[B]Czujnik ciśnienia klimatyzacji
[B]Czujnik ciśnienia klimatyzacji
Gdzie znajduje się w ZB 1.9 Z19DT czujnik ciśnienia klimatyzacji (wg. inter-cars: przełącznik wysokiego ciśnienia klimatyzacji)???
wygląda (chyba) tak:
Wyskakuje mi błąd 053007 i muszę go namierzyć, poruszać stykiem i ew. wymienić.
wygląda (chyba) tak:
Wyskakuje mi błąd 053007 i muszę go namierzyć, poruszać stykiem i ew. wymienić.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:01 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy w Z19DT taki czujnik ma bezpośredni kontakt z czynnikiem chłodzącym czy jest tam jeszcze jakis zaworek? I co za tym idzie czy można go wymontować bez rozszczelnienia układu i utraty czynnika chłodzącego?
W "Sam naprawiam" nie opisali tego czujnika, ani jego wymiany. Sprawdzałem, że jest dostęp od góry, żeby go wykręcić, tylko obawiam się, że czynnik spier..., o przepraszam, umknie w niebo
W "Sam naprawiam" nie opisali tego czujnika, ani jego wymiany. Sprawdzałem, że jest dostęp od góry, żeby go wykręcić, tylko obawiam się, że czynnik spier..., o przepraszam, umknie w niebo
jeśli nikt nic nie kombinował wcześniej to powinnien być zaworek ....tycik pisze:Czy w Z19DT taki czujnik ma bezpośredni kontakt z czynnikiem chłodzącym czy jest tam jeszcze jakis zaworek? I co za tym idzie czy można go wymontować bez rozszczelnienia układu i utraty czynnika chłodzącego?
Czyli ryzyko jestTom3ek pisze:to powinnien być zaworek ....
Zostaje serwis klimy lub w ostateczności ASO
Był serwis klimy, wystarczyło ja dobić. Sprężarka się uspokoiła, obroty silnika nie falują, przyjemne powietrze płynie z nawiewów.
A na przyszłość - w czujniku jest coś na kształt "wentyla", można go wykręcać bez większej utraty czynnika chłodzącego. Tylko trzeba to robić szybko - utrata czynnika jest odwrotnie proporcjonalna do szybkości wykręcania
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
P0530 Generic A/C Refrigerant Pressure Sensor A Circuit - Czynnik C Czujnik ciśnienia obwodu - taki jest opisADAMO_16 pisze:Odswieze temat, klima po przegladzie, szczelna a czynnika ubylo przez trzy lata 70g. Problem jest taki ze raz chlodzi ok a raz nie, odczytalem 053007. Czujnik swiruje czy polaczenie?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.