Nie jak już mam tego chwasta to niech zostanie mi nie przeszkadzabaranxd13 pisze:@Fredas a miałeś może wycinany dpf ?
[B] Problem z odpaleniem Zafira B
-
bjackr
Tak jak już pisałem, świece wymieniłem - bez poprawy, a pozostałe przyczyny wyklucza fakt, że na mrozie zimny silnik pali jak złoto, dopiero gdy się delikatnie rozgrzeje ma kłopoty z odpalaniem. Gdy jest dobrze rozgrzany też pali dobrze.Mawerix pisze:..... słabe aku, rozrusznik do regeneracji, lejące wtryski, moduł świec żarowych.
...
-
Skasowany użytkownik 6483
-
Jarecki13
Witam
Wczoraj w mojej Zafci działy się dziwne rzeczy. Odpaliłem silnik bez problemu, ruszyłem w droge nagle wyłączyło się radio i inne elementy elektryczne. Silnik nadal pracował ale zablokowala sie skrzynia, dodam że jest to automatyczna wersja skrzyni zaś silnik 1,9DTI. Zatrzymałem się i zgasilem silnik. Niestety nie mogłem jej odpalic, po przekreceniu kluczyka nie było reakcji a skrzynia cały czas zablokowana. Po którejś próbie wreszcie samochód zareagował, odpalił i rozblokowala sie skrzynia i udało się wrócić do domu. Jednak całą drogę świeciło się światełko nad lusterkiem i paliła się kontrolna poduszek. Wszystko inne działało bez problemu.
Dziś podpisałem pod kompa i pojawiły się błędy:
0650700
P0606
P1614
P1616
Czy ktoś wie co tomoże być? To auto żony więc będzie zaradzić jaj jej tego nie ogarnę
Wczoraj w mojej Zafci działy się dziwne rzeczy. Odpaliłem silnik bez problemu, ruszyłem w droge nagle wyłączyło się radio i inne elementy elektryczne. Silnik nadal pracował ale zablokowala sie skrzynia, dodam że jest to automatyczna wersja skrzyni zaś silnik 1,9DTI. Zatrzymałem się i zgasilem silnik. Niestety nie mogłem jej odpalic, po przekreceniu kluczyka nie było reakcji a skrzynia cały czas zablokowana. Po którejś próbie wreszcie samochód zareagował, odpalił i rozblokowala sie skrzynia i udało się wrócić do domu. Jednak całą drogę świeciło się światełko nad lusterkiem i paliła się kontrolna poduszek. Wszystko inne działało bez problemu.
Dziś podpisałem pod kompa i pojawiły się błędy:
0650700
P0606
P1614
P1616
Czy ktoś wie co tomoże być? To auto żony więc będzie zaradzić jaj jej tego nie ogarnę
Ostatnio zmieniony 27 gru 2016, 19:53 przez Jarecki13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ka-ka2
Witam panowie. Potrzebuję waszej opini podpowiedzi pomocy bo od tygodnia zafira ma swoje złości. .. Normalnie odpala z rana i po robocie na wieczór tak samo z pierwszego.... a podjadę pod sklep po 30 km drogi i postoju 15 minutowym nie chce odpalić aż do zdechu akumulatora po godzinie jak załatwiłem kable dopiero udało się odpalić. . Oraz potrafi sobie zgasnąć na wolnych obrotach bo próbowałem nie gasic auta pod sklepem to sam sobie zgasl .. komputer nic nie pokazuje żadnego błędu... Co może być nie tak.
-
ka-ka2
Koledzy rozgryzlem dlaczego auto gaśnie na wolnych obrotach ... przykładowo na czerwonym swietle ... i dlaczego nie chce odpalić po 15 minutowej przerwie w jeździe. .. przykładowo postu pod sklepem .... Historia usterki wygląda tak że auto potrafiło zgasnac w czasie jazdy na czerwonym świetle i co najmniej przez godzinę nie chciało odpalić trzeba było spychac auto na pobocze ... i tak samo zachowywalo się po 15 minutowej przerwie gdy pojechałem po 30 kilometrach pod sklep gorący silnik wracam ze sklepu i zonk to samo przez godzinę nie dało rady odpalić. ... a odkąd jerzdze na odkreconym korku wlewu paliwa jest wszystko ok nie gaśnie na światłach odpala że strzala .nie ma najmniejszego problemu z autem.... co jest nie tak to chyba nie jest normalne żeby jeździć z praktycznie odkreconym korkiem wlewu paliwa .... .jest tam w baku jakiś czujnik par paliwa ktury by odcina zaplon .... jak to naprawić ? ??
-
Wynika z tego ,że w baku tworzy Ci sie podciśnienie , które uniemożliwia zasysanie paliwa . Tam jest odpowietrzenie , które najwidoczniej masz zatkane. Nie wiem czy nszae Zoski maja również te filtry par paliwa , które sa w przednim prawym błotniku. Jesli tak jest to byc może tu lezy przyczyna twoich dolegliwości.
-
Overdrive
Witam
Zafira 1,9 cdti 120km
Mój problem z opalanie wygląda następująco :
Auto po nocy nawet przy mrozach pali na strzala jak benzyna bez problemu.
Natomiast po przejechaniu np 1 km i zgaszeniu auta, muszę przy ponownym odpaleniu kręcić rozrusznikiem jak glupi. Nawet czasami po kilka razy włączając i wyłączając stacyjke. Gdy auto się nagrzeje na max odpala również jak benzyna. Problem jest tylko po środku gdy auto się rozgrzewa. Ostatnio wykrytym że mam na 1 wtrysku przednich i to dość spory, uszczelniacz do wymiany. Może to być przyczyną? Ogólnie strasznie na postoju w kabinie spalinami śmierdzi. Miał ktoś tali przypadek?
Zafira 1,9 cdti 120km
Mój problem z opalanie wygląda następująco :
Auto po nocy nawet przy mrozach pali na strzala jak benzyna bez problemu.
Natomiast po przejechaniu np 1 km i zgaszeniu auta, muszę przy ponownym odpaleniu kręcić rozrusznikiem jak glupi. Nawet czasami po kilka razy włączając i wyłączając stacyjke. Gdy auto się nagrzeje na max odpala również jak benzyna. Problem jest tylko po środku gdy auto się rozgrzewa. Ostatnio wykrytym że mam na 1 wtrysku przednich i to dość spory, uszczelniacz do wymiany. Może to być przyczyną? Ogólnie strasznie na postoju w kabinie spalinami śmierdzi. Miał ktoś tali przypadek?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Dzisiaj rano jadąc po pracy do domu autko mi zgasło .
Wcześniej zaczęły szaleć wskaźniki prędkościomierza i obrotów oraz zapaliły się kontrolki esp , abs serwis i akumulator .Nie ma też wskazań na komputerze czyli średniego spalania dystansu jaki można przejechać jest literka F .Ktoś miał taki problem . Proszę o Pomoc
Zobacz to: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Alternator jest OK
Ostatnio zmieniony 12 lut 2017, 09:11 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ka-ka2
No niestety witam ponownie 😨 miałem problem z zafira że potrafiła sobie zgasnąć na światłach i nie chciała odpalić przez gruba godzinę . .. Odkryłem to że tworzyło się podcisnienia w baku i jeździłem z odkreconym korkiem wlewu paliwa i przez dwa tygodnie było dobrze nie gaś na światłach normalnie po 15 minutowym postoju zaczął odpalić. I teraz znowu głupiej mimo że korek wlewu paliwa jest otwarty a nawet dodam że przewiercilem go na wylot to znowu zaczyna sobie gaśnac na światłach. Co może być tego przyczyną czyżby zapchany smok pompki paliwa.
-
Umpero
Witam
Jestem tu nowy. Obecnie jestem posiadaczem Corolli E12 2.0 D4D 116KM w wersji HB.
Przymierzam się do zakupu auta bardziej przestrzennego i rodzinnego tj. Opla Zafiry 1.9CDTI 150KM (mam już upatrzony konkretną sztukę).
Czy to auto posiada tak bardzo awaryjny silnik jak ilość podstron w tym temacie? Tak mnie to zastanawia statystycznie. Jestem stałym bywalcem forumowego Corolli Clubu i tam nie ma tak długich wątków np. o problemach z odpaleniem silnika. Ilość wątków tutaj na forum dotyczących problemów silnikowych trochę mnie przeraża. Czy to wynika z tego, że Zafira posiada tak awaryjne jednostki napędowe?
Jestem tu nowy. Obecnie jestem posiadaczem Corolli E12 2.0 D4D 116KM w wersji HB.
Przymierzam się do zakupu auta bardziej przestrzennego i rodzinnego tj. Opla Zafiry 1.9CDTI 150KM (mam już upatrzony konkretną sztukę).
Czy to auto posiada tak bardzo awaryjny silnik jak ilość podstron w tym temacie? Tak mnie to zastanawia statystycznie. Jestem stałym bywalcem forumowego Corolli Clubu i tam nie ma tak długich wątków np. o problemach z odpaleniem silnika. Ilość wątków tutaj na forum dotyczących problemów silnikowych trochę mnie przeraża. Czy to wynika z tego, że Zafira posiada tak awaryjne jednostki napędowe?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 15:19 przez Umpero, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mawerix
A może wynika z ilości posiadanych egzemplarzyumpero pisze: że Zafira posiada tak awaryjne jednostki napędowe?
Silnik Diesla w Zafirze czy tez fiacie czy AlfaRomeo jest dość uczulony na ogonie dobra kondycję, z informacji jakie posiadam konstruktorzy umieścili czujnik Halla w felernym miejscu przy rozruszniku gdzie jest narażony na zakłócenie podczas pracy rozrusznika.
-