Bioester

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wienia81

Bioester

#1 Post autor: wienia81 »

Witam

Mam od niedawna Zafirke z silnikiem 2.0 dti i na bliskiej ostatnio zauważyłem takie paliwo jak bioester, czy ktoś może mi powiedzieć czy można takie paliwo lać do zosi czy raczej omijać to z daleka. Różnica w cenie to 60 gr więc sporo co o tym paliwie sądzicie i czy może ktoś już na takim jeździ??
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Parę lat temu jak pracowałem w Instytucie Lotnictwa to robiliśmy testy w silnikach na paliwa z biododatkami i oprócz trochę wyższej temperatury spalin to nic specjalnie szkodliwego nie wyszło (były to pompy trochę starszego typu ) ale biorąc wrażliwość pomp w Zośkach to ja osobiście bym nie ryzykował
kris

#3 Post autor: kris »

10sek w googlach i wszystko staje się jasne.
http://www.e-biopaliwa.pl/bioester/dla_kogo.html
wienia81

#4 Post autor: wienia81 »

no tak wygląda na to że nie można ale słyszałem i czytałem na innych forach o osobach które stosowały bioester w zośkach i było niby wszystko ok
upkrzysiekk

#5 Post autor: upkrzysiekk »

Witam - może tak trochę między wódę i zagrychę, ale przeczytałem w pierwszym poście o paliwie z "Bliskiej". Nie mam żadnego doświadczenia z bioesterem, natomiast generalnie przez ON z "Bliskiej" robiłem ostatnio pompę wtryskową. Problem w tym, że to pompa dwuwtyczkowa (vp44 ze sterownikiem PSG16) - teoretycznie nawet Chinczyki takich nie naprawiają. Koszty wszystkich mechaników, naprawy pompy itp itd - ok. 4 tys. PLN.
Jakieś trefne paliwo było - z domieszką benzyny.
kris

#6 Post autor: kris »

wienia81 pisze:no tak wygląda na to że nie można ale słyszałem i czytałem na innych forach o osobach które stosowały bioester w zośkach i było niby wszystko ok
No pewnie są takie harty co leją rzepak...
Ludzie nie przesadzajcie Oszczędzać 60gr a potem pompa kilka tysięcy jak u kolegi wyżej. Co ja mam powiedzieć lejąc benzyne ? która jest jeszcze droższa. Po prostu chce sie jeździć trza płacić. A jak nie to rower :mrgreen:
Lorry

#7 Post autor: Lorry »

Ja osobiście bym nie ryzykował i nie bawił się w takie.

Moja opcja na tanie i dobre paliwo (niestety w wiekszych miastach)--- Neste i do tego Castrol TDA, lub paliwo z bazy/stacji PKS i Castrol TDA
Jaguarro

#8 Post autor: Jaguarro »

A ja jeżdżem :lol: już na tym 2 lata i wszystko gra. :piwo:
Rafik

#9 Post autor: Rafik »

Ja też na tym śmigam od wiosny tego roku i też spoko. Wsio gra.
olo018

#10 Post autor: olo018 »

Witam ,nie jestem zwolennikiem takich paliw ,pompy wtryskowe są bardzo czułe na paliwo ,zwróćcie uwagę że auta z importu po sprowadzeniu z nie małymi przebiegami po jezdzie na polskim paliwie często siadają i są problemy ,bo to co sprzedają w większości na polskich stacjach nie powinno się wlewać do baku ,sam stwierdzam że polskie nawet te najlepsze paliwa są na poziomie tych najtańszych np w Austrii .
Wszyscy są odpowiedzialni i wiedzą co robią .
Na temat jakości paliw wiem po kilkukrotnej wymianie filtra paliwa po około 20 tyś tu w Austrii wkład praktycznie jest jak nowy , a kiedy jezdziłem jeszcze w Polsce i wymieniałem wkłady w innych autach filtry były powiedzmy brudne praktycznie czarne a nie tankowałem na lewo ,Orlen ,Jet,Neste.
Pozdrawiam polskich dystrybutorów paliw.
Rafik

#11 Post autor: Rafik »

Ja tankowałem na różnych stacjach począwszy od JET(teraz ŁUKOIL)poprzez ORLEN,,CRAB,AUCHAN,BLISKA(BIOESTRY) itp. Po przejechaniu 50 tys. na polskim paliwie nie miałem problemów z układem wtryskowym.
KOPERNIK

#12 Post autor: KOPERNIK »

Jaguarro pisze:A ja jeżdżem

ja też kilka naście razy tankowałem owe paliwko i nic niepokojącego się nie działo także nie powinno być problemu ale z racji tego że Zośki mają wrażliwe pompy to nie wiem czy warto ryzykować dla tańszego paliwka :?:

pozdrawiam
Rafik

#13 Post autor: Rafik »

Na stronie Orlenu piszą tak:

Bioester charakteryzuje się większą smarnością niż olej napędowy, co wpływa na dłuższą żywotność silnika i zabezpiecza aparaturę wtryskową przed nadmiernym zużyciem.

http://www.e-biopaliwa.pl/
olo018

#14 Post autor: olo018 »

Wszystko pięknie i ładnie opisane ,ale czy prawdziwe ,i czy warto wierzyć , czy producent samochodu dopuszcza takie paliwo?.
Woytas

#15 Post autor: Woytas »

olo018 pisze:Wszyscy są odpowiedzialni i wiedzą co robią
Odpowiedzialni tak, wiedzą co robią - tu bym się spierał :lol:

Technologia bioestrów nie jest jeszcze w pełni sprawdzona, producenci pojazdów mają prawo nie uznać naprawy gwarancyjnej jeżeli udowodnią, że uszkodzenie wynikło z powodu używania ww. paliwa. Niestety.

Bioester jest paliwem bardziej tłustym niż standardowe paliwo, konstrukcje nowoczesnych silników, wtrysków (pewnie nie wszystkich, szczególnie Opel CDTI i Ford TDCI) są bardzo czułe na jakość, rodzaj paliwa i konstruowane pod tradycyjną (suchą, czystą) ropę, więc moim zdaniem może się to odbić na żywotności wtrysków. Pewnie, że starsze konstrukcje jeżdżą na opale, to i na bio pojeżdżą ale nowoczesne silniki mają dużo większe wymagania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”