[B] Problem z odpaleniem Zafira B

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ceki70
Bywalec
Imię: ceki70
Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#541 Post autor: ceki70 »

Pierwsza diagnoza z opowiadania co się stało, że to komputer silnika .
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia, ;) :nie_wiem:

grubcio

#542 Post autor: grubcio »

Witam jestem tu nowy i nie bardzo jeszcze wszystko ogarniam.
Mam problem z moją Zafcią. Problem polega na rozruchu tzn raz pali od kopa innym razem wydaje dźwięki jak przy złym wrzuceniu biegu albo świszcze.Po za którymś razem załapie i odpali ale to czasem po 3-4 próbach. Rozrusznik wymieniałam w grudniu i nie wiem czy to on jest powodem problemu czy możne coś innego. Pomóżcie proszę.
Zafira B 2006 1.9 CDTI 88 kw

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#543 Post autor: rafant4011 »

Jak byś nagrał jakiś film to byłoby łatwiej, z tego co piszesz, obstawiał bym rozrusznik...
Czemu wymieniałeś rozrusznik? Na poprzednim było tak samo?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2017, 21:11 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

grubcio

#544 Post autor: grubcio »

Od nowości nie było w nim nic robione, miałem problem z odpalaniem, strasznie mułowato odpalał. Gdy go wyjąłem okazało się że tuleje były wybite ( zapomniałem dodać że ma 170000 km na liczniku i posiada webasto jeśli to coś ma dać). Rozrusznik jest na gwarancji więc mogę go oddać ale wole sie upewnić czy jest coś jeszcze co może być odpowiedzialne za rozruch jakiś sterownik czy coś w tym stylu :roll:

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#545 Post autor: rafant4011 »

Za takie objawy może odpowiedzialna być, luźna/zacinająca się tulejka może być tak że przy regeneracji mechanik zapomniał o smarze, mój mechanik używa czegoś takiego http://www.olejesamochodowe.com.pl/imag ... -small.jpg
Ostatnio zmieniony 17 mar 2017, 21:24 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

grubcio

#546 Post autor: grubcio »

Faktycznie zapomniałem że rozrusznik był po regeneracji. A jeszcze jedno pytanie czy takie rzeczy wyjdą po podpięciu do komputera czy raczej nie

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#547 Post autor: rafant4011 »

Raczej nie bo jest to część "mechaniczna", ale niech też zabiorą głos znawcy coma...

grubcio

#548 Post autor: grubcio »

Ok dzięki za pomoc :piwo:

ceki70
Bywalec
#549 Post autor: ceki70 »

Sam , możesz sprawdzić czy masz błędy, , wypedałować

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10484

Ja miałem takie :

https://www.youtube.com/watch?v=uykPGyZx1Zs

Miałem bo już zniknęły po wymianie termostatu i baterii w pilocie , a błędy nie znikają od razu tak po 3 miesiącach . No chyba ,że dalej jest coś skopane.

u nas też jest taki temat - rafant4011 :>
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, 00:15 przez ceki70, łącznie zmieniany 1 raz.
ceki70

grubcio

#550 Post autor: grubcio »

Ok dzięki, sprawdzę i napisze co i jak. :piwo:
ceki70 pisze:Sam , możesz sprawdzić czy masz błędy, , wypedałować
"Wypedałowanie" nic nie dało :( a podłączenie do komputera nie wykazało żadnego błędu. Doradzili mi jeszcze zamianę kluczyka ( mam dwa), jak to mówią próba nie szczelba :)
Jeśli to nie pomoże to pozostaje wymontować rozrusznik i oddać do reklamacji :(
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, 21:03 przez grubcio, łącznie zmieniany 1 raz.

ceki70
Bywalec
#551 Post autor: ceki70 »

Witam

Moja Zosia dziś nie odpaliła , przekręcam kluczyk i nic cisza. Dzień wcześniej miałem problem , gdy znalazłem miejsce na parkingu zatrzymałem się i na wsteczny , już nie pamiętam dokładnie ale sprzęgło i gaz się nie zgrało i chyba zgasną silnik , Światła zgasły <była noc> .grała głośna muzyka więc z tą moja nie pewność czy zgasł silnik, gdy puszczałem sprzęgło czułem delikatne szarpania. Ostatecznie przekręciłem kluczyk na zero i z powrotem na zapłon i cisza i tak 3 razy , gdy samochód się toczył powoli sprawdziłem czy odpali z dwójki coś tam prykało ale nic , kolega pomagał pchnąć ale też nic. Chciałem sprawdzić czy pojawiły się błędy ale i tego nie mogłem sprawdzić, bo tak funkcja się wo gule nie odpalała .
Postanowiłem zdjąć klemy z aku na chwile i je przykręciłem z powrotem. Zosia odpaliła, auto zaparkowałem udało się sprawdzić błędy ale nic , brak błędów a dziś nic, napych i nic ostatecznie Zosie zabrała laweta :(
Na warsztacie pracownik miał problem , jego sprzęt nie mógł nawiązać połączenia z kompem , ostatecznie się udało coś tam znalazł ,że aku słaby ale aku kupiłem w listopadzie 2016. Zosię podłączyłyśmy kablami do drugiego aku i też nic , zero reakcji.
Ostatecznie Zosia czeka na elektryka , który już mi parę razy uratował sytuację i też Zosię.

-Nowy akumulator kupiony w listopadzie 2016
-Brak możliwości sprawdzenia błędów , funkcja wo gule się nie pojawia na wyświetlaczu
-Cisza po przekręceniu kluczyka, nie mruga kontrolka kluczyka
-Zosia nie odpala na pych , ale delikatnie pryka silnik tak jakby chciał

Ktoś miał podobną sytuację ?

SPRAWCĄ TEGO ZAMIESZANIA, BYŁ STEROWNIK SILNIKA , OBECNIE NAJKOSZTOWNIEJSZA CZĘŚĆ WYMIENIONA W ZOSI :x
ceki70

Skasowany użytkownik 6483

#552 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego ceki70, nie żebym się czepiał ale...w Twojej Zosi jak piszesz, brak jest błędów ale w twoim poście jest ich już sporo . Tak gwoli ścisłości , nie pisze się "wo gule" a " w ogóle" :piwo: :piwo: :piwo: . resztę pomijam , no " bo sie zdarza" .. :lol: :lol:

ceki70
Bywalec
#553 Post autor: ceki70 »

HEHEHE :lol: :lol: :lol:

Mam przypadłość cztery razy D.D.D.D

Czyli :Dysleksja, dysortografia, dysgrafia, dyskalkulia.

Pisanie postów to dla mnie spore wyzwanie, czasochłonne i zanim wyśle to sprawdzam co mogę , ile mogę i jeśli mi słownik nie zaznaczy błędów to sorry.
Stawianie przecinków to już " w ogóle" dla mnie magia.

To jest przykre, smutne, i ogrania człowieka złość, gdy mimo starań to mu się wytyka błędy.
Dziś mnie to nie rusza, gdyż naprawa Zafiry wyniosła 800 zł :lol: a zapowiadało się grubo powyżej tysiąca .

Pozdrawiam :piwo: :piwo:

:piwo:
ceki70

Pacin1985

#554 Post autor: Pacin1985 »

Zośka B 1.8 140 KM
Po zatankowaniu na Orlenie 95 do pełna wyskoczył błąd wydechu .
Po przejechaniu z 100 km migała kontrolka płynu chłodniczego . Następnego dnia już nie odpaliłem miga kontrolka płynu . Sprawdzałem w komputerze po przekręceniu na 1 pozycje temperatura jest 73 stopnie po przekreceniu na 2 pozycje jest 134 stopnie jak próbuję odpalić to włączy się wentylator i już nie zapala. Wypedałowałem bląd P0115 . Wątpie żeby czujnik temperatury płynu był przyczyną nie odpalania . Proszę o pomoc co może być

darkb
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Opel Zafira B
Model: B
#555 Post autor: darkb »

Koledzy mam prośbę i pytanie.
Mam taki dziwny objaw, kiedy odpalam auto po nocy lub dłuższym postoju.
Wygląda to tak przekręcam kluczyk i dopiero po około 2-3 sekundach zaczyna kręcić rozrusznik i auto dopiero odpala.
Tej chwili zwłoki nie ma kiedy auto było odpalone i silnik był rozgrzany , wtedy przekręcam kluczyk i auto odpala normalnie od samego pierwszego przekręcenia kluczyka.
Co to może być , na kompie nie ma żadncyh błędów .
Proszę o pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”