Zmiana radia i wyświetlacza z MID na CID oraz SiemensNCDR110
Moderator: Sebu$
Zmiana radia i wyświetlacza z MID na CID oraz SiemensNCDR110
Witam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki z forum. Posiadam Zośkę z 2000r 2.0DTI chciałbym zmienić sobie radio z Blaupunkta car 300 na radyjko z nawigacją Siemens NCDR 1100 oraz wyświetlacz z MIDa na kolorowego CID a. Radyjko siemens i wyświetlacz cid mam z jednego auta. Mam pytanie czy ktoś z was robił już taką modyfikację?? Jeśli tak to prosiłbym o poradę. Czy posiadacie może jakiś schemat co trzeba zmienić w instalacji aby wszystko funkcjonowało jak się należy?Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Schematy masz podklejone w dziale Elektryka. Co do zmiany jak masz MID-a to nie jest bardzo skomplikowane. Wiesz że na NCDR1100 nie ma polskich map??adam8443 pisze:Czy posiadacie może jakiś schemat co trzeba zmienić w instalacji aby wszystko funkcjonowało jak się należy?Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Obsługa funkcji komputera bez przycisków w kierownicy jest wkurzająca...
Janusz
-
- Zafiromaniak
Spinasz radio z wyświetlaczem zgodnie ze schematami. Doprowadzasz wszystkie sygnały i napięcia z samochodu i będzie działać - nie ma tutaj żadnej filozofii.adam8443 pisze:Nie koniecznie mi chodzi o samą nawigację myślę bardziej o komunikacji między radyjkiem a wyświetlaczem. Ponieważ w NCDR1100 z tego co się orientowałem to wyświetlacz jest sterowany właśnie radyjkiem.
Janusz
Kolego Janusz nie ma filozofii może dla Ciebie lepiej byś podsunął coś żeby z tym sobie poradzić a nie taki post który mało co pomoże:-( Koledzy zaporzyczyłem z forum astry g czy w zafirze będzie tak samo?? Pozdrawiam
https://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=4&t=42092
https://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=4&t=42092
-
- Zafiromaniak
Z grubsza będzie tak samo. W tym opisie chyba Ameryki nikt nie odkrył, bo przecież nie zrobiono nic więcej niż schemat przewiduje ;-) no chyba że ktoś nie umie czytać schematów. Wtedy problem może powstać jeżeli coś nie zadziała, a tutaj brak wiedzy jak przeprowadzić diagnostykę...
Uprzedzam że:
1. Do NCDR (a właściwie CID-a) idzie inna ramka
2. Nawigacja na NCDR nie ma polskich map
3. Sterowanie NCDR-em najwygodniejsze z kierownicy - tutaj już nie sterujesz przyciskami z manetki wycieraczek
4. Jeżeli radio ma zmieniarkę CDC3 Philipsa to musi być dedykowana do niego zmieniarka (były różne rodzaje do różnych radyjek - różne do CCR600, do CCRT700 i inne do NCDR)
5. Wyświetlacz z radiem muszą być wylogowane albo pochodzić z jednego auta (są już sparowane).
Uprzedzam że:
1. Do NCDR (a właściwie CID-a) idzie inna ramka
2. Nawigacja na NCDR nie ma polskich map
3. Sterowanie NCDR-em najwygodniejsze z kierownicy - tutaj już nie sterujesz przyciskami z manetki wycieraczek
4. Jeżeli radio ma zmieniarkę CDC3 Philipsa to musi być dedykowana do niego zmieniarka (były różne rodzaje do różnych radyjek - różne do CCR600, do CCRT700 i inne do NCDR)
5. Wyświetlacz z radiem muszą być wylogowane albo pochodzić z jednego auta (są już sparowane).
Janusz