Centralny zamek - problemy związane z poprawnym działaniem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
bipower
Debiutant
Imię: Radek
Auto: ZAFIRA B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#181 Post autor: bipower »

Właśnie chciałem na początku sprawdzić płytkę w kluczyku,ale podczas rozbierania kluczyka okazało się ,że ktoś wcześniej skleił obudowy ze sobą.Rozebrałem,ale obudowę musiałem już wymienić.
Myślę,że gdyby to była sprawa mikrowłącznika w pilocie(na płytce) to pilot tylko niezamykałby samochodu,a otwierał normalnie.Sęk w tym,że przycisk otwierania działa jako zamykanie i otwieranie pojazdu :shock: .
Otworzyć ZB mogę tylko raz,potem już pilot po nacisnięciuna otwieranie działa tylko jakby otwierał.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#182 Post autor: Flora »

W takim razie może przycisk zamykania jest zwarty jest zwarty. N

Zdzisław

#183 Post autor: Zdzisław »

witam wszystkich pierwszy raz cos tutaj pisze ale mam problem z moja zoska b 1.8 nie reaguje na pilota z obu kluczykow i co gorsze nic nie dziala takze po przekreceniu kluczyka w stacyjce a zaczelo sie od tego ze wczoraj sprawdzalem bezpieczniki w bagazniku po kolei je wyjmujac a kluczyk byl w stacyjce w pozycji 0 sprawdzilem wszystkie bezpieczniki tyl i przod oraz odlaczalem aku i nic auto unieruchomione moze ktos wie jak pomoc albo zna kogos kto sie tym zajmuje wroclaw i okolice.z gory dziekuje

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#184 Post autor: rafant4011 »

Zdzisław, może któryś bezpiecznik nie trafił na swoje miejsce?
Spróbuj uzupełnić brakujące piny w bezpieczniki? Może zaskoczy, a jak nie to powyjmuj ;)

drahe
Mieszkaniec
Model:

#185 Post autor: drahe »

Sprawdź bezpiecznik nr 34 w przedniej skrzynce pod maską skoro nie reaguje na przejrecenie kluczyka w stacyjce.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

saszka91
Model:

#186 Post autor: saszka91 »

Witajcie, zacznę od początku to jest mojego problemu z centralnym zamkiem.
Centralny zamek nie działa, ani z kluczyków, ani z pilota. Jedyną możliwością zamknięcia pojazdu (Opel ZAfira B, 1.6) jest ten przycisk na desce rozdzielczej. Ale to jest takie zamykanie od środka (dobrze że jedne drzwi, to są drzwi za kierowcą się nie zamykają (z tego co czytałem tutaj na forum to przerwana wiązka) . Dodam jeszcze jedną ciekawostkę.
Po odłączeniu akumulatora i ponowym załączeniu centralny zamek przed uruchomieniem silnika działa poprawnie (bez tych jednych drzwi, ale powiedzmy że to nie jest tematem). Ale gdy tylko przekrece kluczyk i zapale autko, to już potem centralny zamek na nowo nie działa. Dodam jeszcze że po wyjęciu kluczyka, radio pozostaje włączone, pomimo iż ma ustawione autamtyczne wyłączanie.
Trochę dużo informacji ale chciałem wszystko opisać. Dodam, ze bezpieczeniki sprawdziłem, wszystkie są sprawne. Macie jakiś pomysł co i jak ? Aha, dodam iż próbowałem na innych akumulatorach i dzieje się to samo.

Pozdrawiam

szaryszynszyl

#187 Post autor: szaryszynszyl »

Wygląda na to ze modul cim ci siada ja mialem podobnie musialem klemy odlaczac zeby go zamknac ale pozniej to juz nic nie dawalo a radio gaslo zapalalo sie do tego wariowaly wycieraczki takze proponuje znalezc ci dobry warsztat specjalizujacy sie w elektronice i szczescia zycze bo moj magik dopiero za trzecim razem poprawnie przypisal cim i ogolnie bujalem sie z tym kilka miesiecy ale poki co wszystko teraz dziala

drahe
Mieszkaniec
Model:

#188 Post autor: drahe »

saszka91 pisze: Dodam jeszcze jedną ciekawostkę.
Po odłączeniu akumulatora i ponowym załączeniu centralny zamek przed uruchomieniem silnika działa poprawnie (bez tych jednych drzwi, ale powiedzmy że to nie jest tematem). Ale gdy tylko przekrece kluczyk i zapale autko, to już potem centralny zamek na nowo nie działa. Dodam jeszcze że po wyjęciu kluczyka, radio pozostaje włączone, pomimo iż ma ustawione autamtyczne wyłączanie.
Standardowa usterka.Problem jest w stacyjce.Nie odbija taki trzpień z powodu zabrudzenia i cim widzi cały czas że kluczyk jest wsadzony "Key in"
Wystarczy wyciągnąć stacyjkę i rozebrać i wyczyścić.Trzeba też sprawdzić czy w środku jest sprężyna.
Jak chcesz mogę zrobić zdjęcia jak to wygląda.Całej roboty jest na ok pół godzinki :D
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

saszka91
Model:

#189 Post autor: saszka91 »

Wielkie dzięki za wyjaśnienia.
Ja sam tego nie zrobię, bo i tak dochodzi kwestia tych drzwi jednych co całkowicie się nie zamykają, na jutro mam umówiony samochód do mechanika, nie omieszkam mu wspomnieć o Waszych doświadczeniach.

Jak będzie po wszystkim, dam znać co to było.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2017, 13:28 przez saszka91, łącznie zmieniany 1 raz.

bipower
Debiutant
Imię: Radek
Auto: ZAFIRA B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#190 Post autor: bipower »

Flora pisze:W takim razie może przycisk zamykania jest zwarty jest zwarty. N
Strzał w dziesiątkę :mrgreen:
Podłączyłem OP-COMA ,a tam niespodzianka.Pokazuje ,że cały czas pilot wysyła sygnał zamknięcia .
Mikrowłącznik na płytce w kluczyku wymieniony i wszystko wróciło do normy.

Dzieki wielkie na podsunięcie pomysłu.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2017, 08:23 przez bipower, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#191 Post autor: rafant4011 »

Chciał podzielić się doświadczeniem jakie nabyłem, mianowicie zatrzasnąłem kluczyki w aucie...
Już tłumaczę; montowałem na tylne szyby "firanki/rolety" dla potomka co by go słonko nie raziło i pilotem od centralnego podnosiłem i opuszczałem szyby, po podniesieniu wiadomo centralny zamyka zamek. Odruchowo położyłem kluczyki na tylnej kanapie, Po zamontowaniu rolet chciałem zobaczyć jak wygląda to z zewnątrz i zamknąłem drzwi tylne (przednie były cały czas zamknięte). Jakież było moje zdziwienie gdy pociągnąłem za klamke :shock:, a kluczyki na siedzeniu :!: dobrze że miałem zapasowe w mieszkaniu...
Mało brakowało, abym musiał wybijać szybę, bo też mnie kusiło aby i od mieszkania rzucić na siedzenie... A pozostałe komplety od mieszkania, w mieszkaniu zamknięte na klucz...
Taka oto historia, nauczka na przyszłość i informacja dla Was aby kluczyki były przy 4literach ;)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2017, 11:50 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#192 Post autor: rafant4011 »

Co zauważyłem;
Naciskając przycisk w samochodzie do blokowania drzwi, można zamknąć auto nie używając kluczyków... tj. Otwieramy drzwi pasażera, naciskam przycisk, zamykamy/blokowani/ryglowania drzwi i samochód zamknięty, pomimo iż np, jak w moim przypadku; kluczyki leżały w domy, nie chciało mi się po nie iść aby zamknąć samochód ;)

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#193 Post autor: SD72 »

krzy_s pisze:Witam, wczoraj zauważyłem, że w mojej Zafirce włączone są światła awaryjne. Auto było zamknięte, a światła włączyły się same. Alarm (oplowski) nie zgłaszał żadnych problemów, nie wywaliło żadnych błędów, odpaliłem normalnie, zgasiłem i zamknąłem drzwi.
Dzisiaj rano centralny normalnie się otworzył ale po przekręceniu stacyjki 3 razy wszystkie drzwi się zamknęły i otwarły i tak za każdym razem jak wkładam kluczyk do stacyjki i przekręcam. Dodatkowo jak stałem na światłach i zaciągnąłem ręczny to samo - 3 razy zamyka i otwiera.
Jakieś pomysły, ktoś spotkał się z takim zachowaniem centralnego???
Dzięki z góry za pomoc

Krzysiek

Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2819

Ps. http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17664
Ostatnio zmieniony 05 lis 2017, 16:53 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.

krzy_s
Debiutant
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira B Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#194 Post autor: krzy_s »

Na forum nic nie znalazłem w tym temacie pasującego do mojego przypadku. Jedyne co rozważałem to zdjęcie klem i reset komputera (może coś się zawiesiło?) ale dzisiaj rano wsiadam do autka i pełne zaskoczenie. Wszystko wróciło do normy (bez żadnej specjalnej interwencji), przynajmniej na razie, zobaczymy na jak długo.
Temat lewych tylnych drzwi przerabiałem już dwa, trzy razy i ostatnio powstawiałem nowe przewody więc wydaje mi się, że tam powinno być wszystko OK (zamek, szyba, głośnik działają).
Dodam jeszcze tylko, że od jakiegoś czasu mam również problemy z czujnikami parkowania w deszczowe dni lub przy większej wilgotności. Podczas cofania zapala się kontrolka i nie działają (ciągły sygnał dźwiękowy). Pewnie instalacja siada ale czy to może mieć wpływ na problemy, które opisywałem wcześniej z centralnym?

Krzysiek.

Damianoo

#195 Post autor: Damianoo »

CZEŚĆ może ktoś z was mial taki problem. Otóż gdy zamkne drzwi kluczykiem lub pilotem a potem gdy ktores mi się nie otworza otwieram ze środka to tych drzwi w ogole nie da się zamknąć. Tak jakby klamka nie odbila. Trzeba kilka razy zamknac i otworzyc zamek zeby dalo sie w ogóle zamknac drzwi. I co chodzi? Może ktoś wie? ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”