[B] - Wykaz bezpieczników i przekaźników
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Wyjmij te 2 bezpieczniki i zobacz co nie działa.
(światła dzienne, alarm, czujniki cofania, wymuszacz grzania świec, itd.)
Takie zgadywanie co mógł ktoś dodać, bez szukania po kablu nie zgadniemy.
Wyjmij te 2 bezpieczniki i zobacz co nie działa.
(światła dzienne, alarm, czujniki cofania, wymuszacz grzania świec, itd.)
Takie zgadywanie co mógł ktoś dodać, bez szukania po kablu nie zgadniemy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
- Świeżak
- Imię: Krystian
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Hej, odczytałem błąd 148304. W Zośce nie działa poprawnie wspomaganie i nie działają światła cofania.
Tutaj jest zdjęcie przekaźników:
Sprawdzałem bezpieczniki ale nie znalazłem nic niepokojącego. Może ktoś z Was rzuci okiem i podpowie co mogę jeszcze zrobić by uniknąć większych kosztów (np: wymiana pompy wspomagania)
Przekaźniki w bagażniku:
Tutaj jest zdjęcie przekaźników:
Sprawdzałem bezpieczniki ale nie znalazłem nic niepokojącego. Może ktoś z Was rzuci okiem i podpowie co mogę jeszcze zrobić by uniknąć większych kosztów (np: wymiana pompy wspomagania)
Przekaźniki w bagażniku:
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
sivles, popraw zdjęcia bo nie działają,
tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=58 masz małą podpowiedź
tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=58 masz małą podpowiedź
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
Odpowiada za to przekaźnik K11 i bezpiecznik FE5, którego zdaje się nie masz
Może ktoś usunął go celowo, ponieważ masz uszkodzone przekaźniki sterujące wentylatorem, co często się zdarza :>
Układ wspomagania zasilany jest przez bezpiecznik FE29 (sterowanie) oraz FB3 (napęd)
W przypadku braku tylnej skrzynki, czujnik biegu wstecznego steruje bezpośrednio przekaźnikiem K71 odpowiedzialnym za włączenie świateł cofania
Odpowiada za to przekaźnik K11 i bezpiecznik FE5, którego zdaje się nie masz
Może ktoś usunął go celowo, ponieważ masz uszkodzone przekaźniki sterujące wentylatorem, co często się zdarza :>
Układ wspomagania zasilany jest przez bezpiecznik FE29 (sterowanie) oraz FB3 (napęd)
W przypadku braku tylnej skrzynki, czujnik biegu wstecznego steruje bezpośrednio przekaźnikiem K71 odpowiedzialnym za włączenie świateł cofania
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, 01:17 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Krystian
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
Dzięki za szybką pomoc. Z światłami cofania sobie poradziłem. Przyczyną usterki było zalane złączę świateł z lewej strony. Korozja od wody. Prysłem sprayem contakt i wyszorowałem szczoteczką i działają.
Czy ten wentylator jest od klimy ? Klima też padła, mechanik mówi że sprężarka klimatyzacji do wymiany, na razie się za to nie zabieram, ale lato co raz bliżej więc trzeba będzie to ogarnąć.
W chwili obecnej najważniejsze jest dla mnie wspomaganie. Trudno jest mi to opisać, ale nie wygląda to do końca tak jakby pompa nie działała. Na postoju jak kręcę kierownicą to wspomaganie łapie ale bardziej tak jakby przerywało. Takie działanie pulsacyjne, przeskoki, ale to tylko na postoju. W ruchu jest jakby wyłączone, a przeskoki czuć bardzo słabo i kierownica bardzo ciężko chodzi. Jeżeli ktoś miał z was taką przypadłość to proszę o pomoc.
Sorry za te obrazki, nie często dodaje fotki na forum.
Czy ten wentylator jest od klimy ? Klima też padła, mechanik mówi że sprężarka klimatyzacji do wymiany, na razie się za to nie zabieram, ale lato co raz bliżej więc trzeba będzie to ogarnąć.
W chwili obecnej najważniejsze jest dla mnie wspomaganie. Trudno jest mi to opisać, ale nie wygląda to do końca tak jakby pompa nie działała. Na postoju jak kręcę kierownicą to wspomaganie łapie ale bardziej tak jakby przerywało. Takie działanie pulsacyjne, przeskoki, ale to tylko na postoju. W ruchu jest jakby wyłączone, a przeskoki czuć bardzo słabo i kierownica bardzo ciężko chodzi. Jeżeli ktoś miał z was taką przypadłość to proszę o pomoc.
Sorry za te obrazki, nie często dodaje fotki na forum.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Szczerze mówiąc nie wiem czy drugi taki sam znajdziesz, nie bez powodu są innych kolorów. Wyglądają podobnie ale mogą mieć inaczej zasilane piny żebyś sobie nie namieszał w elektryce bardziej, więc zostaw go na miejscu, kup sprawny i wymień dopiero wtedy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.