Niestety dziś po przejechaniu stolicy z południa na północ i staniu w korkach wywaliło check engine od drugiej sondy, w trasie zaś było OK. Zamówiłem już emulator, czekam na przesyłkę. Błąd skasuje i jakoś trzeba wytrwać do przyszłego weekendu żeby zamontować emulator.Sumik pisze:Widzę, że 2 sonda wkręcona bez emulatora. Nie wali błędami "nieprawdopodobieństwa" ??
[A] - Szorstki23 - 2.0 OPC, 192 KM, 2002
Kolejny dzień spędzony przy aucie.
Wymieniłem:
- tarcze tył TRW,
- klocki tył TRW,
- amortyzatory tył KYB,
- nowe wycieraczkiprzód BOSH,
- zamontowany emulator sondy lambda,
- zamontowane gniazdko do ładowania 2 telefonów http://allegro.pl/gniazdo-samochodowe-l ... Q4MzE5NQ==( zasilanie podpięte z gniazdka zapalniczki)
Nie udało mi się tylko zamontować nowych linek hamulcowych z tyłu bo woda stoi w kanale u szwagra i muszę poczekać do soboty jak zajadę do brata a tam w kanale sucho.
Dla porównania zdjęcie nowej tarczy i starej, od środka auta.
Wymieniłem:
- tarcze tył TRW,
- klocki tył TRW,
- amortyzatory tył KYB,
- nowe wycieraczkiprzód BOSH,
- zamontowany emulator sondy lambda,
- zamontowane gniazdko do ładowania 2 telefonów http://allegro.pl/gniazdo-samochodowe-l ... Q4MzE5NQ==( zasilanie podpięte z gniazdka zapalniczki)
Nie udało mi się tylko zamontować nowych linek hamulcowych z tyłu bo woda stoi w kanale u szwagra i muszę poczekać do soboty jak zajadę do brata a tam w kanale sucho.
Dla porównania zdjęcie nowej tarczy i starej, od środka auta.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2017, 20:24 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 5 razy.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Tarcze u mnie podobnie wyglądały od środka a zaciski i jarzma sprawne. Ciekawe dla czego tak się dzieje że nie ściera całości równo i zawsze od środka problem.
A co do amorków też takie mam założone u siebie takie, ale one nie do końca nadają się do 2.0T. Do OPC nie mam zamienników w amortyzatorach albo oryginały albo sportowe. Te KYB czy innych firm według specyfikacji do czego pasują jest napisane wszystkie modele oprócz 2.0T.
A co do amorków też takie mam założone u siebie takie, ale one nie do końca nadają się do 2.0T. Do OPC nie mam zamienników w amortyzatorach albo oryginały albo sportowe. Te KYB czy innych firm według specyfikacji do czego pasują jest napisane wszystkie modele oprócz 2.0T.
Dzisiaj przy przebiegu 194700 km wymieniony olej na Valvoline VR1 10w60 i filtr oleju. Na poprzednim zrobione prawie 10 000 km.
Z braku czasu budowa dolotu wstrzymana. Silikony docięte, łącznik z rurki kwasówki z wyjściem na odmę wyspawany, kupiony nowy filtr powietrza Bosh do puchy.
Brak pomysłu na wąż do odmy. Jaki kupić aby się nie załamał? A może kupić filterek http://fmic.pl/odma/678-filterek-odmy-c ... -odma-25mm na odmę i wstawić łącznik z rurki bez wyjścia na odmę?
Z braku czasu budowa dolotu wstrzymana. Silikony docięte, łącznik z rurki kwasówki z wyjściem na odmę wyspawany, kupiony nowy filtr powietrza Bosh do puchy.
Brak pomysłu na wąż do odmy. Jaki kupić aby się nie załamał? A może kupić filterek http://fmic.pl/odma/678-filterek-odmy-c ... -odma-25mm na odmę i wstawić łącznik z rurki bez wyjścia na odmę?
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Ja odme odciołem kompletnie od dolotu i dałem filterek ale będę go przedłużał pod silnik żeby nieśmierdziało w kabinie
Co do weża kup silikonowy i będzie
Co do weża kup silikonowy i będzie
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, 19:02 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawno nic nie wstawiałem bo nic nie rozbiłem przy aucie. Brak czasu kompletnie odciął mnie od pracy przy aucie.
Wstawiam zaległe zdjęcia gniazda usb do ładowania oraz emulatora sondy lambda.
Dziś zamontowałem spryskiwacze mgłowe oraz dokończyłem składanie dolotu.
Dolot bez wyjścia na odmę, odma wyprowadzona wężem za silnik i założony filterek.
W puszcze zamontowany filtr powietrza Bosha.
Wstawiam zaległe zdjęcia gniazda usb do ładowania oraz emulatora sondy lambda.
Dziś zamontowałem spryskiwacze mgłowe oraz dokończyłem składanie dolotu.
Dolot bez wyjścia na odmę, odma wyprowadzona wężem za silnik i założony filterek.
W puszcze zamontowany filtr powietrza Bosha.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Pokrywa wygląda u ciebie tak samo jak u mnie. Porysowana w tych samych miejscach i farba tak samo odłazi to chyba jakiś feler musi być Ja już wymieniłem zaślepkę na nową, a pokrywę planuje na dniach pomalować ale na razie jest na etapie dowiadywania jak ją pomalować dobrze.
Proponuje trochę posprzątać pod maską, najlepszy jest napis na puszce -bynajmniej wiadomo że wymieniona
Proponuje trochę posprzątać pod maską, najlepszy jest napis na puszce -bynajmniej wiadomo że wymieniona
Wszystko powoli się zrobi, na razie brak czasu, dużo obowiązków służbowych i nie ma kiedy się przybrać. Komorę posprzątam jak wezmę się za wymianę rozrządu i chyba zdejmę też głowicę żeby zrobić jak trzeba.
W chwili obecnej rozglądam się za sprzęgłem, za całym kompletem używany, który oddam do zakładu w Warszawie na regenerację. Zregenerują tarczę, docisk i koło, jutro będę na miejscu to będę wiedział jaki koszt takiej operacji.
Do ogarnięcia też są felgi bo są strasznie poniszczone, muszę poszukać zakładu, który jej odnowi. Nie wiem czy uda się zrobić wszystko na raz. Trzeba zgromadzić środki na wszystko.
W chwili obecnej rozglądam się za sprzęgłem, za całym kompletem używany, który oddam do zakładu w Warszawie na regenerację. Zregenerują tarczę, docisk i koło, jutro będę na miejscu to będę wiedział jaki koszt takiej operacji.
Do ogarnięcia też są felgi bo są strasznie poniszczone, muszę poszukać zakładu, który jej odnowi. Nie wiem czy uda się zrobić wszystko na raz. Trzeba zgromadzić środki na wszystko.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Ja przesłąłem kilka kompletów do Poznania:
http://www.sprzeglo-service.pl/
I taka przyjemność kosztowała mnie od 1000 do 1200zł za kompletna regenerację koła dwumasowego, docisku i tarczy ( z okuciem w nową ori okładzinę).
I taka przyjemność kosztowała mnie od 1000 do 1200zł za kompletna regenerację koła dwumasowego, docisku i tarczy ( z okuciem w nową ori okładzinę).
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
W ZA OPC nie ma dwumasaSumik pisze:Ja przesłąłem kilka kompletów do Poznania: