[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#91 Post autor: Szymon78 »

na temat wymiany oleju w automacie było juz napisane w innym temacie.. wystarczy POSZUKAC na forum..

wiecej pisza koledzy z klubu Vectra :) -ta sama skrzynia jest w VC

co do szarpania to chyba nei wina automatu... wg mnie.... radziłbym przyjrzeć się przepływce lub EGR...... szarpniecia to czesty objaw spadającej lub zacinającej sie listwie dolotu -tylko w wersji silnikowej 150km

czy fizycznie na wyświetlaczu pokazuje ze dokonywane sa redukje jak piszesz... czy to tylko odczucie?!?

Ja jak mam potrzebe wyprzedzenia i wciskam w podłogę gaz to czasem tez smiesznie zrzuca biegi... z 6 na 4 np.... z szybkim przeskokiem w międzyczasie na 5ty... widocznie ma taką potrzebe... - ale pociągnięcie czuć :) w końcu skrzynia adaptacyjna.

Damianos

#92 Post autor: Damianos »

tylko to szarpanie ok 2 razy jest dosyc odczuwalne.... dlatego mnie to troche zastanawia... egr wyczyszczony a przeplywka nie zgłasza błedu...

a co do oleju to jakie jest meritum? wymieniać a jesli tak to co ile?

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#93 Post autor: diabolog »

I po remoncie skrzynia chodzi OK. W środku jedna kaszana : zapieczona tuleja pompy, wymiana tarcz, i jeszcze kilku podzespołów, tanio nie było ale przed kupnem do środka nie zajrzysz.

Szymon78

#94 Post autor: Szymon78 »

to "pochwal" sie co to znaczy ... TANIE NIE BYŁO....

słyszałem ze regeneracja skrzynie to koszt rzedu 3-3,5tys... używkę za tyle mozna kupić na gieldzie od jakiegoś robitka...

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
#95 Post autor: diabolog »

Wiem o cenie używanej ale też bez pewności co kupujesz, u mnie wyszło 3750 ale mam gwarancję min 6 miesięcy ,a nie rozruchową 6 dni . W środku wymieniona pompa, tarcze, pierścienie, filtr, olej, pełna regulacja. Zrobiłem około 1000 km i jest OK

Szymon78

#96 Post autor: Szymon78 »

no fakt z tą gwarancją...

ja po 4mies uzytkowania i ok 7tys przebiegu (choc wg mnie chodzi cacy) umowiłem sie na wymiane oleju i generalny przegląd skrzyni....

mam nadzieje ze spece od automatów nie dopatrza sie ze coś jest nie tak i ze "stary" olej nie bedzie brejowaty jak u ciebie. - kto wie do czego ktoś przedemną uzywał ZB... i czy olej wymieniał... w ksiązce nic na ten temat nie ma. :(.

Choć znalazłem kiedyś wpis na jakimś forum Vectry ze gośc kupił VC z zachodu z przebiegiem 250kk i okazało sie ze nic w skrzyni nie było robione.. auto w 100% serwis - potwierdzone przez GM. Skrzynie chodziła icdealnie wiec własciciel nadal nie grzebie w skrzyni-- bo po co... :)

I gdzie tu znalzęć prawdę (wymieniac olej czy nie).

Woytas

#97 Post autor: Woytas »

Szymon Jankowia pisze:I gdzie tu znalzęć prawdę (wymieniac olej czy nie).
Dobre pytanie. :D
Ja osobiście jestem zwolennikiem wymiany oleju z prostego powodu - olej się starzeje i z czasem traci właściwości, nie ma bata, że tak powiem, ale....są różne szkoły :mrgreen:

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
#98 Post autor: diabolog »

Mechanik powiedział że prawdobodobna przyczyną było zaufanie do instrukcji serwisowej "skrzynia bezobsługowa". Tak jak mówisz olej ulega starzeniu i traci właściwości.
Nastepna wymiana napewno po 30 tys lub wcześniej.

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
#99 Post autor: diabolog »

Cześć czy masz jeszcze problem z tą skrzynią, ja nie dawno miałem podobny problem z "prześlizgiwaniem się biegów" .Okazało sie że skrzynia była zajeżdzona , bez wymiany oleju, mechanik powiedział, że olej należy wymieniać średnio co 30KM . Wymiana to około 4 litry oleju, całość + filtr tylko przy remoncie. Szukałem mechanika i znalazłem takiego który zajmuje się tylko automatami.

Szymon78

#100 Post autor: Szymon78 »

Witam.. znów ja..

Własnie wróciłem z akcji wymiana oleju w skrzyni...
Całosc operacji trwała 25min... koszt 210pln.. warsztat TEOmotors (Teodor Myszkowski).... tak ten co sie kiedyś scigał sie na motocyklach a teraz próbuje sił w pucharze Porsche. (w warsztacie stoją 2 Porscha-wy ;)

Generalnie zanim panowie zabrali sie za wymiane przeprowadzają oględziny oleju ( u mnie stwierdzili ze wymianiany wcześniej był
(ile razy nie wiedzą/brak dokumentacji i informacji serwisowej) i juz czas było wymienić (pokazano mi próbke) ... Oczywiscie operacja na własne ryzyko.. poinformowano mnie ze przy niewiadomych skrzyniach nowy olej moze wypłukać mikroopiłki przez co skrzynia nie bedzie chodziła poprawnie.) - koszt regeneracji - ... kuupa kasy:)

Obsługa bardzo miła... opinia warsztatu pozytywna.. właściciel to magik od skrzyń automatycznych -polecam. kiedyś sprowadzał auta ze stanow za grosze z awariami i automaty ma w jednym palcu.

Ja oczywiscie olej wymianiłem - mimo iz Panowie mnie poinformowali o ryzyku uszkodzenia... Narazie "odpukac" autko pracuje nawet lepiej... wydaje mi sie ze płynniej zmienia biegi.. jak w gokarcie.... wczesniej troche nerwowo przerzucał przy wcisniecu pedału w podłoge....

Zobaczymy jak dalej.

Szymon78

#101 Post autor: Szymon78 »

Kolego DIABOLOG a problemy ze skrzynia u ciebie zaczeły sie po wymianie oleju czy nie zdazyłes od czasu zakupu tego dokonac..

ja własnie wymieniłem olej (na własne ryzyko) i nie wiem czy zaczynac sie martwić czy nie :-o

Tak jak w innym poscie napisałem teraz ze zmianą biegów jest o niebo lepiej aleczy nie jest to symptom wypłukiwania i uszkadzania sie skrzyni.

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
#102 Post autor: diabolog »

Cześć oleju nie zdążyłem wymienić , powiedzał mi mechanior , że szkoda kosztów i dopiero w całości po remoncie mi wymienił. Poprostu stwierdził, że sam zobaczy i oceni czy wystarczy wymianan czy remont (tak było).

Szymon78

#103 Post autor: Szymon78 »

Dzieki za info.. U mnie jak juz pisałem skrzynia działała ładnie ... wymieniłem i dziala nawet lepiej ( bardziej miękko)..

Pojździmy.. zobaczymy..

capricorn80

#104 Post autor: capricorn80 »

Witam, zauważyłem u siebie ostatnio, że po włączeniu D lub R i trzymaniu nogi na hamulcu silnik zaczyna nieco inaczej pracować, jakby był obciążony na tych wolnych obrotach, ale nie czuję wyraźnego szarpania się do jazdy, a jedynie obroty bardzo delikatnie falują. Czy ktoś zaobserwował to u siebie ? Druga sprawa to przełączając z R na P lub N czuć wyraźne szarpnięcie, zdaje się że to chyba nie jest normalne ? Co ciekawe jak cofam pod górkę to wtedy tego szarpania nie ma (cały ciężar auta spoczywa na przednich kołach). Poza tym skrzynia pracuje normalnie póki co. Z góry dzięki za opinie i wskazówki. Pozdrawiam.

yach

#105 Post autor: yach »

Normalne, nie przejmuj się tym, spróbuj nie co bardziej zdecydowanie naciskać na hamulec podczas tych manewrów .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”