[B] Z19DTH Cosmo Panorama - Umpero

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Umpero

[B] Z19DTH Cosmo Panorama - Umpero

#1 Post autor: Umpero »

Po wielu przymiarkach do różnego rodzaju aut i zweryfikowaniu kilku Zafir B zakupiłem swój egzemplarz. Do tej pory jeździłem Corollą E12 D4D 116 KM i generalnie chciałem przesiąść się na benzyniaka jako, że nie robię dużo kilosów rocznie.
Jako, że w rodzinie mam osobę, która zajmuje się handlem aut i akurat została sprowadzona Zafira B z Niemiec to wziąłem auto pod lupę.

Historię auta wyciągnąłem od pewnego gościa z bazy GM.
Auto posiada bogatą historię praktycznie wszystkich czynności, napraw i wymian jakie przeszło. Przebieg zgadzał się z tym co na liczniku, a jego rozkład w czasie jest regularny i nie wskazuje na żadne kręcenie.

Auto posiada nowiutki kolektor, który aż świeci nowością na tle innych podzespołów silnika.
EGR był wymieniony jakieś 20k kilometrów temu.
Rozrząd był wymieniony jakieś 30k kilometrów temu.
Problem z DPF został rozwiązany w Polsce i w cenie zakupu.
Skrzynia M32 - zamierzam wymienić olej jak najszybciej zgodnie z zaleceniami na forum.

Generalnie auto pod względem technicznym bez większych zastrzeżeń.
Sprawdzony przez mechaniora.
Stan turbiny przez mechanika oceniony na dobry, aczkolwiek słychać świszczenie przy dodawaniu gazu. Czy to normalne ?
Problem był jeszcze z wybitymi tulejami wachacza - naprawione przez sprzedającego.
Nie działa też otwieranie tylnej, prawej szyby - będzie naprawione przez sprzedającego.

Trochę zastrzeżeń budzi natomiast wnętrze auta.
- Urwany uchwyt od kratek - na allegro dostępne całe moduły po taniości, więc wymiana to nie problem.
- Pognieciona roletka od panoramy - przy zwijaniu prawdopodobnie coś się wciągnęło i wystarczy zdemontować i wyprasować. Ktoś ma jakiś link z instrukcją jak zdemontować roletki ? Trzeba podsufitkę demontować żeby tam się dostać?
- Niedziałający odczyt płyt CD - będzie naprawione przez sprzedającego.
- Auto na progach ma odciśnięte klamry pasów. Nie wiem jak można tak nie zauważyć i zamknąć drzwi po kilka razy, że zostały odciśnięte te metalowe klamry - sprzedający pokryje koszty naprawy blacharskiej.
- Głównie na tylnych siedzeniach widać dziurki na niektórych elementach skóry. W zasadzie trzy sztuki. Zamierzam zakupić jeden fotel używany na allegro i oddać do tapicera aby mi poprzeszywał.
- Brak apteczki - wiecie może jaką zakupić aby pasowała do tej dziurki w klapie ?
- Brak rolety bagażnika - na allegro chodzą po 300-400 zł. Da radę to gdzieś taniej kupić?

Na początek to tyle.
Tam gdzie napisałem, że "sprzedający naprawi" itp to po prostu umówiłem się ze szwagrem, że poumawia mi na jeden, dwa dni wizyty u speców zajmujących się naprawą danej usterki, a ja podjadę i będzie zrobione.

Poniżej zdjęcie auta z ogłoszenia. Jak zrobię własnym aparatem to zamieszczę w temacie.

Obrazek
Awatar użytkownika
kita
Przeglądacz
Imię: Krzysztof
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#2 Post autor: kita »

Miliona kilometrów niech jeździ długo, ładna Zośka i ma cudne oczka :)
Flora

#3 Post autor: Flora »

umpero pisze:Ktoś ma jakiś link z instrukcją jak zdemontować roletki ? Trzeba podsufitkę demontować żeby tam się dostać?
https://www.youtube.com/watch?v=w5s55rUeZic

Powodzenia ;)
misio

#4 Post autor: misio »

:lol: Też śmigałem Toyotkami -wg mnie super wozy. Gratuluję zakupu, tyle informacji na temat auta to ja nie miałem, ale nie narzekam. Jeżeli mechanicznie dobrze, to reszta do ogarnięcia według twojego gustu.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#5 Post autor: rafant4011 »

Zadowoleni i bezawaryjnosci.
O rolete bagażnika zapytaj tego kolegę, ma Angelika na sprzedaż
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=roleta
Zapraszam również do oględzin na żywo ;)
:arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=348273#348273
Ostatnio zmieniony 15 mar 2017, 00:25 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
wampir11111

#6 Post autor: wampir11111 »

Zadowolenia i miliona km :piwo:
Umpero

#7 Post autor: Umpero »

Flora pisze:
umpero pisze:Ktoś ma jakiś link z instrukcją jak zdemontować roletki ? Trzeba podsufitkę demontować żeby tam się dostać?
https://www.youtube.com/watch?v=w5s55rUeZic

Powodzenia ;)
Widziałem ten filmik, ale miałem nadzieję, że nie będę musiał aż całej podsufitki zdejmować :)
rafant4011 pisze:Zadowoleni i bezawaryjnosci.
O rolete bagażnika zapytaj tego kolegę, ma Angelika na sprzedaż
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=roleta
Zapraszam również do oględzin na żywo ;)
:arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=348273#348273
Jeśli tylko znajdę czas to postaram się podjechać :)

Zastanawiają mnie jeszcze dwie rzeczy w tym aucie.
Świszcząca turbina. Czy to normalne, że ona świszczy ? Jak jest w waszych autach. Żona jak pierwszy raz jechała w nim to myślała, że to stłumiony odgłos karetki jadącej na sygnałach :P

Druga kwestia (może się czepiam)... to czy w Waszych dieslach też wylatuje nieprzyjemny smrodek z wydechu ? Dzisiaj mi zawiał wiatr jak otworzyłem drzwi to zaśmierdziało nieprzyjemnie.
Czy to wina braku DPF ? Czy może te silniki tak mają niezależnie od DPF ?
W Corolli tak mi nie capiło.

I jeszcze jedno pytanie... jak odpalić tempomat ? :P
rostex

#8 Post autor: rostex »

umpero pisze: Świszcząca turbina. Czy to normalne, że ona świszczy ? Jak jest w waszych autach. Żona jak pierwszy raz jechała w nim to myślała, że to stłumiony odgłos karetki jadącej na sygnałach :P

Druga kwestia (może się czepiam)... to czy w Waszych dieslach też wylatuje nieprzyjemny smrodek z wydechu ? Dzisiaj mi zawiał wiatr jak otworzyłem drzwi to zaśmierdziało nieprzyjemnie.
Czy to wina braku DPF ? Czy może te silniki tak mają niezależnie od DPF ?
W Corolli tak mi nie capiło.

I jeszcze jedno pytanie... jak odpalić tempomat ? :P
Odgłos karetki to na 99% nieszczelność. U mnie w 1.7 CDTI była to nieszczelność zarówno pomiędzy obudową turbosprężarki a kolektorem wydechowym oraz w samej obudowie turbo, w miejscu gdzie wychodzi dźwignia od zmiennej geometrii. Skończyło się na wymianie turbo na wolną od wad.

Nieprzyjemny zapach może świadczyć o problemie z EGRem, ale jeśli w tym aucie został usunięty DPF to nie wiadomo jak został zmodyfikowany program w sterowniku. Dla pewności podejrzyj też korekty wtryskiwaczy.

Tempomat odpalasz przyciskami na manetce kierunkowskazów powyżej 20 km/h. Powinna się zaświecić kontrolka na zegarach. Najczęściej przyczyną problemów z włączeniem tempomatu są uszkodzone przełączniki na pedałach sprzęgła i/lub hamulca. Do sprawdzenia ich najlepiej użyć programu diagnostycznego (MDI TECH2 lub OP-COM).
czarekcw

#9 Post autor: czarekcw »

Tak- śmierdzi z wydechu jak nie ma DPFa.
Świst turbiny- różne są silniki. W 1.9 TDI (AFN) i 2.0 HDI nie było nic słychać, w Z19DTH na niskich obrotach delikatnie słyszę jak się rozpędza, potem nic nie słychać.

Tempomat- klikasz górny przycisk na manetce i jedziesz ;)
Flora

#10 Post autor: Flora »

Przy włączaniu tempomatu ważne aby nie dotykać sprzęgła ;)
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#11 Post autor: rafant4011 »

Czy Twój Świst jest podobny do :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=%B6wist :?:
Jak tak to pochodzi on po wycięciu DPF
Umpero

#12 Post autor: Umpero »

Świst występuje przy dodawaniu gazu. Raczej to nie brzmi jak sowa, a bardziej jak świst wiatru. Chociaż różny może być odbiór dźwięku przez różne osoby :P
Trochę pojeździłem tym autkiem i jest bardzo duże. Ciężko mi się trochę nim poruszać w zgiełku warszawskich ulic. Tak się zastanawiam czy nie zwrócić autka i jednak szukać czegoś mniejszego w benzyniaku :P
Ostatnio zmieniony 15 mar 2017, 10:57 przez Umpero, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#13 Post autor: Flora »

umpero pisze:Trochę pojeździłem tym autkiem i jest bardzo duże
Chyba trochę za mało. Zafira jest 9 cm szersza i 8 cm dłuższa od Corolli, a rozmiar samochodu zaburza Ci z pewnością fotel znajdujący się 15 cm wyżej ;)
romanekdj

#14 Post autor: romanekdj »

Jak ja bym chciał te lampy u siebie w swojej drugiej Zosi :mrgreen: Miliona kilometrów :)
Umpero

#15 Post autor: Umpero »

Flora pisze:
umpero pisze:Trochę pojeździłem tym autkiem i jest bardzo duże
Chyba trochę za mało. Zafira jest 9 cm szersza i 8 cm dłuższa od Corolli, a rozmiar samochodu zaburza Ci z pewnością fotel znajdujący się 15 cm wyżej ;)
Czuję się w nim jak bym w jakimś tirze siedział :P

Na razie wziąłem na próbę, tylko niepotrzebnie z rańca pobiegłem i zarejestrowałem :/
Pojeżdżę sobie dzień, dwa i najwyżej zamienię na jakiegoś benzyniaka i coś bardziej ala kombi.

Wiem, wiem, szalone podejście i pomysł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”