Niestety stała sie nie fajna przygoda w mojej Zofi
Serwis blacharsko lakierniczy
Moderator: Mariusz
-
misieq
Serwis blacharsko lakierniczy
Witam
Uderzyła we mnie Pani w bok jadącego auta. Szkody to: nadkole, blotnik, drzwi pasażera przód, drzwi pasażera tył, próg, prawdopodobnie dostało tez delikatnie kolo ale nic nie odcisnelo sie na feldze. Wszystko z prawej strony. Pierwsze moje pytanie bo chce robić bezgotowkowo i pomyślałem o opel bsp w lodzi na pabianickiej 94/96 czy to napewno dobry wybór? Na co zwracać uwage przy ogledzinach bede napewno umawial je w warsztacie. Czy mozliwe jest to aby na skutek tego uderzenia cos stalo sie w silniku ponieważ zauważyłem wyciek na misce olejowej. W zalaczniku daje fotki uszkodzonego auta.
-
Skasowany użytkownik 6483
No koło mogło Ci sie położyć bo było dociśnięte. Podejrzewam ,że koszt likwidacji szkody na kosztorys naprawy wyniesie dobre 7tys zł . To tylko delikatna wycena . Ja nie miałem w zasadzie NIC uszkodzonego w służbowym doblo bo facet cofając mi delikatnie musnął tylny zderzak i lampę i koszt naprawy to 4100zł. Nikt by w to nie uwierzył ale.. 
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
Ja dałem do ASO na bezgotówkową naprawę, miałem podobne kuku na jesień.
Oddajesz do ASO, dostajesz auto zastępcze i nie interesuje Cię kompletnie nic.
Podpisujesz pełnomocnictwo i ASO załatwia wszystko samo z firmą ubezpieczeniową.
Przebieg procesu naprawy na maila, zdjęcia z naprawy itd.
Wracasz zastępczym, wsiadasz do swojego i papa.
Oddajesz do ASO, dostajesz auto zastępcze i nie interesuje Cię kompletnie nic.
Podpisujesz pełnomocnictwo i ASO załatwia wszystko samo z firmą ubezpieczeniową.
Przebieg procesu naprawy na maila, zdjęcia z naprawy itd.
Wracasz zastępczym, wsiadasz do swojego i papa.
-
Rafoooo
Miałem identyczną sytuację, ale nie poszedłem na bezgotówkową naprawę. Wycena rzeczoznawcy 5400zł
Koszt naprawy:
-drzwi w kolorze 350zł
-drzwi w kolorze 350zł
-błotnik w kolorze 300zł
-Blacharz/Lakiernik 500zł
Koszt: 1500zł
Czas pochłonięty naprawą:
Wymiana dwojga drzwi: 1h ... bardzo prosta wymiana.
Wymiana błotnika: 2-3h ... troszkę zabawy, ale do ogarnięcia
Lakiernik uwinął się w 4dni ... a zadałem mu trochę więcej pracy niż tylko to co było po kolizji.
Przy okazji dołożyłem fabryczne sterowanie tylnych szyb
i usunąłem nieszczęsne listwy uszczelki progów ... które służą do składania się rdzy :>
Nie żebym namawiał, ale przy tego typu kolizji, jeśli masz jakieś pojecie, to warto sobie to powymieniać w własnym zakresie, a próg oddać tylko do poprawek
... chyba, że sie nie ma czasu, na jazdę i szukanie elementów do wymiany, to wtedy ASO
Koszt naprawy:
-drzwi w kolorze 350zł
-drzwi w kolorze 350zł
-błotnik w kolorze 300zł
-Blacharz/Lakiernik 500zł
Koszt: 1500zł
Czas pochłonięty naprawą:
Wymiana dwojga drzwi: 1h ... bardzo prosta wymiana.
Wymiana błotnika: 2-3h ... troszkę zabawy, ale do ogarnięcia
Lakiernik uwinął się w 4dni ... a zadałem mu trochę więcej pracy niż tylko to co było po kolizji.
Przy okazji dołożyłem fabryczne sterowanie tylnych szyb
Nie żebym namawiał, ale przy tego typu kolizji, jeśli masz jakieś pojecie, to warto sobie to powymieniać w własnym zakresie, a próg oddać tylko do poprawek
-
Skasowany użytkownik 6483
Dokładnie to miałem na mysli co pisze tu Rafoo , jesli masz pojęcie o majsterkowaniu to ogólny koszt naprawy wyjdzie Ci znacznie mniej niz suma jka Ci przyznają . Tak więc masz auto gotowe i jeszcze parę tys.zł w kieszeni na np, doposażenie auta albo na wakacje..
. ja zawsze tak robię , nie daje zarobić innym skoro sam mogę