Wymiana, naprawa CIM
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Transoptory pozwalają określić w jakim położeniu jest miedziana tarcza, ale kierownica nie obraca się jedynie w zakresie 360°, dlatego własnie potrzebny jest drugi element doprecyzowujący odczyt.Mawerix pisze:Jak więc działa kąt skrętu bez tej zębatki w innych CIMach Zdaje się że kąt skrętu mierzą transoptory i talerzyk z otworami (widoczny na pierwszej fotce) a nie zębatka.Flora pisze: jest to część składowa czujnika kąta skrętu. Dobrze byłoby ją zdemontować, podnieść płytkę i poprawić połączenia również z drugiej strony.
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: CDTI
Dzięki za wyjaśnienie, jednak jedno nie daje mi jeszcze spokoju co więc odpowiada za kąt skrętu jeśli niema tej zębatki w CIMie chyba że jest tak jak pisze Crazy co by znaczyło że są co najmniej dwa typy maglownicy.Flora pisze:dlatego własnie potrzebny jest drugi element doprecyzowujący odczyt.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, 09:08 przez Mawerix, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam mobilki.
Nie wiem skąd wasze przekonanie że cimy po 2007 roku są wolne od wady związanej z lutami. Moja zoska jest z końca 2008 r. i niestety mam non stop ten sam problem z lutami(brak klaksonu i sterowania radia). Po przelutowaniu przez jakiś czas było ok ale teraz problem powrócił. Nie wiem czy jest sens kupować drugi bo moim zdanie wszystkie są takie same.
Nie wiem skąd wasze przekonanie że cimy po 2007 roku są wolne od wady związanej z lutami. Moja zoska jest z końca 2008 r. i niestety mam non stop ten sam problem z lutami(brak klaksonu i sterowania radia). Po przelutowaniu przez jakiś czas było ok ale teraz problem powrócił. Nie wiem czy jest sens kupować drugi bo moim zdanie wszystkie są takie same.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jeśli chodzi o te ogłoszenieDrahe posiada Nowy na sprzedaż
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=24370
to ja CIMa kupiłem
-
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Oooo miałem się wybrać do ASO z pytaniem ile kosztuje CIM w Gorzowie , ale mi się już odechciało
Jednak udam się najpierw do mojego zajefajnego elektryka
Zajechałem też jeszcze od ASO i cena na dzień 16,10,2017 za CIM - 1270 i robota 300.
Jednak udam się najpierw do mojego zajefajnego elektryka
Zajechałem też jeszcze od ASO i cena na dzień 16,10,2017 za CIM - 1270 i robota 300.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2017, 22:43 przez ceki70, łącznie zmieniany 5 razy.
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia,
-
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Przed świętami pojechałem na diagnozę, że na pewno chodzi o CIM , że jak co to na nim się temat skończy, że to on jest przyczyną błędów 1614,i wcześniej 1600. Byłem nastawiony na wymianę CIM ,ale w ASO najpierw chcieli wgrać nowy program , bo mam BARDZO ,BARDZO stary-koszt 120zł ,że może to wystarczy . Niestety , żeby to zrobić potrzebny jest kod(nie pamiętam poprawnej nazwy), którego nie posiadam,a który u opla tylko uzyskam - koszt 150 zł. Jeśli się uda i CIM przyjmie nowy program , to skończy się na 270+ robota, jeśli nie uda się wgrać nowego programu to dopiero wymianą CIMa (1570 zł) się kłania .
Co o tym myślicie ??? normalna postępowania ???
Co o tym myślicie ??? normalna postępowania ???
ceki70
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Ten kod którego nazwy nie pamiętasz to carpass , ja odczytuje go w cenie 50zł.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam