Proszę o pomoc w odczytaniu błędu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ishar27

Proszę o pomoc w odczytaniu błędu

#1 Post autor: ishar27 »

Witam w mojej Zafirze 1.8 benzyna zapaliła się wczoraj kontrolka Układu elektronicznego silnika, samochód normalnie się zachowuje nie utracił na mocy, czytając forum starałem się odczytać błąd tj. nacisnąłem pedał hamulca i gazu i zaczęło mi mrugać tj 10-4-2-10, ale teraz jestem w kropce co to za błąd i co może oznaczać.

Więc jeżeli ktoś wie proszę o pomoc
kebul

#2 Post autor: kebul »

ishar27 pisze:Witam w mojej Zafirze 1.8 benzyna zapaliła się wczoraj kontrolka Układu elektronicznego silnika, samochód normalnie się zachowuje nie utracił na mocy, czytając forum starałem się odczytać błąd tj. nacisnąłem pedał hamulca i gazu i zaczęło mi mrugać tj 10-4-2-10, ale teraz jestem w kropce co to za błąd i co może oznaczać.

Więc jeżeli ktoś wie proszę o pomoc
jeśli chodzi o kontrolkę z silnikiem to u mnie zdechła sonda lambda (ta druga)
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: MieHor »

wg mnie ten błąd to:

P0420 Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1)
lub
P0420 "System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu "
lub
P0420    Sprawność katalizatora (rząd cylindrów 1) za mała
ishar27

#4 Post autor: ishar27 »

Czyli nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić spalanie i jeżeli wyjdzie nieprawidłowe to katalizator do wymiany. Czy go się jakoś regeneruje?

Mam jeszcze jedno pytanie czy powodem mogą być styki przy komputerze i gdzie go znajdę. ?

Gdzieś kiedyś ktoś pisał o błędach związanych ze stykami przy komputerze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”