[B]Temperatura płynu chłodzącego w dieslu
witam.
u mnie jest problem taki w jakieś 15 min rozgrzewa się do 94*C i jadąc autostradą tak skacze (+-)1*C. Jak tylko jadę miastem w takim słabym korku rośnie do 98* włącza się wiatrak i wyłącza przy 95*C.
-czy może to być wina termostatu? ( gdzieś wyczytałem ze może się do końca nie otwierać)
-czy czujnika
-czy jakiegoś sterownika bo dla mnie trochę dziwne jest to że wentylator schładza od 98*- 95*
tak się dzieję nawet jak nie jest dosyć ciepło a nie długo czeka mnie trasa tak z 1500km i nie chciał bym go przegrzać, jedyne rozwiązanie które działa to wymuszam włączanie wiatraka przez włączenie klimatyzacji wtedy trzyma 90*C.
Macie jakieś pomysły.
u mnie jest problem taki w jakieś 15 min rozgrzewa się do 94*C i jadąc autostradą tak skacze (+-)1*C. Jak tylko jadę miastem w takim słabym korku rośnie do 98* włącza się wiatrak i wyłącza przy 95*C.
-czy może to być wina termostatu? ( gdzieś wyczytałem ze może się do końca nie otwierać)
-czy czujnika
-czy jakiegoś sterownika bo dla mnie trochę dziwne jest to że wentylator schładza od 98*- 95*
tak się dzieję nawet jak nie jest dosyć ciepło a nie długo czeka mnie trasa tak z 1500km i nie chciał bym go przegrzać, jedyne rozwiązanie które działa to wymuszam włączanie wiatraka przez włączenie klimatyzacji wtedy trzyma 90*C.
Macie jakieś pomysły.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2015, 21:03 przez jesion0102, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam pytanie. Czy zmiana płynu chłodzącego może mieć wpływ na osiąganie wyższych temperatur ? Musiałem dziś spuścić trochę starego płynu i dolałem nowego i co nagle zauważyłem, że na postoju na biegu jałowym auto potrafi się nagrzać do ponad 90 stopni, a to wcześniej było nie realne, jeszcze nie wiem jak po trasie to będzie wyglądało
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
odpaliłem zimny samochód i od razu 2 godziny w korku, nadmienię że temperatura była też 98*C czego już nie zdołam udowodnić gdyż nie przyszło mi to do głowy... spadła do prawidłowych wskazań jak tylko złapałem ciut większą prędkość.
termostat sprawny...
termostat sprawny...
Ostatnio zmieniony 06 paź 2015, 22:11 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Dziś sobie zerknąłem- jadąc max 100km/h normalna jazda to temp podchodziła do 88 i spadała do min 81 stopni.
Co do firmy prod. termostaty- w różnych autach polecają Wahler, sam wkładałem taki w poprzednim aucie i zero problemów aż do sprzedaży auta (5 lat na nim przejeździłem, dalej nie wiem co się dzieje ).
Co do firmy prod. termostaty- w różnych autach polecają Wahler, sam wkładałem taki w poprzednim aucie i zero problemów aż do sprzedaży auta (5 lat na nim przejeździłem, dalej nie wiem co się dzieje ).
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Będzieczarekcw pisze:... polecają Wahle....
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, 22:11 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Oznaczenie silnika: CDTI
Wahler to numer 1 sam go zawsze używałem w innych pojazdach ale myślałem że jest jakiś dobry konkurent np. Vernet
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, 22:31 przez Mawerix, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam Panowie
U mnie w Zoście przy temperaturze ok 2-3 st na zewnątrz ato grzeję 10-15min i temp na test mode pokazuje miedzy 35 - 40st. Jazda po mieście czy też w trasie przy predkości 120-140km/h pokazuje między 80 - 83 st.
Jak myślicie wina termostatu ??? do wymiany ???
No i wieksze spalanie zauważyłem a na postoju gdy trzyma temp 80-83st na biegu jałowym pokazuje mi 0,9l/h czy to troszkę nie zadużo ??? słyszałem że powinno pokazywać 0,6l/h. ?
U mnie w Zoście przy temperaturze ok 2-3 st na zewnątrz ato grzeję 10-15min i temp na test mode pokazuje miedzy 35 - 40st. Jazda po mieście czy też w trasie przy predkości 120-140km/h pokazuje między 80 - 83 st.
Jak myślicie wina termostatu ??? do wymiany ???
No i wieksze spalanie zauważyłem a na postoju gdy trzyma temp 80-83st na biegu jałowym pokazuje mi 0,9l/h czy to troszkę nie zadużo ??? słyszałem że powinno pokazywać 0,6l/h. ?