[B]Problemy związane z bi-xenonami i kontrolką AFL
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Ktoś podrzuci foto lub temat odnośnie wymiany postojowki w Bixenonie ?
Nie wiem czy tą klapke od postojowki się przekreca czy odpina ?
Nie wiem czy tą klapke od postojowki się przekreca czy odpina ?
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- tom_kaz
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
po raz pierwszy mam auto (ZB) z xenonami i potrzebuję się dokształcić.
Zauważyłem, że światła świecą mocno w dół, domyślam się, że wymagają regulacji.
Czy podczas włączania świateł, powinny one "ukłonić się" na powitanie (widziałem taki efekt w innym aucie - S-Max), czy to jest informacja że światła są samopoziomujące a to jest test takiego mechanizmu?
U mnie takiego ruchu nie ma, natomiast światła skręcają (dostosowują do kierunku) podczas jazdy, więc jakiś silnik tam jest i działa.
Stąd pytanie, czy brak tego bujnięcia góra/dół przy uruchamianiu oznacza brak poziomowania, czy raczej wszystkie lampy xenon to mają a u mnie po prostu nie działa?
Jak patrzę na reflektor, to mam wrażenie że soczewka jest opuszczona, stąd świecenie w dół.
Czy można samodzielnie, mechanicznie wyregulować taki reflektor (podnieść snop światła), czy trzeba to zrobić komputerowo, elektronicznie, itp.?
Jeśli nie można samodzielnie, to czy musi to zrobić ASO, czy np. dowolna stacja diagnostyczna, która sprawdza m.in ustawienie świateł?
po raz pierwszy mam auto (ZB) z xenonami i potrzebuję się dokształcić.
Zauważyłem, że światła świecą mocno w dół, domyślam się, że wymagają regulacji.
Czy podczas włączania świateł, powinny one "ukłonić się" na powitanie (widziałem taki efekt w innym aucie - S-Max), czy to jest informacja że światła są samopoziomujące a to jest test takiego mechanizmu?
U mnie takiego ruchu nie ma, natomiast światła skręcają (dostosowują do kierunku) podczas jazdy, więc jakiś silnik tam jest i działa.
Stąd pytanie, czy brak tego bujnięcia góra/dół przy uruchamianiu oznacza brak poziomowania, czy raczej wszystkie lampy xenon to mają a u mnie po prostu nie działa?
Jak patrzę na reflektor, to mam wrażenie że soczewka jest opuszczona, stąd świecenie w dół.
Czy można samodzielnie, mechanicznie wyregulować taki reflektor (podnieść snop światła), czy trzeba to zrobić komputerowo, elektronicznie, itp.?
Jeśli nie można samodzielnie, to czy musi to zrobić ASO, czy np. dowolna stacja diagnostyczna, która sprawdza m.in ustawienie świateł?
- aroniusz
- Mieszkaniec
- Imię: Arek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Po włączeniu świateł nie kłaniają się ale ruszają się poziomo skręcając w lewo i prawo na przemian. Podjedź do przeszkody i włącz światła albo silnik (ja mam ustawione jako dzienne więc od razu po włączeniu silnika mam ten ruch). Jeśli chodzi o regulację to można samemu pokręcić jak w przypadku zwykłych świateł, mi diagnosta ustawiał przy przeglądzie. Z tego co pamiętam to mechanizm poziomowania (czujnik) jest przy tylnej belce, może jest zasyfiony albo zardzewiały.
- tom_kaz
- Bywalec
Obejrzę to sobie jeszcze raz.
Wcześniej, jak oglądałem i zrobiłem zdjęcie, to uwagę przykuła taka "śruba":
Czy to też służy do regulacji?
Obejrzę to sobie jeszcze raz.
Wcześniej, jak oglądałem i zrobiłem zdjęcie, to uwagę przykuła taka "śruba":
Czy to też służy do regulacji?
Ostatnio zmieniony 05 cze 2017, 14:01 przez tom_kaz, łącznie zmieniany 2 razy.
- Pawełek10
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira B OPC
- Oznaczenie silnika: LEH
Prawdopodobnie tak na lampie są dwie takie śrubki jedna od regulacji wysokości góra dół ale to chyba widać ją przez dziurkę w blaszce ze tak to nazwę widać ją jak spojrzysz na lampę pionowo z góry a ta jest akurat ustawienie prawo lewo
Ostatnio zmieniony 05 cze 2017, 14:28 przez Pawełek10, łącznie zmieniany 1 raz.
- aroniusz
- Mieszkaniec
- Imię: Arek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jak patrzysz od tyłu to jest (lub nie) koło belka i za belką w stronę przodu są cięgna od czujnika. Możesz tego nie zobaczyć bez podnoszenia lub kanału. Tu link do zdjęcia jak wygląda choć zdjęcie nie pokazuje zafiry to jest podobny http://www.forum.alfaholicy.org/zalaczn ... ag0083.jpg
Ostatnio zmieniony 06 cze 2017, 07:53 przez aroniusz, łącznie zmieniany 4 razy.
- tom_kaz
- Bywalec
Jak tylko mi się uda, to się tam rozejrzę.
Póki co, podniosłem prawe oko na tyle ile się dało, ale sprawdzałem tylko w ciemnym parkingu, nie miałem okazji zobaczyć jak to wygląda w nocy.
Nie zauważyłem jednak aby światła wykonywały jakiś ruch przy włączeniu.
Podczas jazdy jak najbardziej się skręcają.
Jak tylko mi się uda, to się tam rozejrzę.
Póki co, podniosłem prawe oko na tyle ile się dało, ale sprawdzałem tylko w ciemnym parkingu, nie miałem okazji zobaczyć jak to wygląda w nocy.
Nie zauważyłem jednak aby światła wykonywały jakiś ruch przy włączeniu.
Podczas jazdy jak najbardziej się skręcają.