Przed zakupem Zośki - do wiadomości
Moderator: Tunio999
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Sprzedałbym moją, ale nie ma teraz co kupić :>deyv1992 pisze:Witam panowie przymierzam sie do kupna zafiry 1.9 120km cdti i tutaj prosilbym was o jakies rozsadne nakierowanie na w miare dobry egzemplarz zebym sie znowu nie wdupil jak z zakupem audicy ze musze teraz ja sprzedac po roku uzytkowania. Interesuja mnie okolice 19 tys zl oraz lubelskie,podkarp,malopolska . pozdrawiam
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Aż tak brał olej w Audi? Trzeba było brać 1.8T BEX, sam się zastanawiałem nad takim egzemplarzem w tym silniku ale w okolicy nic nie było.
Jako że sam jestem miłośnik VAGa to powiem tak- masz CIM czego w VAG nie ma (a co to jest CIM to wbij w google bo dużo info), wykonanie wnętrza jest miejscami gorsze wg mnie a miejscami lepsze (takie nijakie z wyglądu, w szczególności podświetlenie zegarów jest tak neutralne że tragedia hehe), skrzynie biegów czy auto czy manual nie są bezawaryjne w 100% (w VAG można sporo wybierać wśród modeli skrzyń). Na plus na pewno silnik (choć i sławne 1.9 TDI jest ok), cena zawieszenia z przodu, ilość miejsca w środku.
Jako że sam użytkuję od niecałych 3 miechów automat to się przekonałem ile kosztuje np simering półosi napędowej- ori to 120zł a w manualu 50 zł .
Jako że sam jestem miłośnik VAGa to powiem tak- masz CIM czego w VAG nie ma (a co to jest CIM to wbij w google bo dużo info), wykonanie wnętrza jest miejscami gorsze wg mnie a miejscami lepsze (takie nijakie z wyglądu, w szczególności podświetlenie zegarów jest tak neutralne że tragedia hehe), skrzynie biegów czy auto czy manual nie są bezawaryjne w 100% (w VAG można sporo wybierać wśród modeli skrzyń). Na plus na pewno silnik (choć i sławne 1.9 TDI jest ok), cena zawieszenia z przodu, ilość miejsca w środku.
Jako że sam użytkuję od niecałych 3 miechów automat to się przekonałem ile kosztuje np simering półosi napędowej- ori to 120zł a w manualu 50 zł .
a jak sie zachowuje benzyniak w gazie daje rade w miare ze zbieraniem sie? uparlem sie aktualnie na diesla bo troche mnie zniesmaczylo kolo w bagazniku w audi po instalacji gazowej , co wiadomo ujmuje spora czesc miejsca. Diesel, chce w miare zeby auto jako tako wyprzedzalo innej jednostki na trasie, nie chodzi mi o jakas torpede poprostu odczuwalne przyspieszenie. Kazde rady i porady poczytam poniewaz nie mialem jeszcze stycznosci z zafirami . pzdroCrazy pisze:Koniecznie diesel?
opowiedz cos o swoim silniku to jest ten 101km?Bodek pisze:Sprzedałbym moją, ale nie ma teraz co kupić :>deyv1992 pisze:Witam panowie przymierzam sie do kupna zafiry 1.9 120km cdti i tutaj prosilbym was o jakies rozsadne nakierowanie na w miare dobry egzemplarz zebym sie znowu nie wdupil jak z zakupem audicy ze musze teraz ja sprzedac po roku uzytkowania. Interesuja mnie okolice 19 tys zl oraz lubelskie,podkarp,malopolska . pozdrawiam
audi jak audi 1l/1000km. z 1.8 t jak trafisz kumplowi sie "udal" egzemplarz 1l/2000km
andrzej2503 czy mozesz podac jakies ogloszenia swoich zafir ?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2016, 19:14 przez deyv1992, łącznie zmieniany 2 razy.
- Bodek
- Zafiromaniak
Wszystko jest w moim temacie.
A Andrzej ma swoją stronę internetową - łatwo znaleźć
http://zafiry.gratka.pl/oferta/
A Andrzej ma swoją stronę internetową - łatwo znaleźć
http://zafiry.gratka.pl/oferta/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
waham sie ogolnie miedzy 120km a 150km , glownie boje sie o filtry i ich koszta napraw lub wymian, nie znam sie dokladnie na tym . jeden ma dpf a drugi fap? w 150km czesto jest problem z klapkami kolektora ssacego tak ? ich koszt jest jakiego rzedu? bo alternator juz wiem mniej wiecej 700 zl ? sprzeglo wiadomo 2k+- dodam ze rocznie okolo 18 tys robie
- Bodek
- Zafiromaniak
Są odpowiednie tematy na Forum = poszukaj wszystko jest napisane.
Ten temat dotyczy czegoś innego.
Ten temat dotyczy czegoś innego.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Mi jedna tak odstaje, obstawiam, że po wymianie zarnika od bixow ktoś się nie przyłożył aby ponownie ją dobrze zamontować na swoim miejscu
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Witam,
Panowie, mam dylemat jakie auto wybrać. Otóż wkrótce powiększa mi się rodzina (1wsze dziecko) i w związku z tym usilnie poszukuję jakiegoś auta które pomieści wózek i bagaże. Taa wiem, że pewnie wielu z Was wyda się że przesadzam szukając Zafiry, ale z drugiej strony wychodzę z założenia, że lepiej zbyt dużo przestrzeni niż zbyt mało.
Do rzeczy.
Mam do wydania ok 25 tysięcy złotych. Do tej pory jeździłem Audi A4 B6 1.8T - super auto ale niestety sedan. Chcę jak najlepszą relację cena-rocznik, więc na nowsze Audi nawet nie patrzę.
Rocznie robię ok 40 tys km, praktyznie wszystko po trasach - codziennie ok 25 km w jedną stronę do pracy po trasie więc LPG to mus.
Patrzę na benzyny 1.8 - jak tu z LPG? Jest się czego bać w temacie tych luzów zaworowoych? Wiem, że mam ogarniętego w Zafirach gazownika pod Lublinem - Pan Rogowski, ale pamiętam że bardzo odległe terminy ma.
pomozcie
Panowie, mam dylemat jakie auto wybrać. Otóż wkrótce powiększa mi się rodzina (1wsze dziecko) i w związku z tym usilnie poszukuję jakiegoś auta które pomieści wózek i bagaże. Taa wiem, że pewnie wielu z Was wyda się że przesadzam szukając Zafiry, ale z drugiej strony wychodzę z założenia, że lepiej zbyt dużo przestrzeni niż zbyt mało.
Do rzeczy.
Mam do wydania ok 25 tysięcy złotych. Do tej pory jeździłem Audi A4 B6 1.8T - super auto ale niestety sedan. Chcę jak najlepszą relację cena-rocznik, więc na nowsze Audi nawet nie patrzę.
Rocznie robię ok 40 tys km, praktyznie wszystko po trasach - codziennie ok 25 km w jedną stronę do pracy po trasie więc LPG to mus.
Patrzę na benzyny 1.8 - jak tu z LPG? Jest się czego bać w temacie tych luzów zaworowoych? Wiem, że mam ogarniętego w Zafirach gazownika pod Lublinem - Pan Rogowski, ale pamiętam że bardzo odległe terminy ma.
pomozcie
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
sprat, może pomyśl nad drugim autem i celuj w Zafire A 1.8 w wersji elegance, auto jest przestronne, ładnie wyposażone, wizualnie atrakcyjne... jak dobrze poszukasz to z 15tysięcy zostanie Ci w kieszeni, a kasa się przyda na start dla młodego rodzica, wiem co mówię sam jestem świeżo upieczonym tatusiem, a braciakowi urodziło się drugie dziecko i kupił właśnie takową ZA http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=338727#338727
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 09:10 przez Rybka, łącznie zmieniany 3 razy.
Szczerze? nie podoba mi się:) wystartowałem poszukiwania od Volvo V50, ale tu mam wrażenie, że bagażnik za mały + niski prześwit (mam tez Mazde 3, to samo zawieszenie, wiec wiem co mowie), a czesto mam okazje jezdzic po kiepskich drogach. Poteem byla Kia Sportage, tam z kolei zbyt maly bagaznik, to spojrzalem na van-y - Zafira wydaje sie najsensowniejsza, tylko to polaczenie 1.8 + LPG chyba niezbyt szczesliwe?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
- stricte w tym silniku: DPF, EGR, klapy wirowe, skrzynie biegów, alternatory, magistrala wodna,
- to co w każdym dieslu: wtryski, turbo, dwumasa,
- w każdej Zafirze B: CIM, niska jakość lakieru (głównie progi pod dodatkową uszczelką), wnętrze odstaje wykonaniem w porównaniu do VAG.
To są główne bolączki Opla z tego okresu
Natomiast w 1.8 masz tak naprawdę tylko koła zmiennych faz rozrządu. Choć poczujesz niedosyt jak masz w Audi 1.8T.
- stricte w tym silniku: DPF, EGR, klapy wirowe, skrzynie biegów, alternatory, magistrala wodna,
- to co w każdym dieslu: wtryski, turbo, dwumasa,
- w każdej Zafirze B: CIM, niska jakość lakieru (głównie progi pod dodatkową uszczelką), wnętrze odstaje wykonaniem w porównaniu do VAG.
To są główne bolączki Opla z tego okresu
Natomiast w 1.8 masz tak naprawdę tylko koła zmiennych faz rozrządu. Choć poczujesz niedosyt jak masz w Audi 1.8T.