Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dziękuję za odpowiedź MieHor idę sprawdzić, dam znać czy pomogło.
[ Dodano: Pon Sie 22, 2011 19:00 ]
Pomogło. Wyjąłem i ponownie włożyłem te trzy bezpieczniki (wszystkie były dobre) i wyświetlacz oraz sterowanie z kierownicy zadziałało. Wirocznie nie było styku na bezpiecznikach.
Żeby jeszcze ktoś mi pomógł zalogować moje radio CD30. Od miesiąca z tym walczę i Mój Chiński OP-COM nie daje sobie rady. W zakładce antykradzieżowej ,nie przyjmuje kodu car pass.
WITAM ! Mój problem polega na tym że czasami któryś przekaźnik się wiesza i nie wiem który czy to może być (PRZEKAŹNIK ROZRUSZNIKA ,PRZEKAŹNIK ZAPŁONU) SŁYCHAĆ TAKIE PYKANIE JAK PRZEKRENCE KLUCZYK A JAK PUSZCZĘ JAK BY ROZŁACZAŁO. I JAK TAK KILKA RAZY POROBIE ODPALI LUB TEŻ JAK WYPNE PRZEKAŹNIK I PODEPNE NA NOWO PROBLEM ZNIKA NA JAKIŚ CZAS. CZYŻ BY TO BYŁ PROBLEM ZE STYKIEM PRZEKAŹNIKA DO SKRZYNKI ???? Chciał bym dodać że skrzynkę wyjmowałem i czyściłem srodkiem na styki już kiedyś i było ok. Skrzynka w ojej zosi oznaczenie HB jak na zdięciach w temacie
[ Dodano: Wto Mar 27, 2012 16:59 ]
małe sprostowanie błedy jakie wywala czasami sa od imo więc nie wiem co tu jest grane
witam
co dzień odkrywam coraz to nowe "ciekawostki" związane z moją ZB
Odkąd ja kupiłem pojawia się kontrolka błędu, ale gaśnie po uruchomieniu silnika.
Odczytałem dzisiaj metodą pedałową i wyszło enc 148304 czyli BŁĄD 1483, takiego błędu na liście nie ma niestety, ale znalazłem ten wątek z zamienionymi przekaźnikami.
Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną - przekaźniki mam tam gdzie być powinny.
Znalazłem posty na innych forach, ale bez rozwiązania niestety.
Próbuje rozmontować skrzynkę bezpieczników znajdującą się pod maską obok akumulatora. Tj zobaczyć jak wygląda jej wnętrze. Odkręcenie trzech głównych śrub oraz 4 zmniejszysz przy częściowym usunięciu bezpieczników i przekaźników nic nie daje. Czy ma ktoś patent jak się dostać do jej wnętrza. Mam pewne podejrzenia co do instalacji wewnątrz niej. Mam problemy z pracą wentylatorów ale opisane na forum problemy/rozwiązania nie dają efektów.
Pozdrawiam
Masz problem z jej wyjęciem z samochodu czy z rozłożeniem obudowy już wyjętej skrzynki?
Ostatnio zmieniony 23 mar 2017, 14:21 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora Skrzynka bezpieczników jest zamontowana w aucie. Chciałbym zdemontować wszystkie bezpieczniki i przekaźniki (to nie problem) i dostać się do wnętrza celem sprawdzenia czy połączenia nie są zaśniedziałe itp
Bez wyrwania skrzynki z samochodu nie uda się dostać do środka, ponieważ górna część z bezpiecznikami jest przytrzymywana przez trzy śruby mocujące, które od spodu mają podkładki zabezpieczające przed wysunięciem śruby. Dodatkowo górna część jest zatrzaśnięta wewnątrz dolnej na krawędziach.
Można a nawet trzeba zdemontować górny element. Celem zdjęcia trzeba:
- odłączyć akumulator,
- zdjąć pokrywkę bezpieczników oraz drugą mniejszą znajdującą się pod podszybiem,
- następnie odkręcamy śrubę (klucz, poligon 10) oraz trzy śruby widoczne obok przekaźników (torx) aż będą się kręcić,
- pozostaje zlokalizować 2 zaczepy. Jeden znajduje się w górnej części skrzynki górnej, drugi od strony chłodnicy,
- gdy zaczepy są poluzowane delikatnie podnosimy cały element ku górze (lekko blokujemy nakrętki wewnątrz) jednocześnie odkręcamy trzy śruby główne. Po kilku chwilach cały element jest wyciągnięty.
- co widzimy ... u mnie cała masa zielonego nalotu. Problem z wentylatorami, rozruchem, oświetleniem jest właśnie pośrednio rozwiązany.