[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
-
krisrech
Potrzebna pomoc
Mam dołożone czujniki cofania Valeo.
Ale ostatnio coś świrują ponieważ jak cofam to zaczynają piszczeć jak w ciężarówkach(nie zawsze) a też niedokładnie łapią. Jeśli jestem np już przed przeszkodą to zaczynają prawidłowo coraz częściej bipczeć a potem jest sygnał ciągły. Ale jeśli spuszczę z wstecznego i go znowu wrzuce to znów jest sygnał przerywany pomimo że jestem kilka cm od przeszkody i cofając najeżdżam na tą przeszkodę.
Wypiąłem bezpiecznik i wsadziłem ponownie ale to nic nie dało.
Jakieś pomysły albo sugestie?
Mam dołożone czujniki cofania Valeo.
Ale ostatnio coś świrują ponieważ jak cofam to zaczynają piszczeć jak w ciężarówkach(nie zawsze) a też niedokładnie łapią. Jeśli jestem np już przed przeszkodą to zaczynają prawidłowo coraz częściej bipczeć a potem jest sygnał ciągły. Ale jeśli spuszczę z wstecznego i go znowu wrzuce to znów jest sygnał przerywany pomimo że jestem kilka cm od przeszkody i cofając najeżdżam na tą przeszkodę.
Wypiąłem bezpiecznik i wsadziłem ponownie ale to nic nie dało.
Jakieś pomysły albo sugestie?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Dobrze masz rozmieszczone czujki? Wygląda na to że jak przeszkoda jest bardzo blisko zderzaka to jej nie łapią, a spróbuj postawić przeszkodę kilka cm centralnie przed czujnikiem i tak zrób po kolei z każdym, jak wszystkie będą Tak się zachowywać "jeśli spuszczę z wstecznego i go znowu wrzuce to znów jest sygnał przerywany pomimo że jestem kilka cm od przeszkody i cofając najeżdżam na tą przeszkodę" to dzwon do producenta/sprzedawcy i reklamuj...
-
Flora
W progach. Od przodu wchodzisz w dół pod tapicerkę, albo chociaż pod uszczelką drzwi, a później już w progu. Pod plastikowymi maskownicami są specjalne rynienki na kable. Najtrudniejszy odcinek jest między tylnymi drzwiami i RECem, ale przy użyciu sztywnego drutu można tam przeciągnąć przewody bez zdejmowania tapicerki. Mam tak puszczony całkiem gruby przewód do podświetlenia.
- shadow
- Mieszkaniec
- Imię: Adam
- Auto: Zafira 1.8 Cosmo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ja ciągnąłem kabel od lusterka do skrzynki i najwygodniej jest zdemontować nakładki plastikowe, lekko pociągasz i schodzą. A między tylnymi drzwiami i RECem to tak jak Marcin napisał- drut i do przodu 
-
kaczorek1979
- rafant4011
- Zafiromaniak
-
kaczorek1979
- rafant4011
- Zafiromaniak
Sam zdejmowałem ze trzy razy.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... F+zderzaka
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... F+zderzaka
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Panowie jak wygląda sprawa z wysokością montażu. Z racji iż miejsce montażu nieoryginalnych czujników oscyluje ok 45 cm. - nikt nie miał problemu ze wiązka łapie mu ziemię?
Mam zestaw Omega PM-135, gdzie w instrukcji jest mowa o wys. 0,5-0,8m.
W razie czego będę się posiłkować pierścieniami kątowymi 10 stopni.
Wiem że najpopularniejszym zestawem jest Valeo Beep and Park, ma ktoś instrukcje montażu i może sprawdzić zalecaną wysokość montażu ?
Mam zestaw Omega PM-135, gdzie w instrukcji jest mowa o wys. 0,5-0,8m.
W razie czego będę się posiłkować pierścieniami kątowymi 10 stopni.
Wiem że najpopularniejszym zestawem jest Valeo Beep and Park, ma ktoś instrukcje montażu i może sprawdzić zalecaną wysokość montażu ?
ZB 
ZC
ZC
-
kaczorek1979
-
xrs
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
montaż może i łatwy ale jak Zosia postów w słońcu z klejonymi czujnikami to mam wątpliwości co do trwałości takiego montażuxrs pisze:taka ciekawostka: w TVN Turbo 101 napraw (auta) gość montował i bardzo sobie chwalił czujniki cofania przyklejane z tyłu zderzaka (po demontażu) że ich w ogóle nie widać bez żadnego wiercenia, łatwy montaż i bardzo dobrze się sprawdzają, chodzą za niecałe 100zł.