problem z wycieraczkami przedniej szyby
Moderator: Sebu$
-
Skasowany użytkownik 323
Witam,
Nie będę zakładał nowego tematu. Niedawno szwagru pokupił Zafire. Ma taki problem. Zapiekł się mechanizm wycieraczek z przodu. Spalił 1 bieg w silniczku. Dodatkowo wygląda na to że ma wyrobione te "jabłka". Pytanie:
1. czy coś można z tym zrobic?
2. czy z anglika mechanizm wycieraczek będzie taki sam?
Pozdrawiam
Nie będę zakładał nowego tematu. Niedawno szwagru pokupił Zafire. Ma taki problem. Zapiekł się mechanizm wycieraczek z przodu. Spalił 1 bieg w silniczku. Dodatkowo wygląda na to że ma wyrobione te "jabłka". Pytanie:
1. czy coś można z tym zrobic?
2. czy z anglika mechanizm wycieraczek będzie taki sam?
Pozdrawiam
-
KOPERNIK
-
buli
-
jurek 1771
-
sQcha
Sprawdz przekaznik i bezpieczniki, jak wszystko jest ok ,to czeka cie tropienie napiecia po wiazce idacej do silniczka. No i jeszcze sam wlacznik przy kierownicy nalezaloby sprawdzic, jesli wczesniej nic nie znajdziesz.jurek 1771 pisze:witam ! a mnie nie chodzi tylna wycieraczka i ..jest tak ze silnik chodzi /na krotko/ ale po podlaczeniu tej kostki z niby przewodami nie chodzi , czyzby przekazniik ?
Jak wlaczasz ta wycieraczke przy wylaczonym silniku to slychac pstrykanie tam gdzie przekazniki? Jesli nie to tam zacznij poszukiwania.
-
jurek 1771
-
jurek 1771
-
r1
Koledzy, szybkie pytanie. Jak moge dostac sie do silniczka? Juz mam dosc ladowania kasy w serwis, trzeba zaczac robic na wlasna reke. Dzis po odpaleniu i probie wytarcia robakow z szyby, dzialala tylko lewa wycieraczka. Po malych starciach przestaly dzialac obie. Do tego chowaja sie zbyt gleboko. Wydaje mi sie ze bedzie to silniczek. Dlatego prosilbym o pomoc jak do niego dotrzec. Pozdr!
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Pewnie będziesz musiał zdemontować cały mechanizm wycieraczek,trzeba najpierw odkręcic ramienia wycieraczek a następnie po zdemontowaniu nakrętek 26 zdjąć podszybie,sam mechanizm jest przyktęcony jeżeli się nie mylę sześcioma śrubami M5,sądząc z opisu masz pewnie uszkodzone jakies jabłko od cięgien..
-
emjot
-
emjot
Uff, z uszczelką skończyło się na płukaniu układu chłodzenia...
Rozebrałem, dałem do nasmarowania (nie mogłem w żaden sposób samemu rozruszać), po 2 miesiącach to samo... znowu się zacierają. Nie chcę dopuścić do takiego zastania mechanizmu jak poprzednio i wyjąłem mechanizm, zabieram się za rozbieranie... chyba zatarła się środkowa tulejka.
Jakim smarem smarowaliście? Czy zabezpieczaliście to jakoś dodatkowo? Nie uśmiecha mi się ciągłe rozbieranie i składanie... czym wybijacie tulejkę?
I gdzie włożyć kalamitkę? Jak to ustrojstwo w ogóle wygląda i jak to zamontować?
Sorry za wiele pytań na raz :-)
Rozebrałem, dałem do nasmarowania (nie mogłem w żaden sposób samemu rozruszać), po 2 miesiącach to samo... znowu się zacierają. Nie chcę dopuścić do takiego zastania mechanizmu jak poprzednio i wyjąłem mechanizm, zabieram się za rozbieranie... chyba zatarła się środkowa tulejka.
Jakim smarem smarowaliście? Czy zabezpieczaliście to jakoś dodatkowo? Nie uśmiecha mi się ciągłe rozbieranie i składanie... czym wybijacie tulejkę?
I gdzie włożyć kalamitkę? Jak to ustrojstwo w ogóle wygląda i jak to zamontować?
Sorry za wiele pytań na raz :-)
-
Woytas
-
adasze
... zwalniające wycieraczki przednie i mnie dopadły. Czytając ten temat przynajmniej nie czuje się osamotniony. Mam zamiar w tym tygodniu zabierać się za sprawdzenie (rozebranie i przesmarowanie) mechanizmu. Zanim się jednak za to zabiorę mam prośbę o podpowiedź na co zwrócić uwagę przy rozbieraniu, na co uważać, i od czego zacząć. Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.
-
Janusz 123