[A] - wamka18 - 2.0T OPC, 192KM, 2002r.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Średnica rur jest na całej długości 2,25" czyli 57mm po zewnętrznej rur. Na wyjściu z turbiny jest redukcja z 51mm na 57mm. Początkowo miało być 2,5" ale teraz po montażu ciesze się że jest tyle ile jest bo był by problem z odcinkiem od turbo do IC a dokładniej przy chłodnicy klimy a zderzakiem. Jest tam teraz na styk a przy większej średnicy trzeba by było przesuwać chłodnice albo w zderzaku przycinać obudowę od halogenu.
A co do tego jak jeździ?? Jakieś radykalnej różnicy nie ma tym bardziej o tej porze roku. Myślę że poprawa powinna być latem bo IC ma schłodzić powietrze aby nie było spadku mocy podczas gorących dni.
Mam tylko teraz jedno spostrzeżenie które idzie odczuć to takie że po każdej zmianie LPG coraz to przy niższych obrotach nie daje rady. Po programie ST1 4-5 bieg i 5000obr. był brak gazu krztuszenie tak jak było kiedyś w starszych autach jak była pusta butla. Po założeniu DP 4-5 bieg i 4500 obr. brak gazu, a po dołożeniu IC 4-5 bieg i troche ponad 4000 obr. jest brak gazu ale też na 3 biegu przy ponad 5tys. zaczyna się problem. Także różnice na pewno są tylko dla mnie za mało odczuwalne
Zosia na 20 lutego jest umówiona do gazownika aby coś podregulował, o ile będzie można albo z tego co z nim rozmawiałem że jest możliwość jak by instalacja nie dawała rady -a pewnie tak będzie, że w górnych partiach obrotów domieszać lub całkowicie się przełączało na Pb. Jak na razie teraz jeździć trochę mocniej jest problem bo przy 160-170km/h jest brak gazu i trzeba ręcznie przerzucić na paliwo ale potem idzie na spokojnie do 220km/h więcej nie próbowałem przy tej pogodzie. Wiem że nie wolno tak szybko
ale musiałem spróbować 
A co do tego jak jeździ?? Jakieś radykalnej różnicy nie ma tym bardziej o tej porze roku. Myślę że poprawa powinna być latem bo IC ma schłodzić powietrze aby nie było spadku mocy podczas gorących dni.
Mam tylko teraz jedno spostrzeżenie które idzie odczuć to takie że po każdej zmianie LPG coraz to przy niższych obrotach nie daje rady. Po programie ST1 4-5 bieg i 5000obr. był brak gazu krztuszenie tak jak było kiedyś w starszych autach jak była pusta butla. Po założeniu DP 4-5 bieg i 4500 obr. brak gazu, a po dołożeniu IC 4-5 bieg i troche ponad 4000 obr. jest brak gazu ale też na 3 biegu przy ponad 5tys. zaczyna się problem. Także różnice na pewno są tylko dla mnie za mało odczuwalne
Zosia na 20 lutego jest umówiona do gazownika aby coś podregulował, o ile będzie można albo z tego co z nim rozmawiałem że jest możliwość jak by instalacja nie dawała rady -a pewnie tak będzie, że w górnych partiach obrotów domieszać lub całkowicie się przełączało na Pb. Jak na razie teraz jeździć trochę mocniej jest problem bo przy 160-170km/h jest brak gazu i trzeba ręcznie przerzucić na paliwo ale potem idzie na spokojnie do 220km/h więcej nie próbowałem przy tej pogodzie. Wiem że nie wolno tak szybko
- wamka18
- Zafiromaniak
- Kontakt:

Zastanawiam się na jaki kolor je pomalować. Wstępnie myślałem o białym ale mam problem z dekielkami bo mają mniej spotykany rozmiar 65mm, a te co są teraz mają naklejony taki aluminiowy emblemat a pod spodem jak na moje są otwory po angielskim znaczku. Dlatego nie da rady standardowego znaczka założyć. Znalazłem takie coś http://allegro.pl/dekielki-naklejki-kap ... 12977.html tylko nie wiem czy nie będzie się to gryzło z białym.
-
wampir11111
-
Maćku
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Dekielki ja osobiście robiłem indywidualne, nic mi nie pasowało pod moje Irmy a dwa ori są okropnie drogie... Potrze jak będziesz potrzebował podeśle Ci dokładniejsze fotki moich gość robi w jakim kolorze chcesz i jaki wymiar chcesz. mocowanie niby na sprężynę a trzymają wyśmienicie 
Kolor Felg to rzecz gustu jak w moim przypadku choć Biały to mi osobiście bardzie z Czerwienią odpowiada
Kolor Felg to rzecz gustu jak w moim przypadku choć Biały to mi osobiście bardzie z Czerwienią odpowiada
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 07:04 przez Maćku, łącznie zmieniany 1 raz.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Kontakt:
Jak możesz to podeślij namiar na gościa. jaki koszt takich dekielków. Myślałem nad dwiema możliwościami biały dekielek z czarnym znaczkiem opla lub druga OPCcja
Białe tło z napisem OPC w kolorze niebieskim.
Białe tło z napisem OPC w kolorze niebieskim.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 07:21 przez wamka18, łącznie zmieniany 1 raz.
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Cieszę się, że się przydało....wamka18 pisze:gRZENIU, nie chyba tylko na pewno taki sam. Trochę się wspomagałem twoim rysunkami i zdjęciami jak podcinałeś belkę oraz montowałeś IC.
Jeżeli chodzi o felunek , pryskaj jak chłopaki radzą , biała preła z niebieskimi znaczkami na dekielkach będą robiły robotę ...
Ostatnio zmieniony 22 lut 2017, 16:32 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Kontakt:
Skrót z tego co było w tygodniu grzebane.
Wizyta u gazownika. Wymiana filtrów gazu szybciej niż trzeba bo dopiero minęło 10 tys. od ostatniej wymiany oraz regulacja. Całe szczęście jeszcze instalacja dała rade bez zwiększania dawki lub wymiany wtryskiwaczy, wystarczyło jak to określił koleś -"wyregulować czasy wtrysku gazu". Zosia zaczęła ciągnąć do odcięcia na każdym biegu i ponad dwie paczki leciała na gazie

Później była chwila to wymieniłem płyn chłodniczy -brak zdjęcia
.
Wczoraj że względu że od jakiegoś czasu na wolnych obrotach po ostrzejszej jeździe zaczynała się zażyć kontrolka oleju postanowiłem zdiagnozować czy w końcu mogę wyciągnąć silnik bo jest powód czy jeszcze nie. I zacząłem diagnozę od sprawdzenia ciśnienia oleju. Na zimnym było około 4,2 bara i wraz z rozgrzewaniem spadało. Po ostrzejszej przejażdżce aby rozgrzać silnik i olej spadło do 1,7 bara. W książce sam naprawiam wyczytałem że dla tego silnika minimalne ciśnienie na rozgrzanym wynosi 1,5 bara czyli w normie teoretycznie ale i tak postanowiłem wymienić olej bo 15 tys. już zrobił. Wiem że to graniczny przebieg ale specjalnie go wydłużyłem przez dolewki. W książce wyczytałem że za kontrolkę na wolnych może odpowiadać zawór na pompie i należy go wyczyścić. Tak też zrobiłem czyszczenie zaworu -nie było źle, do tego zmiana oleju i filtra. Efekt taki że po odpaleniu ciśnienie na zimnym 5,4 bara po porządnym rozgrzaniu 2,2 bara. Na koniec wkręciłem inny czujnik oleju na pewno sprawny który miałem leżeć w garażu bo ten co był wskazywał na to że ktoś przede mną był bo była podkładka wymieniona na miedzianą. Od wczoraj na razie spokój z kontrolką, a ja stwierdziłem że to auto jednak musi mieć swoją duszę bo jak coś chce to daje znać

Tak dla pamięci przebieg widniejący na liczniku 198700.
Wizyta u gazownika. Wymiana filtrów gazu szybciej niż trzeba bo dopiero minęło 10 tys. od ostatniej wymiany oraz regulacja. Całe szczęście jeszcze instalacja dała rade bez zwiększania dawki lub wymiany wtryskiwaczy, wystarczyło jak to określił koleś -"wyregulować czasy wtrysku gazu". Zosia zaczęła ciągnąć do odcięcia na każdym biegu i ponad dwie paczki leciała na gazie

Później była chwila to wymieniłem płyn chłodniczy -brak zdjęcia
Wczoraj że względu że od jakiegoś czasu na wolnych obrotach po ostrzejszej jeździe zaczynała się zażyć kontrolka oleju postanowiłem zdiagnozować czy w końcu mogę wyciągnąć silnik bo jest powód czy jeszcze nie. I zacząłem diagnozę od sprawdzenia ciśnienia oleju. Na zimnym było około 4,2 bara i wraz z rozgrzewaniem spadało. Po ostrzejszej przejażdżce aby rozgrzać silnik i olej spadło do 1,7 bara. W książce sam naprawiam wyczytałem że dla tego silnika minimalne ciśnienie na rozgrzanym wynosi 1,5 bara czyli w normie teoretycznie ale i tak postanowiłem wymienić olej bo 15 tys. już zrobił. Wiem że to graniczny przebieg ale specjalnie go wydłużyłem przez dolewki. W książce wyczytałem że za kontrolkę na wolnych może odpowiadać zawór na pompie i należy go wyczyścić. Tak też zrobiłem czyszczenie zaworu -nie było źle, do tego zmiana oleju i filtra. Efekt taki że po odpaleniu ciśnienie na zimnym 5,4 bara po porządnym rozgrzaniu 2,2 bara. Na koniec wkręciłem inny czujnik oleju na pewno sprawny który miałem leżeć w garażu bo ten co był wskazywał na to że ktoś przede mną był bo była podkładka wymieniona na miedzianą. Od wczoraj na razie spokój z kontrolką, a ja stwierdziłem że to auto jednak musi mieć swoją duszę bo jak coś chce to daje znać

Tak dla pamięci przebieg widniejący na liczniku 198700.
-
wampir11111
- wamka18
- Zafiromaniak
- Kontakt:
Uśmiech miałem jak się kontrolka zapaliła bo myślałem że mam powód do remontu. Ze względu na proformę że próbuje naprawić -się kurde udało naprawić i nadal d..a brak powodu do remontu
i nie ma jak żonie wytłumaczyć że trzeba wyciągać 
Ostatnio zmieniony 26 lut 2017, 20:10 przez wamka18, łącznie zmieniany 1 raz.