Pasek wieloklinowy.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wiehol

Pasek wieloklinowy.

#1 Post autor: wiehol »

Witam.
Czy jest możliwe, aby koła po których „biega” pasek wieloklinowy były ustawione względem siebie w nie właściwy sposób? Pytam dlatego, że po zakupie samochodu, a było to pół roku temu zauważyłem, że zamiast paska 5PK siedział „4PK”, czyli o jedną piątą węższy. Brakująca część była tak jakby odcięta a pozostała krawędź lekko poszarpana. Oczywiście został on od razu wymieniony. Niestety, wytrzymał tylko kilka dni. Stało się z nim dokładnie to samo co z jego poprzednikiem. Zakupiłem nowy i wrzuciłem do schowka. Pomyślałem, że nie będę go od razu zakładał i pojeżdżę patrząc jak się będzie zachowywał. Wytrzymał do dziś- spadł w trakcie jazdy ale już nie w całości. Wyciągnąłem więc ze schowka nowy. Po piętnastu minutach siedział na swoim miejscu ale miejsca tam nie zagrzał. „Skończył” się szybciej niż go tam zakładałem. Wytrzymał dosłownie 5 kilometrów. Tym razem już dojechałem bez ładowania i co najgorsze wspomagania do domu. I znowu maska w górę. Zacząłem się przyglądać po kółkach i takie mam wrażenie, że koło na wale jest zbyt blisko silnika względem pozostałych. Czy może pod tym właśnie kołem, powinna być jakaś podkładka dystansowa, odsuwająca je od silnika a którą ktoś kiedyś zapomniał włożyć, a może jest jeszcze inne tego wytłumaczenie?
Pozdrawiam serdecznie. Wiehol
czeslaw555

#2 Post autor: czeslaw555 »

wiesz ,nie spotkałem się z takim przypadkiem .Sprawidziłeś wszytkie rolki ,kółka czy chodzą lekko nie mają luzów podłużnych ,sprawdź alternator czy kółko się kręci normalnie czy nie jest luźny i czy nie jest przmocowany pod kątem .
wiehol

#3 Post autor: wiehol »

czeslaw555 pisze:wiesz ,nie spotkałem się z takim przypadkiem .Sprawidziłeś wszytkie rolki ,kółka czy chodzą lekko nie mają luzów podłużnych ,sprawdź alternator czy kółko się kręci normalnie czy nie jest luźny i czy nie jest przmocowany pod kątem .
Witam.
Obejrzałem dokładnie, posprawdzałem luzy i ustawienia wszystkich kółek. Okazuje się, że to nie tak jak podejrzewałem, koło na wale jest przesunięte w prawo (patrząc od przodu samochodu) tylko koło klimatyzacji wysunięte w lewo. Rowki na tym właśnie kole nie są rozmieszczone symetrycznie- są przesunięte w lewo. Wyglądałoby tak, jakby ktoś to koło rozbierał i złożył odwrotnie. Gdyby była taka możliwość to najprawdopodobniej wtedy wszystkie trzy koła byłyby ustawione w sposób właściwy. Najprawdopodobniej jednak tak nie jest. Podejrzewam więc, że wymieniana była cała sprężarka i niestety zamontowano troszkę inną niż oryginalną. Tymczasowo, z racji tego, że samochód jest mi potrzebny codziennie "odchudziłem" pasek. A może ktoś rozbierał kółko sprężarki i wie czy można je złożyć odwrotnie -założyć odwrotnie ten element po którym biega pasek?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”