Ważne że się udało co do śruby to np. rolka z INA ma w zestawie śrubę torx o twardości 8,8pawelekm pisze:Ok. Rozrząd wymieniony.
Niestety na napinacz nie miałem innej śruby jak "zwykła" ...
Bez problemów się nie obyło , ale udało się.
Dziękuję za rady.
Napinacz paska
Moderator: Sebu$
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Bywalec
- Imię: Leszek
- Auto: Zafira A
- Model: A
- Oznaczenie silnika: z18xe
Przedziałem problem z tą śrubą kilka razy. Przy wymianie rozrządu w silnikach 16V Opla (Astra X14XE i Vectra X16XEL) za każdym razem nie dało się jej wykręcić. Brałem więc kątówkę i nacinałem łeb śruby od czoła (na kształt krzyża) a potem kawałki zbijałem lekko przecinkiem. Raz musiałem też nową śrubę przecinać. Po dociśnięciu nie dało się jej już odkręcić.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
One sa takie jakie byc powinnyZOLTAN pisze:tandetną śrubę (z łbem TORX)
Po co kombinowac i szukac innych
Odkrecamy stara (istniejaca) i kupujemy to co fabryka dala
Dokrecamy z odpowiednim momentem obrotowym i bedzie wszystko
Prosze nie kombinujcie bo to przerasta czasami powage ZKP
Ostatnio zmieniony 28 mar 2017, 15:19 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przeglądacz
- Model:
-
- Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Witam.
Mam mały problem ponieważ pewien znajomy mechanik wymieniał mi cieknącą pompę wody.
Nie chciał wstawić nowego rozrządu więc zamontował stary 2 letni. Po pewnym czasie podczas cofania do tyłu silnik zaczął chodzić jak diesel.
Nim dojechałem do garażu zagrzechotał jak by tarł o osłonę i zgasł. Okazało się że pękła śruba napinacza w pół. Wiecie może czy silnik X18XE1 jest bezkolizyjny ?? oraz jak ustawić rozrząd ??. chciałbym sprawdzić jak chodzi bez zdejmowania głowicy. Pierwsze zawory muszą być zamknięte ??
Mam mały problem ponieważ pewien znajomy mechanik wymieniał mi cieknącą pompę wody.
Nie chciał wstawić nowego rozrządu więc zamontował stary 2 letni. Po pewnym czasie podczas cofania do tyłu silnik zaczął chodzić jak diesel.
Nim dojechałem do garażu zagrzechotał jak by tarł o osłonę i zgasł. Okazało się że pękła śruba napinacza w pół. Wiecie może czy silnik X18XE1 jest bezkolizyjny ?? oraz jak ustawić rozrząd ??. chciałbym sprawdzić jak chodzi bez zdejmowania głowicy. Pierwsze zawory muszą być zamknięte ??
-
- Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Ja założyłem imbusową bo te oryginalne się bardzo łatwo ukręcają podczas napinania i dokręcania potem.Skasowany użytkownik 23188 pisze: ↑23 mar 2017, 16:26 Ok. Rozrząd wymieniony.
Niestety na napinacz nie miałem innej śruby jak "zwykła" ...
Bez problemów się nie obyło , ale udało się.
Dziękuję za rady.
Dodano po 22 minutach 28 sekundach:
Napinacz paska
Poszła mi głowica, komputer, przepływomierz oraz przepustnica. Wszystko wymieniłem sam. Błędy skasowane obroty nie falują silnik działa cichutko aż chce się jechać. No i spalanie gazu 8,5/100.
Przeczyściłem przepustnicę, bardzo ważne jest przeczyszczenie wszystkich otworków nawet ten najmniejszy ledwo widoczny. Rolkę napinacza paska wieloklinowego najlepiej się ściąga przy zablokowanym napinaczu na silniku