[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Już zamówione nowe turbo
Jednak nie robie hybrydy, stawiam na nową ori turbinę. Ile wyjdzie na programie to tyle będzie.
Chciałem regenerować, ale nie miałem kolektora, a moja się nie nadawała.
Znalazłem dzisiaj w Polsce 2 kolektory, ale oba mają delikatne pęknięcie przy WG, czyli z czasem to będzie postępowało... a tak to mam pewność że przez 2 lata mam spokój, bo mam gwarancję
Do tego nakrętki, szpilki, uszczelki (pod spływ, odmę i kolektor) i miedziane podkładki pod przewody. Wszystko w ASO. Ceny nakrętek to jakiś
W środę jak przyjdą mam negocjować cenę z kierownikiem...
Nie mam jeszcze do ogarnięcia śrubę restrykcyjną ale nad tym już pracuję. Jutro okaże się ile mnie to będzie kosztowało. Jak wyjdzie w miarę normalna cena to zamówię kilka sztuk może komuś sie przyda
Tak więc świąteczna gorączka zakupów... Ludzie kupują prezenty, konsole, telewizory, a ja turbine...
Jakby co to stare turbo jest na sprzedaż. W całości lub na części
Jednak nie robie hybrydy, stawiam na nową ori turbinę. Ile wyjdzie na programie to tyle będzie.
Chciałem regenerować, ale nie miałem kolektora, a moja się nie nadawała.
Znalazłem dzisiaj w Polsce 2 kolektory, ale oba mają delikatne pęknięcie przy WG, czyli z czasem to będzie postępowało... a tak to mam pewność że przez 2 lata mam spokój, bo mam gwarancję
Do tego nakrętki, szpilki, uszczelki (pod spływ, odmę i kolektor) i miedziane podkładki pod przewody. Wszystko w ASO. Ceny nakrętek to jakiś
W środę jak przyjdą mam negocjować cenę z kierownikiem...
Nie mam jeszcze do ogarnięcia śrubę restrykcyjną ale nad tym już pracuję. Jutro okaże się ile mnie to będzie kosztowało. Jak wyjdzie w miarę normalna cena to zamówię kilka sztuk może komuś sie przyda
Tak więc świąteczna gorączka zakupów... Ludzie kupują prezenty, konsole, telewizory, a ja turbine...
Jakby co to stare turbo jest na sprzedaż. W całości lub na części
Ostatnio zmieniony 19 gru 2016, 18:26 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- doktor
- Mieszkaniec
- Imię: Sebek
- Auto: Astra H OPC 'Burg
- Model: AH
- Oznaczenie silnika: z20leh
te kolektory to tak na pale spawane ?memek93 pisze:Pęknięty kolektor to nie problem. Znajomy z pracy sam sobie wyspawał kolektor pod nowe turbo do 1.4 T-jet
bo to musi byc wyliczone pod dana turbine innaczej nie wstanie za bardzo i mega lag bo spaliny sie beda rozprezac za mocno i nie bedzie energi zeby wirnikiem szybko zakrecic
kolega wlasnie metodą prob i bledow tak spawal i wrocil do orginalnego kolektora bo nie szlo jezdzic
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
- Sumik
- Zafiromaniak
W Zosce tez tak swiecil. To normalne ze sie nagrzewa
Tak jak Doktor pisze to wszystko musi byc policzone. Gdyby to bylo takie proste to byly by dostepne inne kolektory do Z20LEx a nie ma. Myslalem kiedys o takim od C20XE:
http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-op ... 21503.html
Ale to juz kombinowanie. A do tego trzeba by ogarnac jakies turbo i znowu szukanie metoda prob i bledow...
Wole ori. Albo hybrydke na ori kolektorze.
Tak jak Doktor pisze to wszystko musi byc policzone. Gdyby to bylo takie proste to byly by dostepne inne kolektory do Z20LEx a nie ma. Myslalem kiedys o takim od C20XE:
http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-op ... 21503.html
Ale to juz kombinowanie. A do tego trzeba by ogarnac jakies turbo i znowu szukanie metoda prob i bledow...
Wole ori. Albo hybrydke na ori kolektorze.
- Sumik
- Zafiromaniak
Dzisiaj ogarnięte kolejne gratki. Troszkę tego jest, ale też jakby nie patrzeć troszkę to wyszło...
Nie wiem czy się cieszyć czy płakać, jeszcze nie wszystko kupione, a ja jestem szczuplejszy o ponad 3 koła
Wspominałem, że oddałem alternator do przeglądu bo coś słabo ładował nawet po wymianie baterii. Dzisiaj rano dostałem telefon, że do wymiany są: regulator ze szczotkami, komutatory, łożyska też można by zrobić bo jedno zaczyna już delikatnie szumieć no i (najgorsze) sprzęgło jednokierunkowe.
Jak oddawałem to było zacięte, jak je odblokowali to okazało się ze przeskakuje, a co najgorsze to jest jakieś kanadyjskie i występowało tylko w silnikach 200km w AG i ZA i 240 w AH i ZB...
Całe szczęście, że jestem tam stałym klientem to zostawiłem tylko 375 zł, które w żadnym razie nie były planowane... No ale są też dobre strony tego interesu, Altek prawie jak nowy:
Następnie uszczelki i filtry:
No i najważniejsze:
Gdyby ktoś kiedyś potrzebował numer tej turbiny to w tamtym miesiącu uległ on zmianie.
Był: 5304 970 0049
A teraz jest: 5304 998 0049
Tak więc jeszcze jutro szpilki z nakrętkami w ASO, nowy olej i śruba restrykcyjna do turbo.
Aha jeszcze jedno. Jak kiedyś pisałem uszkodzeniu uległ wąż spływowy od turbo. Putałem i szukałem i wychodziło za dużo jak za taką pierdołę. Pojechałem do znajomych od ciśnieniówki i mają mi go zakuć na nowo za jakąś rozsądną kwotę. W ASO to koszt 389 zł...
Nie wiem czy się cieszyć czy płakać, jeszcze nie wszystko kupione, a ja jestem szczuplejszy o ponad 3 koła
Wspominałem, że oddałem alternator do przeglądu bo coś słabo ładował nawet po wymianie baterii. Dzisiaj rano dostałem telefon, że do wymiany są: regulator ze szczotkami, komutatory, łożyska też można by zrobić bo jedno zaczyna już delikatnie szumieć no i (najgorsze) sprzęgło jednokierunkowe.
Jak oddawałem to było zacięte, jak je odblokowali to okazało się ze przeskakuje, a co najgorsze to jest jakieś kanadyjskie i występowało tylko w silnikach 200km w AG i ZA i 240 w AH i ZB...
Całe szczęście, że jestem tam stałym klientem to zostawiłem tylko 375 zł, które w żadnym razie nie były planowane... No ale są też dobre strony tego interesu, Altek prawie jak nowy:
Następnie uszczelki i filtry:
No i najważniejsze:
Gdyby ktoś kiedyś potrzebował numer tej turbiny to w tamtym miesiącu uległ on zmianie.
Był: 5304 970 0049
A teraz jest: 5304 998 0049
Tak więc jeszcze jutro szpilki z nakrętkami w ASO, nowy olej i śruba restrykcyjna do turbo.
Aha jeszcze jedno. Jak kiedyś pisałem uszkodzeniu uległ wąż spływowy od turbo. Putałem i szukałem i wychodziło za dużo jak za taką pierdołę. Pojechałem do znajomych od ciśnieniówki i mają mi go zakuć na nowo za jakąś rozsądną kwotę. W ASO to koszt 389 zł...
Ostatnio zmieniony 20 gru 2016, 16:35 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
są tylko trzeba swoje wybulićSumik pisze: Gdyby to bylo takie proste to byly by dostepne inne kolektory do Z20LEx a nie ma.
nie wiem czy w ogóle by ten kolektor wszedł.na turbo tez trzeba swoje wybulićSumik pisze:http://allegro.pl/kolekto...6601521503.html
Ale to juz kombinowanie. A do tego trzeba by ogarnac jakies turbo
Sumik pisze:Jak kiedyś pisałem uszkodzeniu uległ wąż spływowy od turbo.
za ile?Sumik pisze:Pojechałem do znajomych od ciśnieniówki i mają mi go zakuć na nowo za jakąś rozsądną kwotę
- Sumik
- Zafiromaniak
Krzysiu, za zakucie przewodu wzieli 40 zł (na dole zakówka, na górze opaska zaciskana, czyli tak jak w oryginale i zbrojony przewód gumowy do 10 bar) czyli cena jak najbardziej atrakcyjna bo nawet używki za tyle nie da się kupić. Zdjęcia przy okazji.
Dzisiaj udało się ogarnąć kolejne elementy układanki:
Masakra 175 zł za 10 śrubek... No ale trzeba żeby, zachować gwarancję.
Do tego oliwa:
Czekam jeszcze na paczkę z tą zaje... śrubką do turbiny.
Tak po za tym dotarły żaróweczki ( zamówiłem tą z 12 diodami, oj daje rade ):
No i jeden rarytasik, jeżeli chodzi o doposażenie wnętrza (podziękowania dla kolegi Cichy )
Kolejne wypasy w drodze
Dzisiaj udało się ogarnąć kolejne elementy układanki:
Masakra 175 zł za 10 śrubek... No ale trzeba żeby, zachować gwarancję.
Do tego oliwa:
Czekam jeszcze na paczkę z tą zaje... śrubką do turbiny.
Tak po za tym dotarły żaróweczki ( zamówiłem tą z 12 diodami, oj daje rade ):
No i jeden rarytasik, jeżeli chodzi o doposażenie wnętrza (podziękowania dla kolegi Cichy )
Kolejne wypasy w drodze
Ostatnio zmieniony 22 gru 2016, 12:17 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT