[B]Klimatyzacja - przestała działać
Panowie... Jestem zielony w kwestiach klimy. Przy próbie nabicia czynnikiem słychać było głośny syk wewnątrz samochodu... Przez chwilę chłodziło, ale gdy nastała cisza to zniknął chłodek. Czy często zdarza się dziura w parowniku? A może to kwestia zaworu rozprężnego? Znacie jakiegoś speca wartego polecenia w stolycy?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
emgorny zapytaj Sergiusz...emgorny pisze:Znacie jakiegoś speca wartego polecenia w stolycy?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja czesto ,gesto odsylam do linkow z forum ZKPMirek1232321 pisze:Witam Jestem tu nowy i potrzebuje pomocy Mianowicie zakupilem dlugo szukana Zafire B 1.8 i nie dziala climatronik tzn nie zalancza sie sprzegielko na kompresorze Elektryk stwierdzil ze cewka(spalona i mial racje) ale po jej wymianie nadal sie nie zalancza dodam ze plynu jest full a auto zakupione z niemiec. Pomozcie gdzie moze byc przyczyna i gdzie szukac Przeczytalem juz forum na klubie wiec prosze nie odsylac do linkow. A tak na marginesie climatrinic powinien sie zalaczyc w kazdej temperaturze?Z gory dziekuje
Ale skoro nie chcesz to.....
......Nie pomoge
Ps Sa tematy warto poszukac i poczytac
Ostatnio zmieniony 07 lut 2017, 20:25 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
"włączenie klimatyzacji przy siarczystym mrozie może się nie udać, co niekoniecznie musi oznaczać jej awarię. W niektórych, zwłaszcza nowszych, samochodach producenci stosują mechanizm uniemożliwiający włączenie klimatyzacji jeśli temperatura spada poniżej 5 stopni Celsjusza. Ma to zapobiec oblodzeniu parownika. Rozwiązaniem może być nagrzanie samochodu przy włączonym zamkniętym obiegu powietrza i uruchomienie klimatyzacji dopiero wtedy"
żródło:
http://www.motofakty.pl/artykul/klimatyzacja-zima.html
żródło:
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
hmm no właśnie ostatnio zauważyłem u siebie to, że nie chce się uruchomić klima, choć jestem pewien, że np. 1 miesiąc temu się uruchamiała (naturalnie po wybraniu właściwej opcji w menu ZB). Możliwe, żeby Zafira B 2005 miała takie cuś? Myślałem, że pewnie wiosną czeka mnie wydatek.Crazy pisze:"włączenie klimatyzacji przy siarczystym mrozie może się nie udać, co niekoniecznie musi oznaczać jej awarię. W niektórych, zwłaszcza nowszych, samochodach producenci stosują mechanizm uniemożliwiający włączenie klimatyzacji jeśli temperatura spada poniżej 5 stopni Celsjusza. Ma to zapobiec oblodzeniu parownika. Rozwiązaniem może być nagrzanie samochodu przy włączonym zamkniętym obiegu powietrza i uruchomienie klimatyzacji dopiero wtedy"
żródło:
Wypada poczekać do plusowej temperatury i sprawdzić.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panowie pomocy. W zeszłym roku klima w mojej ZB 1,8 działała prawidłowo a teraz kiedy włączam Klime jest delikatne wachniecie obrotów silnika ale nic nie chłodzi ani nie włączają się wentylatory na chlodnicy
Sprawdziłem opcomem i pokazuje mi ciśnienie czy włączę Klime czy jest wyłączona 170kpa a napięcie 0,3V
Co może być przyczyną
Pomocy
Sprawdziłem opcomem i pokazuje mi ciśnienie czy włączę Klime czy jest wyłączona 170kpa a napięcie 0,3V
Co może być przyczyną
Pomocy
- maju
- Świeżak
- Imię: maju
- Auto: Zafira 1.7CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Ciśnienie w instalacji 1,7bar (dla R134A) to zdecydowanie za mało.
Tym bardziej, że jest mierzone na postoju.
Tym bardziej, że jest mierzone na postoju.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017, 23:33 przez maju, łącznie zmieniany 1 raz.