Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji
Moderator: Sebu$
Najwidoczniej masz wyciągniętą kostkę od wentylatorów z chłodnicy jeżeli świeci się ta kontrolka. Ja też ją wyciągałem na początku bo coś klima wariowała. Kiedy będziesz miał wyciągniętą wspomnianą wtyczkę owa kontrolka będzie świecić
Sprawdz czy po prawej stronie chłodnicy patrząc od przodu auta (otwórz maske i stań przed autem) masz na samym dole wpiętą wtyczkę od wentylatorów. Trzeba ją zlokalizować tak na wyczucie, ewentualnie podjechać do mechanika on będzie wiedział co szukać
A to że klima startuje a nie da rady jeje wyłaczący/włączyć możliwe że masz coś z kablami od chłodzenia/klimy w najgorszym wypadku padł modół od sterowania chłodzeniem. Pytałem o to samo u mechanika co serwisuje klime i to były jedyne opcje
Radzę podjechać do gościa co napełnia klimy on będzie wiedział.
Sprawdz czy po prawej stronie chłodnicy patrząc od przodu auta (otwórz maske i stań przed autem) masz na samym dole wpiętą wtyczkę od wentylatorów. Trzeba ją zlokalizować tak na wyczucie, ewentualnie podjechać do mechanika on będzie wiedział co szukać
A to że klima startuje a nie da rady jeje wyłaczący/włączyć możliwe że masz coś z kablami od chłodzenia/klimy w najgorszym wypadku padł modół od sterowania chłodzeniem. Pytałem o to samo u mechanika co serwisuje klime i to były jedyne opcje
Radzę podjechać do gościa co napełnia klimy on będzie wiedział.
Witam,
W mojej Zafirce nie działa klimatyzacja tzn wciskam przycisk AC zapala się kontrolka i żadnego odzewu z nawiewu w postaci zimnego powietrza (pokretło max na niebieskim polu) od czego zacząć diagnostykę ?
W mojej Zafirce nie działa klimatyzacja tzn wciskam przycisk AC zapala się kontrolka i żadnego odzewu z nawiewu w postaci zimnego powietrza (pokretło max na niebieskim polu) od czego zacząć diagnostykę ?
przy mojej poprzednie Zafirce żaden błąd dot. AC nie wyskoczył a uzupełnienie czynnika całkowicie problem zniwelowało...MieHor pisze:przy jego braku powinien wystąpić błąd dotyczący AC
jedź do serwisu, gdzie nabijają klimatyzację... jeżeli okaże się, że czynnik jest a klima nie chłodzi, to znaczy, że problem tkwi w czym innym...cebu pisze:Nie ma żadnych błędów , klima nie działa
podam ci taki przykład z ostatnich dni:
w mojej firmi w dwóch Renaultach Traficach klima padła... czynnik był i okazało się, że chłodnice od klimy są uszkodzone...
natomiast w jednym Citroenie Jumperze (też klima padała) okazało się, kompresor klimy "nie dostawał" prądu...
ale w Twoim przypadku (tak mi sie zdaje) powinno wystarczyć nabicie klimy...
-
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Chyba jednak nie do końca tak jest. U mnie pokrętło jest na zero włączam klimę-zapala się kontrolka i klimatyzacja powolutku pracuje. Nie z taką siła nawiewu jak na 1, ale jednak pracuje.MieHor pisze:
Zwróć uwagę, że aby klima wystartowała musisz mieć włączony nadmuch w położeniu od 1 do 4, jeśli masz na 0 klima nie ruszy
Opisałem to w poście w tym dziale kilka dni temu
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2573
Witajcie mam takie same objawy co robertgl17, tylko że mi się tak stało miech po nabiciu klimy pojechałem do Serwisu gdzie nabijałem i zrobili serię testów okazało się że fiolet wypłyną na chłodnicy ale pod wodą nie daje bąbelków, komp pokazał "błędny odczyt sądy klimy". Męczą się już trzeci dzień i nic w końcu mam dostać auto z próbną chłodnicą, i po dwóch tygodniach sprawdzą ciśnienie, szczelność.Odpisze czy coś to dało.
Pozdrawiam.
P.S
Rzeczywiście klima po włączeniu AC nawet na pozycji zero powoli kręci wentylatorem.
Pozdrawiam.
P.S
Rzeczywiście klima po włączeniu AC nawet na pozycji zero powoli kręci wentylatorem.
witajcie,
w tym dziale mnie jeszcze nie było
czy znacie jakiś speców od klimy w w-wie i okolicach
oczywiście nie drogich i solidnych?
moją zafirką cieszę się raptem miesiąc i kupiłem ją z niedziałającą klimą
pierwsza wizyta u mechaniora od klimy kosztowała mnie 230 PLN i chłodkiem
nacieszyłem się raptem 4 dni facio uzupełnił mi wszystko i juz
napewno mam gdzieś nieszczelność.Chodzi o kogoś kto jest obcykany z klimą w zafirze wie co często pada, jakieś uszczelki
oringi itp... zależy mi zeby było szybko zrobione i w miarę tanio no i solidnie i na
dużo dłuzej niż te 4 dni...(dodam jeszcze ze ten mechanior wpuścił mi ten czynnik
za pomocą którego lokalizowane są nieszczelności ale nie wiem czy chce spowrotem
do niego jechać).
w tym dziale mnie jeszcze nie było
czy znacie jakiś speców od klimy w w-wie i okolicach
oczywiście nie drogich i solidnych?
moją zafirką cieszę się raptem miesiąc i kupiłem ją z niedziałającą klimą
pierwsza wizyta u mechaniora od klimy kosztowała mnie 230 PLN i chłodkiem
nacieszyłem się raptem 4 dni facio uzupełnił mi wszystko i juz
napewno mam gdzieś nieszczelność.Chodzi o kogoś kto jest obcykany z klimą w zafirze wie co często pada, jakieś uszczelki
oringi itp... zależy mi zeby było szybko zrobione i w miarę tanio no i solidnie i na
dużo dłuzej niż te 4 dni...(dodam jeszcze ze ten mechanior wpuścił mi ten czynnik
za pomocą którego lokalizowane są nieszczelności ale nie wiem czy chce spowrotem
do niego jechać).
Witam jak wylecisz z Wawki w stronę siedlec to skręć w Zakręcie na lubelak i po kilometrze po prawej stronie jest duży szyld CHłodnice, Klimatyzacja. Firma się nazywa AUTO-BAS.
woziłem w przeciągu 1 miesiąca do nich 3 różne chłodnice nawet od Ciężarówki robią prawie od ręki. Koszt polutowania chłodnicy do Mana TGA wraz ze sprawdzeniem to całe 150 PLN. wydają sie solidni i zawsze u nich jak byłem to stoi mnóstwo samochodów
tel 22-773-37-56 lub 601-943-681, Wesoła ul. szosa lubelska 10
woziłem w przeciągu 1 miesiąca do nich 3 różne chłodnice nawet od Ciężarówki robią prawie od ręki. Koszt polutowania chłodnicy do Mana TGA wraz ze sprawdzeniem to całe 150 PLN. wydają sie solidni i zawsze u nich jak byłem to stoi mnóstwo samochodów
tel 22-773-37-56 lub 601-943-681, Wesoła ul. szosa lubelska 10