[A] Zafira A 2.0DTL Webasto by M

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
M
Debiutant
Imię: Marcin
Auto: Zafira A 2.0DTL COMFORT
Model: ZA
Oznaczenie silnika: DTL

[A] Zafira A 2.0DTL Webasto by M

#1 Post autor: M »

Można by rzec "dość pospolita" wersja.

Srebrne 2.0 DTL w wersji Comfort. >330 000 przebiegu, od 2008 roku w kraju.

Liczba właścicieli = X + 5
Gdzie: X= niewiadoma ilość obywateli Reichu

Średnia wieku dotychczasowych właścicieli w Polsce= 58,7 lat (co może i dobrze wróży).

W aucie była wcześniej zrobiona pompa wspomagania, oraz ABS.
Do zrobienia, wymiana łańcucha rozrządu (mechanik zaleca, acz podobno nie pilne), trzeba również coś zrobić z urwaną świecą żarową. Turbina w dobrej kondycji, silnik nie puszcza oleju (oprócz uszczelki pod chłodnicą oleju). Pompa wtryskowa to wielka niewiadoma, choć podobno ciśnienia są dobre. Z elektryki, to oczywiście kable w tylnych drzwiach, centralny zamek, oraz lusterka, które pomimo posiadania piktogramu- nie grzeją. Błędów nie wywala (oprócz świecy żarowej), Do wymiany skraplacz klimatyzacji, bo dziura po kamyczku i układ pusty jak portfel przed wypłatą.
Przednia szyba już po wymianie, bo oryginalna była tak porysowana, jakby komuś się pomyliła z emaliowanym garnkiem i chciał ją piaskiem doszorować do czysta...

W planach przeróbka na DTL. Krótki skraplacz klimatyzacji już czeka na montaż (będzie rzeźba), potem kupno intercolera i jego montaż (kolejna rzeźba) i już tylko wyczarowanie rur, oraz modyfikacja programu.

Generalnie auto było tanie (kupione za 4 k zł), więc można spokojnie doinwestować.
Poprzedni właściciel dorzucił jeszcze komplet letnich opon na oryginalnych alufelgach, nowy akumulator, oraz oplowski bagażnik dachowy w "wysokiej" wersji (podobno często go używał jak w góry na narty śmigał)

Na chwilę obecną zorganizowałem już porządną: kamerkę, gaśnicę, apteczkę oraz lampę ostrzegawczo/roboczą HELLA. Siatkę też niestety trzeba było dokupić- w samochodzie jej nie było (brak schowka pod tylną kanapą)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, 20:06 przez Rybka, łącznie zmieniany 3 razy.

Skasowany użytkownik 16406

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 16406 »

Poprzednio też miałem DTL z 2000 roku 82 konie totalny muł :lol: ale auto wspominam dobrze nie psuło się z tym łańcuchem to co rozciągnął się ? nie spotkałem się jeszcze z tym żeby go wymieniać co do świecy są spece co wykręcają bez zdejmowania głowicy ale nie jest to tanie kable w drzwiach to standart ale to szybka i łatwa naprawa miałem to w poprzedniej i dzisiejszej zafirce co do pompy to przez cały czas to będzie niewiadoma kosztowna sprawa oby ci służył pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#3 Post autor: Sebu$ »

zadowolenia z autka :ok:

i tysięcy kilometrów :f1:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Tunio999 »

Ładna Zocha :) Niech służy bezawaryjnie :piwo:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#5 Post autor: wampir11111 »

Zadowolenia i miliona km :piwo:

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#6 Post autor: Mat86radom »

Bezawaryjnych kilometrów :piwo:

Awatar użytkownika
maoie
Przeglądacz
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#7 Post autor: maoie »

Ciekawy opis :) szerokości i milona kilometrów bezawaryjnie
Obrazek

Awatar użytkownika
M
Debiutant

#8 Post autor: M »

smerw4 pisze:Poprzednio też miałem DTL z 2000 roku 82 konie totalny muł :lol: ale auto wspominam dobrze nie psuło się z tym łańcuchem to co rozciągnął się ? nie spotkałem się jeszcze z tym żeby go wymieniać co do świecy są spece co wykręcają bez zdejmowania głowicy ale nie jest to tanie kable w drzwiach to standart ale to szybka i łatwa naprawa miałem to w poprzedniej i dzisiejszej zafirce co do pompy to przez cały czas to będzie niewiadoma kosztowna sprawa oby ci służył pozdrawiam :piwo:
Muł to był, jak wywalało check'a, (miesiąc czasu jeździłem z przetartym przewodem podciśnień). Jak człowiek się przyzwyczaił do"kagańca" to po jego zdjęciu- jakby inne auto. :D

Łańcuch jest lekko wyciągnięty i trochę hałasuje uderzając o elementy obudowy (byłem na ogólnym przeglądzie u dwóch mechaników i obydwoje zwrócili na ten hałas uwagę, więc nie było mowy o przypadku). Ściągnięcie pokrywy pozwoliło się coś niecoś rozeznać w sytuacji. Stanęło na tym, że "trzeba nasłuchiwać czy się nie pogarsza"

-Najprawdopodobniej pojeżdżę jeszcze 9 tys, do kolejnej wymiany oleju, przed czym odstawię silnik do remontu

Awatar użytkownika
michał0987
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z20let
Kontakt:

#9 Post autor: michał0987 »

Kurde nie wiem co to za mechanicy mam nadzieje ze nie znajomi bo jak doradzili ci zebys jezdzil dalej i sluchal czy sie nie pogarsza to ja ich pozdrawiam :shock: :lol: zerwany lub gdy ci przeskoczy narobi takiego balaganu ze lepiej wydac teraz kase niz przy remoncie x3 pozdrawiam i niech sluzy :piwo:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#10 Post autor: Wojti »

Marcin gratulacje z zakupu :piwo: Na spokojnie wszystko jest do ogarnięcia :D
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Lysyman
Świeżak
Imię: Damian
Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
Oznaczenie silnika: Y2.0DTH
#11 Post autor: Lysyman »

jak na "gromadkę właścicieli i odpowiedni przebieg to wygląda całkiem sympatycznie. Teraz zakasać rękawy i powoli eliminować to co konieczne i to co Ci nie pasuje. jestem na podobnym etapie więc wiem co masz i co będziesz miał :-)
Bez pasa Bez przebaczenia...

...zapnij pasy

Awatar użytkownika
M
Debiutant

#12 Post autor: M »

Lysyman pisze:jak na "gromadkę właścicieli i odpowiedni przebieg to wygląda całkiem sympatycznie. Teraz zakasać rękawy i powoli eliminować to co konieczne i to co Ci nie pasuje. jestem na podobnym etapie więc wiem co masz i co będziesz miał :-)
Byłem ostatnio w INTER CARS po olej silnikowy. Pan z obsługi klienta pyta o dane pojazdu. Podałem dowód rejestracyjny. Pan popatrzył zrobił lekko skwaszoną minę i powiedział:

"2.0, 82 konie... taka sama zafira jak moja, ojojoj...."

-Te ojojoj było bardzo wymowne :lol:

Awatar użytkownika
M
Debiutant

#13 Post autor: M »

W ramach ciekawostki:)

Nie sądziłem, że skraplacz od klimy może być aż tak zawalony syfem... Dodatkowo dziurawy jak rzeszoto i z poodklejanymi lamelami.
Jutro nabicie po wymianie i próba uruchomienia układu- choć może być różnie, biorąc pod uwagę że klima nie była uruchamiana przez fiu fiu... czasu :p

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#14 Post autor: Sumik »

To dolegliwość Opla. Tak samo jest w ZB. Jak masz taką możliwość to kup parownik z NRF-a lub Nissensa który jest dodatkowo zabezpieczony specjalną farbą. Zabezpieczy to element przed szybkim utlenianiem.

Awatar użytkownika
M
Debiutant

#15 Post autor: M »

Sumik pisze:To dolegliwość Opla. Tak samo jest w ZB. Jak masz taką możliwość to kup parownik z NRF-a lub Nissensa który jest dodatkowo zabezpieczony specjalną farbą. Zabezpieczy to element przed szybkim utlenianiem.
Z tym zabezpieczeniem to rzeczywiście fajna sprawa, od razu nawet wygląda solidniej:)
Oczywiście dla 100% pewności założyłem siateczkę ochronna we wlocie powietrza w zderzaku.
Układ nabity z kontrastem UV, na razie działa:) Sprężarka jeszcze się nie rozsypała:P

Kompleksowy koszt uruchomienia klimy (z nabiciem czynnika, filtrem kabinowym itp) to 550 zł z skraplaczem BEHR i oszuszaczem Nissen

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”