[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem
-
deyv1992
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
Mawerix
-
Mawerix
Bodek, czemu do mnie ta uwaga skoro jako jedyny podałem producenta oleju.... ważni i ważniejsi 
"Temat dotyczy oleju - nie filtrów - Bodek"
A pytanie nie dotyczyło samego oleju
- Bodek
"Temat dotyczy oleju - nie filtrów - Bodek"
A pytanie nie dotyczyło samego oleju
Twój post był ostatni - więc moja uwaga będzie widoczne - nie dotyczy Twojej wypowiedzideyv1992 pisze: jaki olej i filtr polecacie
Ostatnio zmieniony 12 gru 2016, 21:19 przez Mawerix, łącznie zmieniany 2 razy.
-
ZenQ_18
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Filtr kup Manna lub inny - nie ma specjalnych do dpf-a.ZenQ_18 pisze:Jaki olej polecicie do 1.9 CDTI 120KM z filtrem DPF? Niestety nie wiem co obecnie jest zalane.
Co powiecie na Shell Helix Ultra ECT C3 5W30? Leje taki ktoś z was? A filtry oleju też są jakieś pod dpf?
Jeżeli chodzi o olej to kup co chcesz /poczytaj ten temat/ - wszystko zależy od zasobności portfela
-
k@niu
Ja przy zakupie oleju sugerowałem się specyfikacją techniczną, można też sugerować się ceną, tylko czy to dobry sposób na oszczędzanie jak ktoś ma specyfikację oleju GM to można by porównać z droższą konkurencją, na youtube jest parę fajnych filmików na temat czystości olejów przy podgrzaniu to temperatury wżenia i można zobaczyć jaki osad pozostawia.
-
ZenQ_18
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
Skasowany użytkownik 6483
-
ZenQ_18
-
maxseba
-
tomek evo
Dobry 5W30 (ewentualnie 5W40) z normą c3 będzie odpowiedni. Z wyższej półki masz m.in Millers, Neste czy Penrite dobre też będą np. Liqui Moly/Meguin czy polski Specol, który dodatkowo jest na tle ww. bardzo tani. Norma Dexos 2 mile widziana ale niekoniecznie. Z doświadczania polecam oleje z normą VW 504/507, która jest dużo bardziej wymagająca i oleje ją spełniające zwykle są na dobrym poziomie jakościowym.