Stacja dokująca na telefon

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
sietas87

Stacja dokująca na telefon

#1 Post autor: sietas87 »

Witam, szukałem chyba wszędzie (ale trzeba wiedzieć co szukać - bo nie wiem jak to fachowo się nazywa) czy jest jakaś stacja dokująca do smartfonów (z micro USB)
Posiadam w Zafirce moduł (port) na telefon ale bez stacji dokującej i chciałbym dokupić taką stację żeby pasowało do smarfona
Wiem że mogę połączyć się przez bluetooth z radiem (Navi CD70) ale chodzi mi o stację dokującą
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

są różne stacje dokujące
do iPhonów, Samsungów z micro USB itp

Miałem do Samsunga.
Miała dodatkowo gniazda USB i port HDMI.
Stacja ta potrzebuje zasilania zewnętrznego.

Obrazek

Do samochodu raczej sie nie nadaje ponieważ nie ma stabilnego trzymania telefonu.

poniżej przykłady samochodowych stacji dokujących :

Obrazek Obrazek
to tylko przykłady. Nie wiem czy o to Ci chodziło.

No i jakie zakonczenie jest w module . Może pasuje do systemu Bury

Obrazek
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Flora

#3 Post autor: Flora »

sietas87 pisze:Posiadam w Zafirce moduł (port) na telefon ale bez stacji dokującej i chciałbym dokupić taką stację żeby pasowało do smarfona
O module pasującym do oryginalnej podstawy, dedykowanym pod nowe telefony możesz zapomnieć. Ostatnie jakie były, pasowały do starych nokii.
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#4 Post autor: Sebu$ »

Flora pisze:
sietas87 pisze:Posiadam w Zafirce moduł (port) na telefon ale bez stacji dokującej i chciałbym dokupić taką stację żeby pasowało do smarfona
O module pasującym do oryginalnej podstawy, dedykowanym pod nowe telefony możesz zapomnieć. Ostatnie jakie były, pasowały do starych nokii.
no i pozamiatane :miotla:

Marcin :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
sietas87

#5 Post autor: sietas87 »

dzięki za odpowiedź...trzeba sobie poradzić w jakiś innym sposób
Ostatnio zmieniony 14 lut 2017, 10:47 przez sietas87, łącznie zmieniany 1 raz.
aroniusz

#6 Post autor: aroniusz »

Jak masz moduł z portalem po telefon to możesz go podmienić na moduł z bluetooth i parować bez problemu każdy telefon. Ja miałem UWB czyli podstawkę na tunelu i zakładkę w wyświetlaczu i podmieniłem moduł na UWA z bluetooth i jestem z tego powodu mega zadowolony. Działa lepiej niż jakieś małe parroty i inne ustrojstwa przyczepiane do osłon przeciwsłonecznych. Moduł UWA nie jest powiązany z radiem więc nie trzeba wymieniać radia żeby mieć łączność z telefonem.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2017, 10:55 przez aroniusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#7 Post autor: Flora »

aroniusz pisze:Moduł UWA nie jest powiązany z radiem więc nie trzeba wymieniać radia żeby mieć łączność z telefonem.
Co autor miał na myśli :nie_wiem:
aroniusz

#8 Post autor: aroniusz »

Autor miał na myśli, że UWA działa niezależnie od radia. W pierwszym poście jest
sietas87 pisze:Wiem że mogę połączyć się przez bluetooth z radiem (Navi CD70)
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#9 Post autor: fredas »

Jeżeli masz samsunga to kod pin przy łączeniu tel przez bluetooth : 0000 : i połączy bez problemu ;)
Obrazek
Obrazek
sietas87

#10 Post autor: sietas87 »

podłączyć przez bluetooth mogę i już mam sparowany...ale jak mam cały czas włączony bluetooth to telefon szybko pada...myślałem że na telefonie zainstaluje jakiegoś taska który włącza bluetooth po podłączeniu telefonu do zasilania...i teoretycznie mogę podłączać telefon do ładowarki samochodowej...ale myślałem, że jak mam tą stację dokującą to można ją wykorzystać, a nie ciągać kable
Flora

#11 Post autor: Flora »

Jaki masz telefon, że włączony bluetooth zjada Ci baterię? Mam u siebie w dwóch telefonach BT aktywne cały czas i nic takiego się nie dzieje. Wsiadam do samochodu i sprzęt paruje się automatycznie, więc działa. Może to nie BT powoduje nadmierne zużycie, ale działanie telefonu związane z aktywnością połączenia np. masz cały czas podświetlony ekran.
sietas87

#12 Post autor: sietas87 »

Samsung J3 2016, i z tego co przypatrzyłem się to przy wyłączonym bluetooth bateria dłużej wytrzymuje...a jak miałem włączony bluetooth cały czas to masz rację automatycznie się parował z samochodzem
Flora

#13 Post autor: Flora »

Zerknij w ustawieniach opcję "Bateria", a następnie sprawdź "Użycie baterii". Będzie tam dokładna informacja na co zużywana jest energia.
sietas87

#14 Post autor: sietas87 »

sprawdzałem...i nie pokazuje mi tylko wykorzystania baterii przez bluetooth lecz przez cały system android lub jądro systemu, ok...sprawdzę raz jeszcze...przez tydzień pojeżdżę z wyłączonym bluetoothem potem z włączonym
a myślę że można zamknąć ten temat bo wszystko co trzeba wiedzieć na temat stacji dokującej w Zafirach było już powiedziane
dzięki wszystkim
sietas87

#15 Post autor: sietas87 »

nie musiałem czekać tygodnia bo po kilku dniach już widzę różnicę w żywotności telefonu
i żeby sobie ułatwić życie to chyba trzeba samemu zrobić stację dokującą (pseudo stację) :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”