Kaliope, dyskusja jak dyskusja, na spokojnie
Jeśli chodzi o zakup CB to zastanów się przede wszystkim gdzie będziesz używał zestawu i do jakich zastosowań, w dalszej kolejności nad ceną inwestycji. Jeśli masz zamiar używać radia głównie w mieście i w bliskich okolicach miasta to myślę, że możesz darować sobie anteny 150cm i dłuższe.
Oczywiście tak jak pisał Woytas, anteny montowane na stałe są najlepsze ale niestety trzeba kaleczyć samochodzik.
Ja mogę tylko dodać, że zdecydowałem się na krótką antenę ze względu na jej mobilność, nie muszę jej zdejmować wjeżdżając do garażu, a także na fakt że w 90% przypadków używam radia w Tychach, Katowicach lub na trasie (20km) pomiędzy tymi miastami, także zasięg rzędu 10km i więcej jaki uzyskałbym niewątpliwie np. z półtorametrowej anteny nie jest mi potrzebny. W przypadku krótkich anten wybór nie jest zbyt szeroki

osobiście rozważałem też Presidenta Floridę (po lekturze kilku opinii użytkowników odrzuciłem tą antenkę) a także Georgia, Oregon i kilka innych, ostatecznie kupiłem MISSOURI i spełnia moje wymagania.