Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji
Moderator: Sebu$
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
ja dodam tyle że tego lata klimę włączyłem może za 4razy...
szyber dach fajnie zalatwia sprawę, nie wiem jak wieje z tylu bo nie miałem okazji jechać swoją zośką na tylnym siedzeniu i też nie wożę za często kogoś...
szyber dach fajnie zalatwia sprawę, nie wiem jak wieje z tylu bo nie miałem okazji jechać swoją zośką na tylnym siedzeniu i też nie wożę za często kogoś...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
Ja klimę uzywałem ostatnio kilka dni temu jak te deszcze były. Dzięki niej szybciej szyby odrosieją.
W lato uzywam bardzo często , nawet wtedy kiedy jadę z małą. Oczywiście nie na cały zycher ale tak żeby był miły chłodek.
Spokojny dzieciak w podróży - bezcenne.
W lato uzywam bardzo często , nawet wtedy kiedy jadę z małą. Oczywiście nie na cały zycher ale tak żeby był miły chłodek.
Spokojny dzieciak w podróży - bezcenne.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Przy kolorze Twojego samochodu to trochę dziwne, ona nagrzewa się nawet w cieniu, ale są ludzie którzy uwielbiają wylegiwać się na plaży, ja wolę lekki chłodek i używałem bardzo często.BajBus pisze:ja dodam tyle że tego lata klimę włączyłem może za 4razy...
Witam
Jest na forum kilka postów o syczeniu klimy. Mnie też to wkurza. Niby chłodzi, ale słychać coś, jakby tarcie, syczenie, może zgrzyt. Sam wentylator nie wydaje tych dźwięków. Kiedy się jedzie i motorek gra glośniej, to nie ma znaczenia, ale na wolnych obrotach słychać. Czasem macham ręką, a czasem chcę wszystko rozbierać i poprawiać. Może ktoś ma złoty środek?
Jest na forum kilka postów o syczeniu klimy. Mnie też to wkurza. Niby chłodzi, ale słychać coś, jakby tarcie, syczenie, może zgrzyt. Sam wentylator nie wydaje tych dźwięków. Kiedy się jedzie i motorek gra glośniej, to nie ma znaczenia, ale na wolnych obrotach słychać. Czasem macham ręką, a czasem chcę wszystko rozbierać i poprawiać. Może ktoś ma złoty środek?
Witam serdecznie.Jesienią wyleciał mi gaz całkowicie z klimatyzacji i od tamtego momentu jej nie włączałem,czy może się coś stać innym urządzeniom towarzyszącym.Dziękuję wszystkim,którzy mi odpiszą,gorąco pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Wiesz Marki to nie do końca tak.Jak nie ma płynu czyli musi być jakis przeciek,którym sie wydostał.Obecnie w układzie klimy nie ma żadnego ciśnienia i w tym miejscu gdzie czynnik chłodniczy sie wydostał zacznie zbierac do układu wilgoć.I tu zaczyna się problem bo później nie wystarczy znależć tylko miejsca wycieku ,uszczelnić i napełnić.Trzeba będzie cały układ "odwilgocić". Gdy tego się nie zrobi czynnik w układzie będzie zamarzał i zero klimy.A nie daj bóg jeżeli woda umiejscowi się w sprężarce to wtedy tylko wymiana spręzarki.W układzie orginalnie istnieje filtr,który zbiera wilgoć ale prawie nikt go nie wynienia bo za drogo.Ale on zbiera wilgoć w minimalnej ilości z układu na bieżąco lecz z wiekszą ilością sobie nie poradzi.Nie piszę tego żeby straszyć ale jako .że z zawodu jestem mechanior chłodniczy to znam się na tym.A zresztą to co przekazałem jest chyba logiczne. Zrobisz to teraz to możesz dużo zaoszczędzić. A kontrolka taki kwadracik z gwiazdką świeci się na desce?
Dzieki bardzo chłopaki za super informację,pytałem w pracy kumpli też mogę powiedzieć,że osób które mają więcej pojęcia o tym niz ja,ale nikt mi nic nie mówił o tej wilgoci,że może się zbierać i należałoby ją wpierw odwilgocić.Z uwagi,że rzadko mam możliwość przeglądania tego forum i mogę do świąt tego nie robić,to już chciałem wam życzyć z okazji nadchodzących świąt wszystkiego najlepszego i jeszcze raz pieniędzy.
Witam pisze bo nie znalazłem podobnego przypadku mianowicie nie działa wentylator i klima . Ostatnio doszłem do tego że poprzednik wyjoł bezpiecznik nr 35 ,kiedy go wkładam to wentylator od klimy startuje i nie można go wyłączyć pali się kontrolka wentylatora z gwiazdką co to może być. oczywiscie klima nie działała jak tylko auto kupiłem. Dięki za odpowiedzi
to pewnie gorafi pisze:kiedy go wkładam to wentylator od klimy startuje i nie można go wyłączyć
bo zwarcie jakieś może jestrafi pisze:poprzednik wyjoł
- hmm popraw na wyjął - ewentualnie napisz zdekompletował zestaw bezpiecznikowyrafi pisze:wyjoł
- popraw na doszedłem - lub napisz -tak sobie wydedukowałemrafi pisze:Ostatnio doszłem
sorry ale musiałem