Wskaźnik paliwa - złe wskazania ilości paliwa
- krisrech
- Debiutant
- Imię: Krystian
- Auto: Opel Zafira C 1.4T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Ja nie mam kolorowego wyświetlacza tylko taki i dokładnie takie wskazania mi pokazuje jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=sr4Vrgguggs .Wchodząc do test mod test mode pokazuje mi wynik Tc 562 0,02
Od wczorajszego zerowania przejechałem 130 km, zasiec pokazuje mi jakieś 580 km a wskażnik paliwa jest na drugiej kresce od końca.
Dziwi mnie tylko czemu po niby zatankowaniu do końca( no bo pistolet wybija) wskaźnik nie pokazuje pełnego baku? Albo problem z pływakiem albo może zapowietrzony bak( jeśli to możliwe w ogóle)
Od wczorajszego zerowania przejechałem 130 km, zasiec pokazuje mi jakieś 580 km a wskażnik paliwa jest na drugiej kresce od końca.
Dziwi mnie tylko czemu po niby zatankowaniu do końca( no bo pistolet wybija) wskaźnik nie pokazuje pełnego baku? Albo problem z pływakiem albo może zapowietrzony bak( jeśli to możliwe w ogóle)
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 21:02 przez krisrech, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja za każdym razem tankuję przy włączonym silniku żeby wkurzyć obsługę stacji.
Poziom paliwa aktualizowany jest stopniowo. Podobnie przeliczany jest zasięg.
Odchyl klapkę i zamknij samochód. Jeżeli nie pojawi się tam pręt to masz uszkodzony silniczek w siłowniku. Koszt używanego to około 20 zł, a wymiana jest dziecinnie prosta.
Poziom paliwa aktualizowany jest stopniowo. Podobnie przeliczany jest zasięg.
Klapka osłaniająca wlew paliwa blokowana jest przez wysuwający się z lewej strony pręt metalowy.krisrech pisze:Dla mnie dziwne jest że nie ma korka w baku na kluczyk albo klapka na elektromagnes. Także byle kto może otworzyć bak i wsypać co chce. Ale to inny temat
Odchyl klapkę i zamknij samochód. Jeżeli nie pojawi się tam pręt to masz uszkodzony silniczek w siłowniku. Koszt używanego to około 20 zł, a wymiana jest dziecinnie prosta.
- celius
- Bywalec
- Imię: Przemas
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Witam. Czy jest jakaś możliwość skalibrowania wskaźnika poziomu paliwa ?? A może fejsem da się odczytać jakie info daje czujnik a jakie licznik ??
Problem polega na tym, że po zatankowaniu na full wskazówka pokazuje tak 7/8 baku czyli jest na przedostatniej kresce. Do połowy baku robię ok 300 km a do rezerwy następne 400.
Problem polega na tym, że po zatankowaniu na full wskazówka pokazuje tak 7/8 baku czyli jest na przedostatniej kresce. Do połowy baku robię ok 300 km a do rezerwy następne 400.
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
celius pisze:Witam. Czy jest jakaś możliwość skalibrowania wskaźnika poziomu paliwa ??
Samego wskaźnika, to raczej nie. Kontrolki rezerwy - owszem.
Przypuszczam, że winowajcą jest element rezystancyjny pływaka - to ustrojstwo od pomiaru ilości paliwa działa na zasadzie odczytu napięcia/rezystancji. Być może coś w tym elemencie się podwiesiło - bywały takie przypadki (w tym i u mnie kiedyś w dawniejszym Oplu). Proponuję po prostu sprawdzić pływak pod kątem elementu rezystancyjnego oraz czystości jego styków.Problem polega na tym, że po zatankowaniu na full wskazówka pokazuje tak 7/8 baku czyli jest na przedostatniej kresce. Do połowy baku robię ok 300 km a do rezerwy następne 400.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2017, 12:16 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
- celius
- Bywalec
- Imię: Przemas
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Witam. Mam problem ze wskazaniem ilości paliwa w baku. Jak zatankuję na full do odbicia pistoletu, to czasami potrafi pokazać full, ale wystarczy przejechać kilka km i wskazówka jest już przy następnej kresce (7/8 baku), a po przejechaniu ok 100km wskazuje już 3/4 baku. Do wskazania połowy baku wystarczy przejechać +/- 300km. Jak tylko dochodzi do rezerwy to tankowanie na full to ok 42-44l. Kiedyś jechałem do całkowitego położenia wskazówki i mrugania kontrolki rezerwy i weszło ok 50l. Bak wg danych technicznych powinien mieć 58l. Nie wiem czy to wskazania baku czy też coś innego. Jest to diesel więc jazda do całkowitego opróżnienia baku nie wchodzi w grę. W testmode nigdy nie widziałem wskazania z 5 na przodzie (50 litrów lub więcej).
Mam tak od kupna. Trochę drażni, że nie można wykorzystać pełnej pojemności i trzeba częściej tankować. Co może być powodem ?? Gdzie znajduje się pływak i jak do niego można się dostać ??
Mam tak od kupna. Trochę drażni, że nie można wykorzystać pełnej pojemności i trzeba częściej tankować. Co może być powodem ?? Gdzie znajduje się pływak i jak do niego można się dostać ??
Ostatnio zmieniony 07 maja 2019, 12:23 przez celius, łącznie zmieniany 1 raz.