeś o różne półki ;)

Ja na Twoim miejscu wziąłbym Alana, sam mam (Alana tylko, że200, ale jakościowo żadna różnica)i naprawdę jestem zadowolony, podstawą jest antena, która jest naprawdę spoko. Oczywiście można szukac jakiejś 150cm ale w mieście wiele nie uzyskasz a w trasie i tak sq się skręca żeby nie słuchać wszystkich.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#177 Post autor: rhaaziel »

Kaliope, dyskusja jak dyskusja, na spokojnie :D

Jeśli chodzi o zakup CB to zastanów się przede wszystkim gdzie będziesz używał zestawu i do jakich zastosowań, w dalszej kolejności nad ceną inwestycji. Jeśli masz zamiar używać radia głównie w mieście i w bliskich okolicach miasta to myślę, że możesz darować sobie anteny 150cm i dłuższe.

Oczywiście tak jak pisał Woytas, anteny montowane na stałe są najlepsze ale niestety trzeba kaleczyć samochodzik.

Ja mogę tylko dodać, że zdecydowałem się na krótką antenę ze względu na jej mobilność, nie muszę jej zdejmować wjeżdżając do garażu, a także na fakt że w 90% przypadków używam radia w Tychach, Katowicach lub na trasie (20km) pomiędzy tymi miastami, także zasięg rzędu 10km i więcej jaki uzyskałbym niewątpliwie np. z półtorametrowej anteny nie jest mi potrzebny. W przypadku krótkich anten wybór nie jest zbyt szeroki :( osobiście rozważałem też Presidenta Floridę (po lekturze kilku opinii użytkowników odrzuciłem tą antenkę) a także Georgia, Oregon i kilka innych, ostatecznie kupiłem MISSOURI i spełnia moje wymagania.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2010, 21:27 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
...teraz japoniec...

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#178 Post autor: MieHor »

kaliope, mam takie samo radio jak Woytas, ALAN 200 - dostałem je w prezencie w ramach programu Vitay, jest to naprawdę dobre CB, zaleta - małe gabaryty, prosta obsługa; wada to po każdym włączeniu zgłasza się kanałem 9 i trzeba ustawiać kanał 19, niestety nie zapamiętuje 19. Jak dla mnie to nie problem.
Antenę mam natomiast prętową ponad 1 m zamocowaną w uchwycie na tylnej klapie. Można obejrzeć zarówno zamontowane radio, jak i antenę na zdjęciach prezentujących mają ZA.

Woytas

#179 Post autor: Woytas »

MieHor pisze:po każdym włączeniu zgłasza się kanałem 9

A mój ma pamięć, dziwne, moze masz jakąś sarszą wersję :/

Anony Mous

#180 Post autor: Anony Mous »

a jak sie ma antena Missouri do Hustlera 100?

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”