rozładowuje akumulator

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Moller

rozładowuje akumulator

#1 Post autor: Moller »

Witam, proszę o poradę gdzie i jak zacząć szukać przyczyny rozładowującego się akumulatora. W zasadzie to nie było wcześniej żadnych objawów. Może trochę słabszy akumulator przez co słabiej kręcił w mroźne poranki.
Niestety wczoraj padł na amen. Ale na pewniaka wymieniłem na nówkę Centre future 72 Ah z prądem rozruchowym 720 A . Po założeniu wszystko Ok, żadnych podejrzeń. A rano niespodzianka, akumulator prawie martwy.
Przychodzi do głowy pomysł podłączenia amperomierza zamiast kolejnych bezpieczników, ale sam niewiem...
cortezzz

#2 Post autor: cortezzz »

Na początek zacznij od odłączenia radyjka na noc, bardzo często to ono rozładowuje akumulator. Nie znam się na elektronice, ale u mnie to była przyczyna.
Moller

#3 Post autor: Moller »

jaki prąd pobiera astra H 1,9 cdti w "stanie spoczynku" ?
po jakim czasie powinna pobierać od zamknięcia lub otwarcia auta ?

Amperomierz wpięty w szereg pomiędzy + akumulatora a zacisk klemy pokazuje wartości w granicach 0,5 A (np. po chwili od otwarcia samochodu z pilota, jak pogasną światełka)

Czy miał ktoś podobne problemy ? kilka dni temu padł mi bezpiecznik nr 7 w skrzynce bezpieczników pod maską. Niby to od pompki od spryskiwaczy - i faktycznie ale wyczytałem na forum ze to być może bezpiecznik od klapy bagażnika. a tam włącznik faktycznie trochę zalany ?
Maciek

#4 Post autor: Maciek »

Moller pisze:jaki prąd pobiera astra H 1,9 cdti w "stanie spoczynku" ?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=158477#158477
Moller

#5 Post autor: Moller »

trochę pomęczyłem ta elektrykę... ale dalej nie znam przyczyny. miernik w "stanie spoczynku" pokazuje 120 mA.
franki

#6 Post autor: franki »

A masz alarm? W mojej AII jak miałem uzbrojony alarm to prąd spoczynkowy był 130mA
jarekp

#7 Post autor: jarekp »

witam też siadał mi akumulator po sprawdzeni okazało się że zwarcie robił wyłącznik w klapie bagaznika
MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#8 Post autor: MARCEL! »

A może lampka w schowku (od strony pasażera) nie gaśnie?
amakuch1986

#9 Post autor: amakuch1986 »

Witam u mnie siadał akumulator a winny okazał się test mode.
Po aktywacji test mode i zamknięciu auta po 10 min pokazywał mi amperomierz 0,52A
Po odpięciu klemy teraz pobór na zamkniętym mam na poziomie 18mA.
83pawel

#10 Post autor: 83pawel »

Temat stary ale ja miałem dokładnie taki sam problem teraz z moją Zafirą jak opisuje amakuch1986. Używałem często test mode żeby sprawdzić temperaturę otwarcia termostatu i okazało się że po zgaszeniu samochodu i zamknięciu nadal było pobierane z bezpiecznika nr 35 0,5A właśnie przez ten testmode. Czy ktoś wie czy to normalne że testmode nadal pobiera prąd po wyłączeniu samochodu a czasem nawet po ponownym uruchomieniu i zgaszeniu silnika, mimo że testmode już wtedy nie działał. Czy jest jakiś sposób żeby się upewnić że nie pobiera już prądu? Czyli jak upewnić się że jest całkowicie wyłączony testmode?
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#11 Post autor: Pszczyna »

Dodatkowym winowajcą jest też przekaźnik świec żarowych ,oraz żarówki led w podsufitce (delikatnie się żarzą)
upiorro

#12 Post autor: upiorro »

Hej, miałem dokładnie ten sam problem. Kluczową kwestią jest tutaj wskazanie poboru (natężenia) prądu.
Jeżeli włożyłeś do auta akumulator 72 Ah a w dodatku nowy i sprawny to czas jego rozładowania przy poborze prądu
na poziomie 0,5 A który zmierzyłeś po zamknięciu auta ale jeszcze przez "uśpieniem" komputera powinien wynosić
ok 144 godziny czyli jakieś 6 dni (Czas pracy baterii = pojemność baterii w Ah / prąd obciążenia w A)
Tak więc akumulator nie mógł być martwy już rano czyli po zakładam zaledwie kilkunastu godzinach.
Z kolei jeżeli potem w stanie spoczynku po uśpieniu wszystkich systemów auta amperomierz pokazuje 120mA
to czas rozładowania akumulatora wynosiłby jakieś 600 godzin (czyli niecały miesiąc bez jeżdżenia)
Pobór prądu w stanie spoczynku na poziomie 120mA jest jak najbardziej do przyjęcia, u mnie tez jest taki
cały czas.
Wnioski są takie że albo gdzieś w momencie pomiaru natężenia wkradł się błąd i pobór prądu został źle zmierzony
a w związku z tym jest on znacznie wyższy i szybciej rozładowuje aku. Albo akumulator jest zwyczajnie padnięty.
Zdażyło mi się również kupić nowy akumulator który po teście okazał się trupem. Kupiłem więc drugi akumulator,
największy jaki zmieścił się do 1.7 CDTi czyli 74 Ah i problemy zniknęły. Auto pali od strzała nawet przy mrozach
i nawet jak postoi tydzień. Spróbuj przemyśleć taki przykład.
83pawel

#13 Post autor: 83pawel »

Temat stary z 2012r. więc myślę że zakładający rozwiązał swój problem. Ja odgrzałem bo mnie zdziwiło że test mode pobiera 0,5A prądu nawet po wyłączeniu zapłonu i zamknięciu samochodu. W tym wypadku nie było mowy o całkowitym rozładowaniu akumulatora ale wystarczyło żeby wolniej kręcił rozrusznikiem po przestaniu weekendu. Dlatego pytam czy ktoś wie jak wyłączyć test mode lub upewnić się czy napewno przestał pobierać prąd? Z tego co zauważyłem zdararzało się że po ponownym uruchomieniu przestawał pobierać prąd a czasem nawet po ponownym uruchomieniu nadal pobierał prąd mimo że był wyłączony.
upiorro

#14 Post autor: upiorro »

A sorry, jasne, mój błąd. A próbowałeś przed wyłączeniem silnika wyłączyć "test mode" tą samą kombinacją której używa się do jego włączenia ?? Napewno da się to zrobić. Tylko pytanie czy nie skutkuje to tylko wyłączeniem dostępu do test mode z poziomu wyświetlacza a tryb testowy cały czas jest uruchomiony ? Warto byłoby sprawdzić i wtedy dokonać pomiarów.
83pawel

#15 Post autor: 83pawel »

Nie ma chyba możliwości wyłączyć test mode. Nie działa taka sama kolejność jak do włączenia. Wyłącza się dostęp do test mode po wyłączeniu zapłonu ale pobór prądu z akumulatora nie zawsze kończy się niestety z wyłączeniem zapłonu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”