[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
krisrech

#256 Post autor: krisrech »

Potrzebna pomoc
Mam dołożone czujniki cofania Valeo.
Ale ostatnio coś świrują ponieważ jak cofam to zaczynają piszczeć jak w ciężarówkach(nie zawsze) a też niedokładnie łapią. Jeśli jestem np już przed przeszkodą to zaczynają prawidłowo coraz częściej bipczeć a potem jest sygnał ciągły. Ale jeśli spuszczę z wstecznego i go znowu wrzuce to znów jest sygnał przerywany pomimo że jestem kilka cm od przeszkody i cofając najeżdżam na tą przeszkodę.
Wypiąłem bezpiecznik i wsadziłem ponownie ale to nic nie dało.
Jakieś pomysły albo sugestie?
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#257 Post autor: rafant4011 »

Dobrze masz rozmieszczone czujki? Wygląda na to że jak przeszkoda jest bardzo blisko zderzaka to jej nie łapią, a spróbuj postawić przeszkodę kilka cm centralnie przed czujnikiem i tak zrób po kolei z każdym, jak wszystkie będą Tak się zachowywać "jeśli spuszczę z wstecznego i go znowu wrzuce to znów jest sygnał przerywany pomimo że jestem kilka cm od przeszkody i cofając najeżdżam na tą przeszkodę" to dzwon do producenta/sprzedawcy i reklamuj...
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#258 Post autor: tOmki »

Panowie, kupiłem zestaw Logic z wyświetlaczem - jak najlepiej/najłatwiej pociągnąć przewód od lewego podszybia do REC'a ?
ZB Obrazek
ZC Obrazek
Flora

#259 Post autor: Flora »

W progach. Od przodu wchodzisz w dół pod tapicerkę, albo chociaż pod uszczelką drzwi, a później już w progu. Pod plastikowymi maskownicami są specjalne rynienki na kable. Najtrudniejszy odcinek jest między tylnymi drzwiami i RECem, ale przy użyciu sztywnego drutu można tam przeciągnąć przewody bez zdejmowania tapicerki. Mam tak puszczony całkiem gruby przewód do podświetlenia.
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak

#260 Post autor: tOmki »

Zrobi się cieplej - będę walczył.
Dzięki.
ZB Obrazek
ZC Obrazek
Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Imię: Adam
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#261 Post autor: shadow »

Ja ciągnąłem kabel od lusterka do skrzynki i najwygodniej jest zdemontować nakładki plastikowe, lekko pociągasz i schodzą. A między tylnymi drzwiami i RECem to tak jak Marcin napisał- drut i do przodu :ok:
kaczorek1979

#262 Post autor: kaczorek1979 »

Hej,
powiedzcie mi prosze czy da sie wymontowac czujniki tylne nie demontujac zderzaka? Czujniki oryginalne.
z gory dzieki
Ostatnio zmieniony 07 mar 2017, 11:41 przez kaczorek1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#263 Post autor: rafant4011 »

kaczorek1979 pisze:Hej,
powiedzcie mi prosze czy da sie wymontowac czujniki tylne nie demontujac zderzaka? Czujniki oryginalne.
z gory dzieki
jest to ciążka sprawa bo kostki są zabrudzone piachem i stawiają opór, lepiej zdemontować zderzak. Jest prosta i szybka;)
kaczorek1979

#264 Post autor: kaczorek1979 »

samemu da rade to zrobic? Jest mozliwosc czegos polamania czy nie ma zadnych newralgicznych punktow. Moze jakis tutek jak to zrobic?
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#265 Post autor: rafant4011 »

kaczorek1979

#266 Post autor: kaczorek1979 »

Dzieki
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak

#267 Post autor: tOmki »

Panowie jak wygląda sprawa z wysokością montażu. Z racji iż miejsce montażu nieoryginalnych czujników oscyluje ok 45 cm. - nikt nie miał problemu ze wiązka łapie mu ziemię?

Mam zestaw Omega PM-135, gdzie w instrukcji jest mowa o wys. 0,5-0,8m.
W razie czego będę się posiłkować pierścieniami kątowymi 10 stopni.

Wiem że najpopularniejszym zestawem jest Valeo Beep and Park, ma ktoś instrukcje montażu i może sprawdzić zalecaną wysokość montażu ?
ZB Obrazek
ZC Obrazek
kaczorek1979

#268 Post autor: kaczorek1979 »

w koncu zabralem sie za wyjecie czujnikow. udalo sie je wyjac bez demontowania zderzaka. W sumie to 15 min roboty. Zamowilem sobie juz czujniki jak dotra to jeszcze raz bede je wyciagal i wymienial :)
xrs

#269 Post autor: xrs »

taka ciekawostka: w TVN Turbo 101 napraw (auta) gość montował i bardzo sobie chwalił czujniki cofania przyklejane z tyłu zderzaka (po demontażu) że ich w ogóle nie widać bez żadnego wiercenia, łatwy montaż i bardzo dobrze się sprawdzają, chodzą za niecałe 100zł.
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#270 Post autor: opelmen »

xrs pisze:taka ciekawostka: w TVN Turbo 101 napraw (auta) gość montował i bardzo sobie chwalił czujniki cofania przyklejane z tyłu zderzaka (po demontażu) że ich w ogóle nie widać bez żadnego wiercenia, łatwy montaż i bardzo dobrze się sprawdzają, chodzą za niecałe 100zł.
montaż może i łatwy ale jak Zosia postów w słońcu z klejonymi czujnikami to mam wątpliwości co do trwałości takiego montażu :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”