Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Flora, W aso próbowali ale też nie szło bo niby car passu nie przymowało .
A mówili że cim jest od tego auta . Przez ostatnie 8 miesiacy posypało się w niej wszystko co możliwe kwota napraw przerosła cztery razy koszt zakupu .
Ale będę wdzięczny jak będziesz mógł zobaczyć te magnesy i zrobić fotki żebym pokazał mechanikowi jak ma być .
Ostatnio zmieniony 16 gru 2016, 21:58 przez baranxd13, łącznie zmieniany 1 raz.
baranxd13 pisze:Flora, U mnie była wyciagania cała maglownica i kierownica była kręcona bez magla na Sucho (mechanik się bawił ) i teraz pytanie jak powinny być ustawione te magnesy które są w cimie .
Skoro mechanik się bawił to niech teraz naprawia
Nie otwieraj CIMa bo tylko pogorszysz sprawę nie tu jest przyczyna problemu.
Zdejmij CIMa z kolumny kierowniczej, kręć tym kołem (taśmą airbag) do oporu zgodnie ze wskazówkami zegara.Następnie ok 2 i poł obrotu przeciwnie do ruchu wskazówek.
Załóż CIM i zrób kalibrację.Jak nic nie zostało namieszane więcej kalibracja zakończy się sukcesem.
Na obudowie CIMa jest dokładnie napisana instrukcja jak go założyć poprawnie!!!
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Ten Twój mechanik prawdopodobnie przekręcił kierownicę bez maglownicy i teraz sa te problemy z kalibracją. Ja tak miałem jak wyciagałem skrzynię , okazało sie ,że kierownica była przekręcona o parę obrotów a koła stały na wprost. Kumpel musiał mi wyjąć poduszkę i kilka razy przekrecił samą taśmę od poduszki bo o mało co to bym ja zerwał gdyż tasma wtedy nie była wypośrodkowana. Zatem zrobił parę obrotów ta taśmą tak jak było oryginalnie i wtedy mi skalibrował wszystko. Prawodpodobnie u Ciebie jest podobnie. U mnie wtedy też nic nie dało kalibrowanie za pomocą car pass . Może nawet u Ciebie ten twój fachman zerwał taśmę skoro bawił sie kierownicą. Warto to sprawdzić bo być może tu lezy problem.
Taśma nie jest zerwana.
W przeciwnym wypadku kontrolka airbag by nie gasła i jeszcze kilka błędów ze sterowania w kierownicy doszło by do kompletu
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Chlopaki to ja naprosciej zrobić wyciągać cały cim czy tylko ściągnąć koło i kręcić tą taśmą .
Ktoś moze mi napisać jak najszybciej wyciągnąć ten cim bo chce sobie sam poradzić z tym problemem.
Drahe pisał żeby nie rozbierać. Wyciągnąć i tak musisz żeby kręcić. Musisz zacząć od demontażu poduszki i osłony kierownicy. Pod poduszką jest śruba trzymająca kierownicę, a później już tylko CIM.
CIM przykręcony jest zdaje się na 3 śruby do kolumny kierowniczej. Aby zdjąć poduszkę trzeba od spodu kierownicy wsunąć płaski śrubokręt i odblokować dwa zatrzaski poduszki. Ciężko wyjaśnić jak to się robi, a nawet po obejrzeniu filmu kiedy wydaje Ci się, że wiesz już co i jak, trzeba dłuższą chwilę powalczyć z poduszką. Za to za trzecim razem można to zrobić z zamkniętymi oczami.
Flora, Dzięki za wszystkie porady jutro będe się bawił jak już wyciągne cim mam kręcić do oporu w prawo a potem cofnąc 2,5 obrotu tak ? czy ten opór będzie wyczuwalny drahe, ?
Mawerix, Wiesz co już to próbowałem ale to nic nie daje a wiem na 100 % że jak zrzucili mi maglownice to obrócili kierownice co najmniej z 5 razy w lewo , widziałem to na własne oczy ale nie byłem na tyle w temacie że tam jest coś takiego jak czujnik kąta skrętu .
baranxd13 pisze:Flora, Dzięki za wszystkie porady jutro będe się bawił jak już wyciągne cim mam kręcić do oporu w prawo a potem cofnąc 2,5 obrotu tak ? czy ten opór będzie wyczuwalny drahe, ?
Tak będzie wyczuwalny.