[A] [B] Urwane przewody w łącznikach drzwi !!! - dyskusja

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
CHUDY

#151 Post autor: CHUDY »

Witam. Po stwierdzeniu, że tylne lewe drzwi się nie zamykają z pilota, szukałem rozwiązania na forum. Głośniki w tylnych drzwiach od początku nie działały, ale po przeczytaniu tego tematu jestem już po naprawie wiązki elektrycznej tylnych drzwi i wszystko działa :D . Jutro atakuję prawą stronę z tym głośnikiem.

szaryszynszyl

#152 Post autor: szaryszynszyl »

Witam zdiagnozowałem u siebie identyczne objawy z tym, że nie działa mi również centralny, tylny lewy głośnik i nie pali się kontrolka otwartych drzwi lewych tylnych i z przodu oświetlenie kabiny przyznam, że nie sprawdzałem żaróweczki ale czy to wszystko może być przyczyną tego, że nie działa centralny zamek? Ani z obydwu pilotów, które dodam już próbowałem programować ani z kluczyka z drzwi ani przycisk zamykania drzwi z deski rozdzielczej z góry dziękuję za udzielone wskazówki.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#153 Post autor: Flora »

Urwana wiązka nie unieruchomi Ci centralnego zamka, chyba że masz zwarcie i spaliło bezpiecznik.

szaryszynszyl

#154 Post autor: szaryszynszyl »

No to ja już nie wiem :( obdzwoniłem kilka warsztatów w Gdyni został mi jeszcze jeden i nikt nie chce się podjąć, obawiam się że bez serwisu się nie obejdzie już tam dzwoniłem i za samo podłączenie kompa 250 śpiewają ale chyba nie będzie wyjścia

Awatar użytkownika
maoie
Przeglądacz
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#155 Post autor: maoie »

Też przerabiałem temat braku zasilania i nie tylko w drzwiach tylnych dwustronnie :)

Obrazek

lecz to co zrobiłem w drzwiach z prawej strony będę musiał poprawić (naprawa na szybko)
z lewej się przyłożyłem. Dorobiłem dłuższe przewody żeby przez przelotkę gumową przechodziły całe i pozarabiałem na nowo końcówki

Ciężko było znaleźć odpowiednie konektory ... ale po wielu godzina spędzonych na necie udało się ...

do kupienia na popularnym serwisie aukcyjnym po wpisaniu w szukajkę DELPHI DUCON

Obrazek

Obrazek

Operacja przeprowadzona na ZA
Nie wiem jak sprawa ma się do ZB ZC czy są takie same złącza .
Obrazek

N0B0DY

#156 Post autor: N0B0DY »

kurcze gdzieś widziałem było napisane jakie konektory trzeba kupić i jakiej grubości kabelki Fry-Dry i córka mi skasowała i za cholere nie mogę tego znaleść

liero1988
Debiutant
Imię: Damian
Auto: Opel Zafira a 2.0 dti
Model: Za
Oznaczenie silnika: Z20dth

#157 Post autor: liero1988 »

Witam czy ktoś ma jakieś zastosowanie do okablowania w tylnych drzwiach bardzo szybko się przecierają i oczywiście chciał bym zasięgnąć waszych porad co zrobić z tym fantem 😈 myślałem aby jakoś magnetyczne się to łączyło lecz niemam pojęcia czy się da ponieważ tam styków by musiało być z 30 😊 a więc może ktoś z forumowiczów ma na to patent pozdrawiam i proszę o normalne wypowiedzi 😆 najlepiej polaczenie magnetycznie

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#158 Post autor: rafant4011 »

Koledzy co polecacie? Jakie przewody kupić, jutro z rana czeka mnie naprawa. Będę chciał to zrobić porządnie! Już trzy razy je lutowałem :evil: , pora wymienić na nowe :oops: . Słyszałem że dobre są w osłonie "silikonowej"?...

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
#159 Post autor: fredas »

Rafał a jak byś założył dodatkową koszulkę termo idzie dostać z metra
Ostatnio zmieniony 22 sty 2017, 21:22 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#160 Post autor: rafant4011 »

fredas pisze:Rafał a jak byś założył dodatkową koszulkę termo
Yyy, gdzie?
Obecnie mam coś zrobione na zasadzie; wszystkie kable zizolowane taśmą do kupy w tej "harmonijce" po to żeby wszystkie pracowały tak samo... i to rozwiązanie wytrzymało najdłużej... ale teraz jestem wku...rzony, i chcę wyciąć to dziadostwo :evil:

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
#161 Post autor: fredas »

to weź w budowlanym kup wąż silikonowy odp średnicy chyba że całą wiązke wymienić chcesz :mysli:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#162 Post autor: rafant4011 »

fredas pisze:chyba że całą wiązke wymienić chcesz :mysli:
Teraz już całą :evil: dosyć tego :evil: :evil:

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#163 Post autor: czarekcw »

Strona za pasażerem
Obrazek

Strona za kierowcą
Obrazek

Wszystko naprawione tylko bezpiecznik wcześniej siadł, na dniach pojeżdżę po sklepach moto, jeżeli nie będą mieli tego dziwaka to podjadę do ASO.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#164 Post autor: rafant4011 »

czarekcw,
Nie ma tragedii, jeszcze było czuć się rządzić :D Ale masz wymienione na elastika i :piwo:
Sorry za OT ;)

awiator
Debiutant
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#165 Post autor: awiator »

Mam jeszcze moją starą 20 letnią Vectrę B i tam przewody są jak nowe. Nawet na oko wygląda, że są wyższej jakości. Niestety do soboty nie mam do niej dostępu a chciałbym zaplanować naprawę przewodów. Czy ktoś z Was orientuje się czy wiązka (w tym kostka) w tylnych drzwiach w Zafirze A różni się jakoś od wiązki w Vectra B? Czy ewentualnie dałoby się przepiąć same piny?.

Mały UPDATE.
Dziś podejrzałem jak wygląda wiązka VB u kolegi pracy i tam nie ma kostki takiej jak w ZA. Tam wychodzi wiązka z słupka i wchodzi do drzwi, pewnie w środku jest to jakoś połączone.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2017, 08:55 przez awiator, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”