Dziwne objawy sterowania szyb po odpięciu akumulatora.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piko
Debiutant
Imię: Krzysztof
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Dziwne objawy sterowania szyb po odpięciu akumulatora.

#1 Post autor: Piko »

Witam.
Mam takie pytanie. Wczoraj wyciągałem sterownik silnika z Zosi bo niedomaga mi od chyba roku? Udało się go wyjąć i zostawiłem auto na co najmniej 12h. z wypiętym Accu. Dziś rano "skoro świt" zakładałem sterownik z powrotem i na koniec kiedy zakładałem klemy zdziwiło mnie że alarm się nie odezwał (zawsze raz piknął) , radio się włączyło (chociaż zawsze pyta o code)? Ale że to wszystko działo się pod oknami na osiedlu nie wnikałem i nie robiłem prób alarmu czy działa. Później podczas prób jazdy byłem bardziej skoncentrowany obserwacją pracy silnika i zadowolony że pozbyłem się zapalonej kontrolki silnika nie zwróciłem uwagi na pracę szyb. Otóż jadąc po kilku godzinach na miasto zauważyłem że nie mam tzw. komfortu tzn. dotychczas było tak jak przytrzymałem dłużej przycisk w górę czy w dół to szyby szły do końca a teraz działa tylko na czas naciskania. Dziwne.
Będąc w garażu pomyślałem że przetestuję alarm? I tez zdziwienie bo do tej pory załączenie alarmu zamykało wszystkie szyby a teraz nie robi tego ?
Ktoś wie co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam Krzysztof.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#2 Post autor: Dziadek13 »

Musisz zaprogramować kluczyk zawsze po odpięciu akumulatora.
Wsiadasz do auta wszystkie drzwi zamknięte, przekręcasz zapłon, kontrolki się zapalają, wciskasz przycisk zamknij na pilocie i zamek się zamyka i otwiera teraz pilot zaprogramowany .
Lub:
Programowanie pilota do alarmu - np. po wymianie baterii

-wyciągamy baterię z pilota raz jeszcze na minimum 5 minut
-wkładamy baterię
-wsiadamy do auta
-zamykamy drzwi! wszystkie
-włączamy zapłon
-od włączenia zapłonu mamy 30sekund na programowanie!
-wciskamy raz krótko przycisk zamknięcia drzwi
-jeśli wszystko jest OK drzwi zamkną się automatycznie i po 1,2sek otworzą
-gasimy zapłon

PILOT ZAPROGRAMOWANY
Lub:

1. zamykamy wszystkie szyby (jeśli elektryczne)
2. zamykamy szyberdach
3. zamykamy samochód kluczykiem
4. czekamy 30-60sekund na stabilizację komputera
5. otwieramy zamek kluczykiem
6. mamy 20sekund czasu od otwarcia do włożenia kluczyka do stacyjki
7. w czasie tych 20sek musimy ustawic kluczyk w stan zapłonu, aż zapalą się kontrolki
8. zamykamy drzwi (muszą byc zamknięte! wszystkie)
9. naciskamy w pilocie (wszystko w czasie 20sekund) przycisk OTWARCIA drzwi!
10. trzymamy go wciśniętego przez czas 3-6sekund
11. po chwili usłyszymy ZAMKNIĘCIE ZAMKA CENTRALNEGO
12. wyłączamy zapłon! na chwilę!
13. włączamy zapłon i naciskamy przycisk ZAMKNIĘCIA drzwi
14. wyłączamy zapłon i PILOTEM otwieramy drzwi!
15. Cieszymy się zaprogramowanym pilotem

Co do szyb to ja wsiadam do auta zamykam drzwi kluczyk w zapłon i naciskam dwa przyciski szyba na dół i trzymie aż zjedzie na dół potem szyba do góry trzymie cały czas i szyby zaprogramowane.

Więcej możliwości nie pamiętam
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2017, 18:25 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Piko
Debiutant
Imię: Krzysztof
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Oznaczenie silnika: X18XE1
#3 Post autor: Piko »

Witam.
Dziękuję za odpowiedź. Nie robiłem tego ponieważ z kluczyka się zamyka auto (wszystkie drzwi). A po za tym to kluczyk nigdy mi nie zamykał okien, a alarm tak. Za godzinkę sprawdzę czy to pomogło?
Pozdrawiam.

Tak. Byłem zrobić Zosi małe SPA i próbowałem. Działa teraz i podejrzewam że pomogło to co kolega pisał, że przejechać od samej góry do samego dołu i odwrotnie. I to wygląda tak jak by miał się sterownik nauczyć czasu lub pokonanej drogi szyby w obu kierunkach. Bo najpierw zrobiłem to z moim oknem i zadziałało a pasażera nadal nie. Następnie zrobiłem oba i teraz alarm zamyka szyby.
Co do kluczyka, to nie zalogował się ani razu. Prawdopodobnie (tak przypuszczam?) bateria jest słaba bo jak trzymałem wciśnięty przycisk to widziałem że dioda w kluczyku mrugała ale nie było reakcji w centralnym zamku. Ważne że działa. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam . :ok:
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2017, 19:59 przez Piko, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pabloot
Przeglądacz
Imię: Paweł
Auto: Zafira A OPC
Oznaczenie silnika: Z20LET
#4 Post autor: Pabloot »

Miałeś nie zaprogramowane wyłączniki krańcowe/prądowe szyb :) tak jak pisałeś trzeba zjechać na sam dół i trzymać przycisk jeszcze około 2 sekund i do samej góry tak samo.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2017, 20:49 przez Pabloot, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”