Zafira 1.8 125 km bład C0256 i C0252
Moderator: Sebu$
- kowaloslwc
- Debiutant
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: X18XE
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 1.8 NJoy
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Usterka z tymi błedami z tytułu juz jej nie ma tzn. od tamtej pory juz sie nie pokazał żaden błąd duzo autem jeżdze i nie ma. TC sie już nie zapala.
A z tym przepływomierzem to jutro jade do elektromechanika.
Aby mi sprawdzic czy napewno to czy sonda.
I chce aby mi sprawdził bo jak auto chodzi to przygasa mi podswietlenie zegarów i nie wiem co to może byc. Sprawdzi mi elektryke.
Myśle ze mam słaby akumulator bo po zapaleniu auta obrotomierz przez chwile do góry nie idzie i wskaznik paliwa sie cofa i do góry idzie normalnie. Może ładowania nie ma.
Dam znać co wynajdzie w aucie.
Bo cos jest nie tak i może przez to błedy wyskakują
A z tym przepływomierzem to jutro jade do elektromechanika.
Aby mi sprawdzic czy napewno to czy sonda.
I chce aby mi sprawdził bo jak auto chodzi to przygasa mi podswietlenie zegarów i nie wiem co to może byc. Sprawdzi mi elektryke.
Myśle ze mam słaby akumulator bo po zapaleniu auta obrotomierz przez chwile do góry nie idzie i wskaznik paliwa sie cofa i do góry idzie normalnie. Może ładowania nie ma.
Dam znać co wynajdzie w aucie.
Bo cos jest nie tak i może przez to błedy wyskakują
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 1.8 NJoy
Wymieniłem przepływomierz na inny na próbe i wszystko wróciło do normy.
Nie ma juz rano że pedał nie reaguje na gaz teraz jest w najlepszym porządku.
Tylko mam pytanie do TC.
Zapala mi sie czasami lampka od TC ale ABS mi działa
I czy jak TC sie zapala to ABS może działać ?
czy to piasta może byc uszkodzona czy coś innego ?
Nie ma juz rano że pedał nie reaguje na gaz teraz jest w najlepszym porządku.
Tylko mam pytanie do TC.
Zapala mi sie czasami lampka od TC ale ABS mi działa
I czy jak TC sie zapala to ABS może działać ?
czy to piasta może byc uszkodzona czy coś innego ?
- kowaloslwc
- Debiutant
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: X18XE
Jeśli chodzi o TC to może być wiele przyczyn
Ostatnio miałem sytuację że mi się katalizator rozsypał i zapchał rurę wydechową, auto straciło moc, zapalił się Check Engine i kontrolka TC. Całe szczęście że mi uszczelki pod głowicą nie wydmuchło
Po wyczyszczeniu wydechu wszystko wróciło do normy
Także jeśli chodzi o kontrolkę TC to nie koniecznie musi być wina uszkodzonej piasty czy czujnika jak do tej pory myślałem...
Ostatnio miałem sytuację że mi się katalizator rozsypał i zapchał rurę wydechową, auto straciło moc, zapalił się Check Engine i kontrolka TC. Całe szczęście że mi uszczelki pod głowicą nie wydmuchło
Po wyczyszczeniu wydechu wszystko wróciło do normy
Także jeśli chodzi o kontrolkę TC to nie koniecznie musi być wina uszkodzonej piasty czy czujnika jak do tej pory myślałem...
Jeżeli chcesz to mogę podesłać Ci moją przepływkę z auta, mam kilka, oryginalna trochę muląca na zimnym, druga kupiona używana w porządku (kupiłem prawie nową i nie ma zmiany) oraz Topran - nie testowana, dostałem gratis od gościa, który sprzedał mi prawie nówkę. Ceny oczywiście na PW i będą konkurencyjne!
- murderbydolly
- Debiutant
- Imię: ARTUR
- Auto: Zafira A 1.8 16v//VECTRA B 2.0 16v
Witam, pomimo że temat już leciwy to pragnę dodać coś od siebie...mianowicie błędy związane z kontrolą trakcji u mnie były związane z bardzo banalną rzeczą - przepływomierzem...błędu nawet nie dało się skasować a TC non stop się świeciło na desce...do tego miałem takie błędy jak P0100 i P0110...co naprowadziło mnie na przepływkę... o dziwo po podłączeniu do kompa przepływka wydawała się sprawna...dawała prawidłowe napięcie...po wymianie TC samo zgasło na desce a praca silnika się wyrównała...
p.s. dodam tylko tyle że mechanik chciał wymieniać całą piastę bo czujnik w zośkach jest wbudowany koszt około 400-500zł...
p.s. dodam tylko tyle że mechanik chciał wymieniać całą piastę bo czujnik w zośkach jest wbudowany koszt około 400-500zł...
LKR - Lubelski Kierowca Rajdowy