Demontaż pompki spryskiwaczy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
jacek171177

Demontaż pompki spryskiwaczy

#1 Post autor: jacek171177 »

Witam kolegów .
Problem polega na tym że pęk mi zbiorniczek do spryskiwaczy i z tego co już się dowiedziałem można go dokupić osobno bez pompki .Problem polega na tym jak zdemontować tą pompkę i czy jest to możliwe . Proszę o jakieś porady a może już ktoś coś takiego przerabiał
Z góry dziękuję za pomoc..
Ostatnio zmieniony 14 sie 2011, 19:42 przez jacek171177, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: Opel Zafira C Automat
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#2 Post autor: marko »

jacek zdemontuj sobie grila tam jest 4lub5 kołków od góry i jak pamiętam to prawie cały zbiornik od sprysków widać to sobie pooglądasz co i jak
Marko
jacek171177

#3 Post autor: jacek171177 »

marko ,ja już zbiornik wyciągałem 2 razy i próbowałem go sklejać ale to nie pomogło .a pompki nie szarpałem bo nie chciałem nic urwać do nowa kosztuje ok 300 zeta .Wiec chodzi mi o to, czy ktoś na forum robił taką operacie czy nie, i czy da się to zrobić bez zniszczenia pompki
dzięki
grynia

#4 Post autor: grynia »

Po wyciągnięciu grila, który przykręcony jest 4 imbusami do przedniego pasa oraz wsunięty jest do zderzaka na zatrzaski, wyciągamy kratkę przy halogenie, odkręcamy zbiorniczek (dwie nakrętki) i wyciągamy go na zewnątrz. Ja musiałem przód podnieść lewarkiem żeby wyciągnąć zbiorniczek, ci co mają dolną osłonę silnika też muszą ją odkręcić. Pompka spryskiwacza do zbiorniczka przymocowana jest plastikową opaską, którą podważamy śrubokrętem (śrubokręt wkładamy między opaskę a zbiorniczek), a następnie pompkę wyciągamy do góry.
Nową pompkę spryskiwacza na popularnym serwisie aukcyjnym kupiłem za 24 zł i śmiga.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, 22:11 przez grynia, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek171177

#5 Post autor: jacek171177 »

Dzięki grynia za pomoc ,będę próbował demontować w sobotę jak coś dam znać , jak to poszło
loki7777

#6 Post autor: loki7777 »

Odswieze temat a nie chce zakladac nowego. Zafira B 1.6 beznyna. Cieknie mi jak chce spryskac tylna szybe, woda dochodzi do tylniego spryskiwacza.. Mysle ze cos sie stalo z wezykiem od pompki(ewentualnie opaska), nie cieknie jak pryskam na przednia szybe. Jak wydobyc atrape halogenu - czy ona jest tylko na wcisk czy trzyma ja jakas jeszcze sruba - bo z tego ci widze bylo by to wystarczajace aby zobaczyc pompe i podlaczone do niej wezyki?
Ostatnio zmieniony 23 mar 2017, 20:47 przez loki7777, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Atrapka jest wciskana tyle ,że trudno ją wyjąć bez widocznego wyszczerbienia. ja robiłem to malutkim wkrętakiem ale jak sie przyjrzeć, to widać ślady ingerencji.
loki7777

#8 Post autor: loki7777 »

Z lewej strony jeden zatrzask puscil to jutro dam rade z reszta ale nie chcialem na sile. Dobrze mysle, ze dobiore sie tedy do wezykow?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”