[B]Uszkodzony alternator
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
cały czas sprawdzam posprawdzam jeszcze polaćzenia wszystkie przewody itd. a CAN ma cos do rzeczy ?
EDIT
raz ładujue dobrzem raz slabo, raz wogóle taki jest objaw. Odczytany błąd wzbudzenia alternatora.
EDIT
P0622 Generator Field/F Terminal Circuit Malfunction, czyli: Obwód sterujący F polem alternatora - usterka lub Uszkodzenie w obwodzie sterowania alternatora - nieprawidłowe wzbudzenie F
Wymieniał może ktoś przewód od wzbudzenia ? dokąd on biegnie ?
Posty pisane w krótkim odstępie czasu edytujemy i scalamy - GOTI
EDIT
raz ładujue dobrzem raz slabo, raz wogóle taki jest objaw. Odczytany błąd wzbudzenia alternatora.
EDIT
P0622 Generator Field/F Terminal Circuit Malfunction, czyli: Obwód sterujący F polem alternatora - usterka lub Uszkodzenie w obwodzie sterowania alternatora - nieprawidłowe wzbudzenie F
Wymieniał może ktoś przewód od wzbudzenia ? dokąd on biegnie ?
Posty pisane w krótkim odstępie czasu edytujemy i scalamy - GOTI
Ostatnio zmieniony 08 sty 2017, 11:26 przez wojtas138_92, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Arek
- Auto: Zafira b
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19cdti
Witajcie ja ma natomiast taki problem z ładowaniem.
Odpalam samochód zimny(zapala się kontrolka auta z kluczykiem) po chwilowym nagrzaniu gaśnie ale ładowanie pozostaje na poziomie ok 13,3-13-6. Wystarczy, że wyłączę auto i zapalę ponownie ładowanie wskakuje na poziom 14,0-14-3. Jak samochód jest ciepły kontrolka się nie zapala ale przy pierwszym odpaleniu ładowanie wskazuje ok 13,5. po chwili od uruchomienia silnika gaszę go i uruchamiam ponownie ładowanie znowu poprawnetj między 14,0 a 14,3. Dodam tylko, że świece żarowe zostały wymienione na nowe ok. 2m-cy temu, mam nowy akumulator. Po "wypedałowieniu" wyskakuje błąd świec żarowych. Tak się zastanawiam czy może to być moduł świec albo rozrusznik? dodam, że walczę z tym ładowaniem już jakiś czas, alternator był już wymieniany, sprawdzany i niby jest ok. z góry dzięki za podpowiedzi.
Odpalam samochód zimny(zapala się kontrolka auta z kluczykiem) po chwilowym nagrzaniu gaśnie ale ładowanie pozostaje na poziomie ok 13,3-13-6. Wystarczy, że wyłączę auto i zapalę ponownie ładowanie wskakuje na poziom 14,0-14-3. Jak samochód jest ciepły kontrolka się nie zapala ale przy pierwszym odpaleniu ładowanie wskazuje ok 13,5. po chwili od uruchomienia silnika gaszę go i uruchamiam ponownie ładowanie znowu poprawnetj między 14,0 a 14,3. Dodam tylko, że świece żarowe zostały wymienione na nowe ok. 2m-cy temu, mam nowy akumulator. Po "wypedałowieniu" wyskakuje błąd świec żarowych. Tak się zastanawiam czy może to być moduł świec albo rozrusznik? dodam, że walczę z tym ładowaniem już jakiś czas, alternator był już wymieniany, sprawdzany i niby jest ok. z góry dzięki za podpowiedzi.
Arek1285
Witam
Miałem taki problem z alternatorem że musiałem zmienić mostek ? (regulator napięcia).
Wszystko było by okej gdy by nie to że od tej naprawy minęło 5 miesięcy a alternator zaczyna się wzbudzać bardzo póżno na postoju muszę mieć ponad 2,5 tysiąca obrotów jak już się wzbudzi to ładowanie jest trzymane na odpowienim poziomie . Czy niesprawny akumulator może coś zakłócać ?
Wszystkie przewody są całe bez przetarć .
Ktoś wie czy jakiś przewód idzie do komputera tego w nadkolu co decyduje o jego wzbudzeniu może jest przetarty ?
Miałem taki problem z alternatorem że musiałem zmienić mostek ? (regulator napięcia).
Wszystko było by okej gdy by nie to że od tej naprawy minęło 5 miesięcy a alternator zaczyna się wzbudzać bardzo póżno na postoju muszę mieć ponad 2,5 tysiąca obrotów jak już się wzbudzi to ładowanie jest trzymane na odpowienim poziomie . Czy niesprawny akumulator może coś zakłócać ?
Wszystkie przewody są całe bez przetarć .
Ktoś wie czy jakiś przewód idzie do komputera tego w nadkolu co decyduje o jego wzbudzeniu może jest przetarty ?
-
- Debiutant
- Imię: Bogusław
- Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Chyba i ja załapałem się do klubu uszkodzonych alternatorów Denso. Od kilku dni w test mode pokazuje ładowanie max 13.8V( wcześniej było 14.2V), a po odpaleniu przez parę minut jest w granicach 12.5-13.0V. Sprawdzałem miernikiem i niestety też tylko max 13.8-13.9 pokazuje. Jeżdżę na krótkich trasach rano i wieczorem i czuję że aku zaczyna siadać. Teraz dałem go pod prostownik, za 3 dni wracam do domu, więc może na trasie się podładuje i trzeba będzie do mechanika zajechać . Na aledrogo znalazłem regenerowany za 205zł z dostawą, faktycznie tyle może kosztować regenerowany altek?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
-
- Debiutant
- Imię: Bogusław
- Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Wróciłem do domu, na trasie ładowanie trzymało się na 13.6V, więc zaraz po powrocie pojechałem do mechanika, który miernikiem sprawdził ładowanie i zalecił wymianę altka. Założony drugi po regeneracji pokazuje 14,1-14,4V. Stary po niedzieli zawiozę do zakładu niech sprawdzą i ewentualnie naprawią( jeśli oczywiście nie będzie zbyt drogo, bo za ten regenerowany co kupiłem na aledrogo zapłaciłem 205 zł z przesyłką).
Panowie mam taki Problem otóz mój alternator poszedł w całości do regeneracji (uzwojenie stojanu , mostek prostowniczy) ponieważ póżno się włączał bardzo nawet , mechanik miał na podmianke drugi altek i znowu ten sam problem długo się wzbudzał wszystkie kable sprawdzone niby całe i nic się nie dzieje , a napięcie tak sobie skacze jak już alternator się wybudzi ale wybudza się bardzo pózno (filmik niżej) Proszę o pomoc !
https://www.youtube.com/watch?v=inuaL0d ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=inuaL0d ... e=youtu.be
Dobrze ale jaki może być powód tego że alternator bardzo pózno się załącza ?
Jakie były by objawy uszkodzonego sprzegiełka alternatora ? czarekcw,
Dodam że na dwóch alternatorach jest to samo mam już dość .
Jakie były by objawy uszkodzonego sprzegiełka alternatora ? czarekcw,
Dodam że na dwóch alternatorach jest to samo mam już dość .
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 20:32 przez baranxd13, łącznie zmieniany 1 raz.