Jako, że w rodzinie mam osobę, która zajmuje się handlem aut i akurat została sprowadzona Zafira B z Niemiec to wziąłem auto pod lupę.
Historię auta wyciągnąłem od pewnego gościa z bazy GM.
Auto posiada bogatą historię praktycznie wszystkich czynności, napraw i wymian jakie przeszło. Przebieg zgadzał się z tym co na liczniku, a jego rozkład w czasie jest regularny i nie wskazuje na żadne kręcenie.
Auto posiada nowiutki kolektor, który aż świeci nowością na tle innych podzespołów silnika.
EGR był wymieniony jakieś 20k kilometrów temu.
Rozrząd był wymieniony jakieś 30k kilometrów temu.
Problem z DPF został rozwiązany w Polsce i w cenie zakupu.
Skrzynia M32 - zamierzam wymienić olej jak najszybciej zgodnie z zaleceniami na forum.
Generalnie auto pod względem technicznym bez większych zastrzeżeń.
Sprawdzony przez mechaniora.
Stan turbiny przez mechanika oceniony na dobry, aczkolwiek słychać świszczenie przy dodawaniu gazu. Czy to normalne ?
Problem był jeszcze z wybitymi tulejami wachacza - naprawione przez sprzedającego.
Nie działa też otwieranie tylnej, prawej szyby - będzie naprawione przez sprzedającego.
Trochę zastrzeżeń budzi natomiast wnętrze auta.
- Urwany uchwyt od kratek - na allegro dostępne całe moduły po taniości, więc wymiana to nie problem.
- Pognieciona roletka od panoramy - przy zwijaniu prawdopodobnie coś się wciągnęło i wystarczy zdemontować i wyprasować. Ktoś ma jakiś link z instrukcją jak zdemontować roletki ? Trzeba podsufitkę demontować żeby tam się dostać?
- Niedziałający odczyt płyt CD - będzie naprawione przez sprzedającego.
- Auto na progach ma odciśnięte klamry pasów. Nie wiem jak można tak nie zauważyć i zamknąć drzwi po kilka razy, że zostały odciśnięte te metalowe klamry - sprzedający pokryje koszty naprawy blacharskiej.
- Głównie na tylnych siedzeniach widać dziurki na niektórych elementach skóry. W zasadzie trzy sztuki. Zamierzam zakupić jeden fotel używany na allegro i oddać do tapicera aby mi poprzeszywał.
- Brak apteczki - wiecie może jaką zakupić aby pasowała do tej dziurki w klapie ?
- Brak rolety bagażnika - na allegro chodzą po 300-400 zł. Da radę to gdzieś taniej kupić?
Na początek to tyle.
Tam gdzie napisałem, że "sprzedający naprawi" itp to po prostu umówiłem się ze szwagrem, że poumawia mi na jeden, dwa dni wizyty u speców zajmujących się naprawą danej usterki, a ja podjadę i będzie zrobione.
Poniżej zdjęcie auta z ogłoszenia. Jak zrobię własnym aparatem to zamieszczę w temacie.