LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#826 Post autor: ryba1 »

ryba1 pisze:panowie potrzebuje fotkę najlepiej OPC jak od spodu jest zamontowana butla gazowa
ponawiam prośbę

bula86

#827 Post autor: bula86 »

ryba1, A co cie dokładnie interesuje? W A OPC jest jeden wydech i czy to OPC czy zwykła to nie ma znaczenia. Butla zazwyczaj siedzi w koszu na koło zapasowe i jest przykręcona na 4 śruby do podłogi.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#828 Post autor: ryba1 »

bula86, jak wygląda od spodu.mam jakiś sportowy wydech i nie iem czy nie jest przypadkiem za duży

bula86

#829 Post autor: bula86 »

A, to zmienia postać rzeczy, ale jeśli zapas się mieści to i butla się zmieści. Robiłem OPC na seryjnym tłumiku, ale foto niestety nie mam. Zawsze możesz mniejszą butle wsadzić.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2016, 07:40 przez bula86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#830 Post autor: ryba1 »

bula86 pisze:Zawsze możesz mniejszą butle wsadzić.
to raczej odpada bo chciałbym jak największą.koła nie ma

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#831 Post autor: jacek76 »

gRZENIU pisze:cicero28, Nie znam się na tym zbytnio, ale dużo osób ma staga i jest zadowolona , więc według mnie taki zestaw jaki planujesz założyć będzie dobry... Tylko reszta kwestia montażu i regulacji ... :piwo:
Skoro się nie znasz , to czemu się wypowiadasz?
Zakładać staga 200 go fast , ma podlewanie benzyną i wtryskiwacze acw 03 . Dobrze i tanio , lepiej się nie da.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#832 Post autor: gRZENIU »

jacek76 pisze:Skoro się nie znasz , to czemu się wypowiadasz?
wyraziłem swoją opinie :P A jak nie umiesz czytać , ze zrozumieniem to wstrzymaj swoje komentarze... :evil: Przeglądam forum i widzę kto co montuje ... Nawet w temacie kolega napisał :
mat86radom pisze:Ja mam identyczny zestaw u siebie. Śmiga aż miło, a lubię sobie czasami depnąć :lol:
Więc jako monter instalacji raczej powinieneś napisać bardziej obszerną odpowiedź dlaczego zestaw proponowany przez Ciebie jest bardziej odpowiedni :?: Z tego co się orientuje to na każdym sterowniku Stag-a do się ustawić dotrysk , a Stag 200 fast go jest już starszym sterownikiem do lpg. Podobnie oczekiwał bym odpowiedzi dlaczego wtryskiwacze acw 03 będą lepsze ? Czy tylko oprócz cichszej pracy różnią się ? wydajnością , czasem wtrysku itp. :?:

gawelook

#833 Post autor: gawelook »

Panowie mam pytanie. Nie wiem jaką butle mi zamontowali gazownicy ale czy jest możliwe że w butle toroidalną w miejscu koła może wejść 47,9 litra gazu? Tankowałem zupełnie pustą. Tankuje z reguły ne tej samej stacji bo mam najbliżej a spalanie średnie wynosi 12,06L/100km więc jak dla pojemności 2,2 jest całkiem dobrym wynikiem. Jazda normalna dynamiczna.
Ile z reguły wchodzi Wam gazu na pustą butle?
Pozdro

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#834 Post autor: Mat86radom »

gawelook pisze:Panowie mam pytanie. Nie wiem jaką butle mi zamontowali gazownicy ale czy jest możliwe że w butle toroidalną w miejscu koła może wejść 47,9 litra gazu? Tankowałem zupełnie pustą. Tankuje z reguły ne tej samej stacji bo mam najbliżej a spalanie średnie wynosi 12,06L/100km więc jak dla pojemności 2,2 jest całkiem dobrym wynikiem. Jazda normalna dynamiczna.
Pozdro
Do mojej pustej butli wchodzi 45litrów.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#835 Post autor: Crazy »

gawelook,
Popatrz w papierach jaką masz butlę.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

gawelook

#836 Post autor: gawelook »

Crazy pisze:gawelook,
Popatrz w papierach jaką masz butlę.
No właśnie z dokumentów nie wynika pojemność butli. Będę musiał do nich zadzwonić i się upewnić.
pozdro

gumbi25

#837 Post autor: gumbi25 »

gawelook pisze:Panowie mam pytanie. Nie wiem jaką butle mi zamontowali gazownicy ale czy jest możliwe że w butle toroidalną w miejscu koła może wejść 47,9 litra gazu? Tankowałem zupełnie pustą. Tankuje z reguły ne tej samej stacji bo mam najbliżej a spalanie średnie wynosi 12,06L/100km więc jak dla pojemności 2,2 jest całkiem dobrym wynikiem. Jazda normalna dynamiczna.
Pozdro

Mi do pustej wchodzi 48l. Spalanie mam na poziomie 9l/100km gazu

bozuch
Świeżak
Imię: Tomek
Auto: Opel Zafira A 1.6
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#838 Post autor: bozuch »

Hej. W czwartek jestem umówiony na montaż instalacji. Ciągle nurtuje mnie pytanie odnośnie lubryfikacji czy też dotrysku benzyną. Czy jest to zalecane przy instalacji do mojego modelu. Jeśli tak to co wybrać. Na dotrysku benzynom zmniejsza się oszczędność, a znów z tego co czytałem to lubra to pic na wodę.

Forfiter2012
Bywalec
Imię: Forfiter
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance + LPG STAG
Oznaczenie silnika: Z18XE
#839 Post autor: Forfiter2012 »

Kolego lubryfikacja to wiesz dobra w sypialni (jeśli ktoś lubi) dotrysk benzyny w twoim wypadku też zbędny chociaż i tak chyba już teraz większość (a przynajmniej część nowoczesnych sterowników ma tą opcję). Ten silnik po osiągnięciu odpowiedniej temperatury powinien ładnie chodzić na lpg w pełnym zakresie obrotów. Załóż staga, zenita, techa, do tego dobry reduktor np kme tur i wtryskiwacze barracuda albo wyżej wymienione ac w03 do tego dobry montaż i strojenie i będziesz pan zadowolony :)

koliber
Świeżak
Imię: Maksymilian
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Oznaczenie silnika: Z18XE

#840 Post autor: koliber »

Otrzymałem propozycje specyfikacji instalacji do mojej Zafiry A (1,8, 125 KM, Z18XE).
Chciałbym poznać Wasze opinie.

1. STAG 4 QBOX BASIC, wtryskiwacze REG

2. STAG 4 QBOX BASIC, wtryskiwacze AC W02

Do tego: reduktor AC R-01,
wielozawór Tomasetto AT-02,
elektrozawór Valtek 03,
Filtr fazy lotnej ZWM CZAJA FL01P
rury Faro PCV,
węże Parker,
opaski NORMA,
taśmy izolacyjne TESA,
złącza przewodów, elementy mocujące - GOMET.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”