Uszkodzone prawe lusterko - wymiana czy naprawa?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#16 Post autor: Dziadek13 »

Jedna lusterka zależy od jakiegoś liftu popuszcza się te śruby i unosi się lusterko do góry i wyciąga bo otwory są na dole wąskie a u góry przechodzi łeb śruby.

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#17 Post autor: MARCEL! »

Znalazłem lusterko, podgrzewane, elektrycznie ustawiane, prawe, pod kolor ale czy jest znaczenie czy to wersja po lifcie przy przed? Jeśli chodzi o całe lusterko, tzn. czy będzie pasować. Bo czytałem, że może się różnić sam sposób mocowania nakładki plastikowej, ale jak kupuje CAŁE lusterko to nie ma znaczenia....

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#18 Post autor: tomzam »

mogą być różne kostki
jak kolega wyżej pisał 4lub 5 pinów i nie chodzi grzane czy nie bo raczej wszystkie były grzane

MARCEL!
Zafiromaniak

#19 Post autor: MARCEL! »

Tylko jak się tam dostać. Mam książkę "Sam naprawiam... " ale tam na rysunku trochę inaczej to wygląda... Takie dwie plastikowe pastylki odczepić? Jedną odczepiłem, i w środku jest śruba.
Co do podgrzewanych lusterek, to są wersje, które tego nie miały... Ja mam wersje ELEGANCE (lift) to mam podgrzewane...

Tutaj ktoś miał podobny problem...
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=16106
I wynika z tego, że podgrzewane to 5 pinów.
Znalazłem pod kolor 5-pinowe, podgrzewane. Zwykłe są oznaczone jako 4 pinowe.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, 21:11 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 2 razy.

MARCEL!
Zafiromaniak

#20 Post autor: MARCEL! »

Przyszło mi lusterko. Używany oryginał. Tylko nie chce się złożyć. Coś jest zepsute? :evil:
Czy były wersje lusterek elektrycznie podgrzewanych, regulowanych elektrycznie ale nieskładanych? To by było dziwne, bo nawet w Skodzie Felicii i Fiacie 126p (elegant) miałem składane lusterka...
Ostatnio zmieniony 19 sty 2017, 17:19 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#21 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Każde lusterko musi dać sie ręcznie złożyć , przynajmniej w Zosi

MARCEL!
Zafiromaniak

#22 Post autor: MARCEL! »

Mechanik mi mówił, że dopiero się składa jak je zamontuje a nie w ręce. Ja go jeszcze nie montowałem, ale w rękach trzymając nie potrafiłem złożyć. Podobno po montażu jest inaczej, bo jest tzw. ramię. No tłumaczył mi to jakoś zasadami fizyki w każdym razie. Bo gdyby w ręce się lekko składało to np. na autostradzie by mi takie lusterko od pędu powietrza się ruszało.
Generalnie Skoda Felicia z 1999 rocznika miała składane lusterka (wersja podstawowa) to chyba i Zafira, która jako nowe auto była wyższa klasowo niż Felicia powinna mieć już składane.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2017, 12:09 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#23 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ten twój mechanik raczej ma racje bo w rekach to baaardzo ciężko złożyć to lusterko. Myslałem ,że je założyłes już. A jak je założysz to wtedy przy większej sile powinno dać sie złożyć . :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”